Sporazum s IZ-om Predsjedništvo podijelio, sve postaje dio izborne kampanje

Vrijeme:2 min, 31 sec

 

 

Pred kraj treće godine mandata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine prvi put se dogodilo preglasavanje, ali i prvi put je predsjedatelj pokušao ugurati točku na dnevni red za koju je unaprijed znao kako će biti odbačena. Najprije je u javnost, dok je još trajala sjednica, “procurila” informacija kako je bošnjački član državnog vrha Bakir Izetbegović preglasan.

 

Presedan je kako je jedan član državnog vrha u ovom mandatu preglasan, ali i da su informacije procurile u javnost dok traje sjednica, piše Večernji list BiH.

Sukob i posljedice

Nakon toga uslijedile su međusobne optužbe članova Predsjedništva BiH, što se samo uklapa u predizborno podizanje napetosti, koje je već odavno ključni dio kampanje SDA i njegova bošnjačkoga člana državnog vrha. – Gospodin Ivanić je u jednom trenutku bio postigao dogovor i osobno kontaktirao s Rijasetom (upravom Islamske zajednice) i reisom. Čović je zatim odbio i taj modificirani prijedlog, tako da je meni na kraju preostalo predložiti integralni prijedlog Vijeća ministara star dvije i pol godine – rekao je Izetbegović. Čović je pak ustvrdio kako je Izetbegovićeva jedina nakana podizati napetosti te je izrazio razočaranje što je informacija o raspravi u povodu sporazuma s Islamskom zajednicom “procurila” za vrijeme sjednice Predsjedništva na kojoj sjede samo trojica članova državnog vrha, čime je očito aludirao kako je pogrešnu informaciju u javnost plasirao sam Izetbegović. – Informacija o navodnom odbacivanju ugovora s Islamskom zajednicom objavljena je dok je sjednica Predsjedništva BiH još bila u tijeku, što je presedan koji upozorava na zloupotrebu državnih institucija i medija u cjelini. Pozivamo nadležna tijela da se provede žurna istraga o tome tko je i na koji način plasirao neistinite informacije u javnost, čime je grubo narušena sigurnost i dignitet Predsjedništva BiH te članova Predsjedništva BiH – napisao je Čović. Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je kako je Izetbegović unaprijed znao da njegov prijedlog neće dobiti potporu. – Očito je nekome potreban sukob, a taj netko mora biti svjestan posljedica. U cijeloj ovoj priči ima previše politizacije i malo iskrenosti – rekao je Ivanić.

Legitimni predstavnici i IZ?!

Oglasio se i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice BiH Razim Čolić koji je pak pitanje ovoga sporazuma povezao s legitimnim izborom političkih dužnosnika. – Što ako Čović i netko drugi govori o legitimnom predstavljanju, podrazumijeva li to da određeni broj Hrvata s određenog područja BiH legitimno izabere nekoga tko se miješa u sudbinu Islamske zajednice? Ne znamo što će se dalje dogoditi. Mi ovdje moramo isključiti svako politiziranje. Ovo je jedno pravno pitanje i treba ga vratiti na taj teren – objasnio je Čolić. BiH ima potpisane sporazume s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom, a sporazum s Islamskom zajednicom je na čekanju zbog više iznimki koje se traže za muslimanske vjernike. Tako se, za razliku od katolika i pravoslavaca, traži posebno mjesto i vrijeme za obavljanje molitve na poslu, slobodno vrijeme za post te dopust za hodočašće u Meku, zatim posebne kuhinje i prehranu. Jednako tako, traži se i posebno odijevanje koje već sada izaziva razne prijepore.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori