Dr.Tomislav Đurasović: Štovano „Süddeutsche Zeitung“-uredništvo, prestanite konačno u svojoj novini slijediti životnu filozofiju predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera

Vrijeme:3 min, 56 sec

 

München, 24. travnja 2018.

Štovani!

Čitam posljednjih dana po (još uvijek rijetkim!) hrvatskim slobodnim i nezavisnim tiskovinama/medijima, a nakon izbora u susjednoj nam Mađarskoj, (prikrivene i ) otvorene pozive hrvatskoj vladi da se ugledaju na Orbána, koji svim svojim činima pokazuje kako se bori za svoju državu i svoj narod.

Mišljenja sam da se poziv upućuje na krivog adresata.

Prije moje pomalo bahate (i neumjesne!) poruke: „Svaki narod ima vlast kakvu i zaslužuje“, dozvolite mi kratak izlet u povijest.

Slično hrvatskom narodu i Mađari imaju svoje povijesne patnje i traume.

Od najezde Mongola u 13. stoljeću, te osvajačkih pohoda Osmanlija i Habzburgovaca, pa sve do iznuđenog Trianonskog ugovora, ugovora potpisanog 4. lipnja 1920. između Mađarske i zemalja Antante, a u dvorcu Grand Trianon u Versailles-u; tragičnim ugovorom kojim je Mađarska izgubila 70 % nekadašnjeg ugarskog teritorija i veliki dio mađarskog naroda postadoše stranci u Slovačkoj, Rumunjskoj, Srbiji, Ugarskoj i Austriji.

Godine 1956. pregaziše „ruski bratski“ tenkovi Mađarsku uzduž i poprijeko.

Koliko li povjesnih sličnosti i paralela u stoljetnim tragedijama mađarskog i hrvatskog naroda!

No završnica je očito za nas Hrvate porazna: Mađari su učili i pamtili iz svoje tegobne povijesti, a poslije naših iskustava u posljednjih 18 godina (koga smo birali i kome, u krvi stvorenu državu povjerili) moram (se) skrušeno priupitati: Pa, tko će nama Hrvatima dati prolaznu ocijenu na ispitu hrvatske nacionalne povjesti.

Uz lijepe želje i pozdrav,

Tomislav Đurasović

____________

U privitku Vam, a za objavu, dostavljam moj uradak povodom izbora u Mađarkoj, na neke medije po Europi, ovdje na: „Süddeutsche Zeitung“, barjaktara njemačkih, neoliberalnih i globalističko-usmjerenih javnih medija:

___________________________

 

 

München, 10. travnja 2018.

 

Štovano Süddeutsche Zeitung-uredništvo!

Nakon što ste u subotnjem „Süddeutsche“ na cijeloj 2. stranici (veličine 57 x 40 cm) nabacali drvlje i kamenje i zapucali iz svih raspoloživih cijevi na mađarskog premijera Viktora Orbána, p(r)obudili  ste i u meni veliku zainteresiranost i znatiželju: Je li posrijedi ozbiljan novinarski i analitički uradak, ili se opet radi o pristranom i tendencioznom izvještavanju.

Odgovor je uslijedio nakon 36 sati, točno u nedjeljnom TV-Dnevniku s udarnom vijesti dana: „Ponovno uvjerljiva izborna pobjeda Viktora Orbána u Mađarskoj“.

Pa, ako se tome dodaju i rekordni  izlazak birača, te ocijene promatrača kako su izbori bili besprijekorni, nameće se logičan zaključak kako je Vaše izvješće neobjektivno i neodgovorno, odnosno, to je tzv. lažna vijest (fake news).

Vaše posljednje analize, komentari i izvješća nisu samo zagovaranje, nego očito i prisilno iznuđivanje neoliberalističkog svjetonazora u znatno širem, globalističkom kontekstu, a s  krajnjim ciljem: radikalne promjene u našem društvu.

Fake news da ili ne i nije časovito primarno, koliko je zanimljivo i važno zapažanje, kako  posljednjih godina njemački neoliberalni i globalističko-usmjereni javni mediji, a među kojima je „Süddeutsche Zeitung“ barjaktar, sve bezobzirnije i sve otvorenije manipuliraju izvješćma o lokalnim i svjetkim događanjima, vodeći se principom: Cilj opravdava sredstvo.

Najnovije analize kažu kako  je od deset objavljenih članaka u njemačkim neoliberalnim medijima u posljednjih 6 mjeseci, a posebice izvješćima o Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Austriji čak njih 8 (osam!) većim dijelom neistiniti.

Jučer, 9. i danas 10. travnja čitam izvješća o izborima u Mađarskoj i ne mogu se načuditi kad vidim kako se gore spomenuti izvjestitelji ponašaju poput uvrijeđenog dijeteta kojemu ste oduzeli igračku. Istinabog, tko gubi ima se pravo ljutiti!

Poslije svega što se događa i kakove s odluke u Brüsselu donese, ljudski je normalno, i iole umnoj osobi razumljivo, za ovako veliko nepovjerenje i EU-skepticizam.

Svi, kojima je stalo do ujedinjene Europe, a javni mediji posebice, morali bi poraditi na tome, da Europa postane: i Europa suverenih nacija (naroda, koji imaju državu!) i Europa integracija. Različitosti među nacijama trebali bi isticati kao naše bogatstvo, oplemenjeno našim tradicionalnim vrednotama, i svi zajedno uživati u ostvarenim integracijskim blagodatima, kao što su: jedinstveno zajedničko tržište i slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.

Međutim današnji EU je sunčanim godinama udaljena od ove začetne ideje.

I opet upravo mi u Njemačkoj stojimo pred povjesnim pitanjem i odgovornošću: Hoćemo li se vratiti nastojanjima bivšeg kancelara Helmuta Kohla za ostvarenjem europske Njemačke, ili nastaviti slijepo slijediti „Mi-to-možemo-kancelarku“ u iznuđivanju njemačke Europe!?

Štovano „Süddeutsche Zeitung“-uredništvo, prestanite konačno u svojoj novini slijediti životnu filozofiju predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera [lukseburškog  političara koga je iznjedrila Kršćanska(sic!) socijalna narodna stranka], a koji s visokog trona u Brüsselu predikuje: „Kad situacija postane ozbiljna, morate lagati. Narodu treba lagati, a odluke donositi u tajnosti.“

Kao dugogodišnji „Süddeutsche Zeitung“-čitatelj očekujem od Vas da nas konačno vjerodostojnije i serioznije izvješćujete. Za početak nudim vam dva primjera:

„Kod nas u Njemačkoj časovito vlada koalicija izbornih gubitnika“ i/ili:

„Kod posljednjih parlamentarnih izbora u Mađarskoj pobijedila je natpolovičnom većinom stranka Fidesz Viktora Orbána.

Uz pozdrav,

Dr. Tomislav Djurasovic/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)