(VIDEO) Narod odlučuje: Pogledajte snimke s konferencije o referendumskoj inicijativi za promjenu izbornog sustava

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

 

Na Trgu sv. Marka, ispred Sabora RH, Građanska inicijativa Narod odlučuje predstavila je referendumsku inicijativu za izjašnjavanje građana o referendumu za promjenu izbornog sustava.

(VIDEO) Narod odlučuje: Referendumska inicijativa za zastupnike odgovorne biračima

Građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj će potpis moći dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

U nastavku pogledajte video s konferencije:

„Referendumom za pravedniji izborni zakon osigurat ćemo da u Sabor ulaze oni kandidati kojima najveći broj birača dodijeli preferencijski glas, oni koji imaju stvaran izborni legitimitet. Tako će ulazak u Sabor najviše ovisiti o glasovima birača, a ne o tome koje je mjesto kandidatima na izbornoj listi dodijelio šef stranke“, izjavio je Zvonimir Troskot .

“Ne ulazeći u to je li netko za ili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, činjenica je da su saborski zastupnici koji su trebali predstavljati birače koji su ih izabrali, u Saboru glasali protiv volje tih istih birača. To je jasan dokaz da je trenutni izborni sustav privid demokracije. Zašto privid?! Zbog toga što predsjednik stranke i uski krug oko njega odlučuje tko će biti na listi i na kojem mjestu. Prema pisanju nekih medija, upravo je „stavljanje na liste“ bio „argument“ koji je stranački vrh ( HDZ-a) koristio kako bi privolio stranku da stane iza njihove odluke o ratifikaciji”, poručila je Marija Burazer.

“U postojećim okolnostima borba protiv tih pojava nemoguća je. Uključio sam se u GI Narod odlučuje zato što znam da jedino veći utjecaj birača na izbor saborskih zastupnika može omogućiti da se hrvatska javna uprava riješi korumpiranih i nesposobnih kadrova”, ističe dr.sc. Hrvoje Pende.

“irači će moći glasovati koristeći 3 preferencijska glasa bez praga. Tako će se povećati se neposrednost i sloboda odlučivanja birača o njihovim predstavnicima u Saboru. Poredak kandidata na listi koji će ući u Sabor odredit će broj preferencijskih glasova, a ne mjesto na listi na koje ih je stavio šef stranke. Isto tako, u Sabor više neće moći ući predstavnik neke političke stranke sa 1,5% potpore birača, poput npr. HNS-.a. Naime, za ulazak u Sabor više neće biti dovoljan dogovor dva šefa stranke – jer će broj preferencijskih glasova birača odrediti tko hoće, a tko neće ući u Hrvatski sabor. Drugo, povećat će se sudjelovanje birača na izborima uvođenjem dopisnog i elektroničkog glasovanja za hrvatske državljane u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. I treće, predstavnici nacionalnih manjina neće moći odlučivati o Vladi niti proračunu RH”, rekla je dr. sc. Sanja Bilač.

Završnu riječ i odgovore na pitanja novinara možete pogledati ovdje:

Za volontiranje za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog možete se prijaviti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/5JiXK3aQVQ0OPfXP2

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)