Referendumska inicijativa Narod odlučuje

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

U ime obitelji je zajedno s najvećim udrugama civilnog društva, zajednicama, pokretima i brojnim građanima ušla u zajedničku platformu, referendumsku inicijativu pod nazivom Narod odlučuje. Potpise za referendum o promjeni izbornog sustava prikupljat ćemo od nedjelje, 13.5. do nedjelje 27.5.2018. Trebamo prikupiti 400 000 potpisa.

Posljednjih smo mjesec i pol dana svi zajedno intenzivirali naša nastojanja da spriječimo ratifikaciju Istanbulske konvencije. Iznosili smo neoborive argumente. Organizirali smo dva vrlo uspješna prosvjeda u Zagrebu i Splitu na kojima je sudjelovalo više desetaka tisuća ljudi. Na žalost, većina saborskih zastupnika ipak je podigla ruku za ratifikaciju štetne Konvencije.

Temeljito smo razmotrili pravne mogućnosti referendumske inicijative za de-ratifikaciju Konvencije. Pravni stručnjaci koje smo konzultirali ne vide mogućnost da se tim putem izađe iz Konvencije.

Isto tako, na taj način uzrok koji je doveo do ratifikacije Istanbulske konvencije, kao i brojnih politika štetnih za obitelj, narod i državu – nije riješen. Loš izborni sustav u Sabor uvodi zastupnike odgovorne šefu svoje stranke, a ne biračima čije vrijednosti i interese trebaju zastupati. Tako je danas problem Istanbulska, sutra će to biti obiteljski zakon ili obrazovna reforma, bez da i spominjemo korupciju ili klijentelizam koji u ljudima stvaraju osjećaj da su nemoćni, da se moraju stalno boriti protiv lošeg sustava. Upravo osjećaj da “ovdje nemaju budućnost” kao glavni razlog odlaska navodi većina onih koji iseljavaju iz Hrvatske.

Referendum o promjeni izbornog sustava osigurat će da zastupnici u Sabor ulaze sa liste stranke isključivo na temelju broja preferencijskih glasova birača, da svi hrvatski državljani mogu glasovati i elektronički i dopisno, da se smanji broj zastupnika i izbornih jedinica, te da zastupnici manjina ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu.

Ne želimo stalno trošiti naše vrijeme na borbu protiv loših posljedica politika koje “u naše ime” vode ljudi koje mi biramo.

Ako ste spremni volontirati na prikupljanju potpisa – molimo Vas da se prijavite na ovaj link ili na telefon: 01 7999 732

Zahvalni smo na svakoj pomoći – volontiranju na mjestima izjašnjavanja, koordiniranju volontera, pomoć u koordinacijskom stožeru, financijskoj potpori, molitvama.

Radujemo se velikoj promjeni koju ćemo zajedno ostvariti – odlučivanje o Hrvatskoj vratiti u ruke hrvatskog naroda.

Svako dobro,

Željka Markić

Udruga U ime obitelji, Ulica kralja Zvonimira 17, 10000 Zagreb, info@uimeobitelji.net, http://uimeobitelji.net/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)