Ne bude li izbora novih vlasti, BiH će imati prosvjede na ulicama

Vrijeme:2 min, 25 sec

 

 

Nisu bile jednoznačne poruke u pogledu promjene političkog sustava i izbornog zakonodavstva na saslušanju pred Odborom za Europu i Euroaziju američkog Kongresa, no jedinstveno je upozoreno na potencijalne posljedice u slučaju da se u BiH ne mogne uspostaviti vlast sukladno rezultatima izbora.

Nacionalni model

Cilj je izmijeniti Izborni zakon kako bi se uspostavilo ravnotežu među trima narodima i svim građanima sukladno daytonskom Ustavu te zemlje. Kriza može dovesti do toga da se ne bude moglo donijeti proračun te isplaćivati ratne veterane… Tada ćete imati ljude na ulicama, nestabilnost. Želimo izbjeći tu mogućnost i zato pomažemo, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Matthew Palmer.

Upitan, međutim, što ako dogovora ipak ne bude i prijeti li BiH sukob, on je odgovorio kako takvo što nije realno te da “BiH nije na pragu rata”, prenosi Večernji list BiH.

Odbacio je tvrdnje kako se eventualnim rekonstrukcijama radi na promjeni Daytona, nego se radi na nadogradnji sukladno demokratskim standardima.

Ovdje nitko ne govori o promjeni Daytonskog sporazuma, nego o tome kako politički sustav napraviti kako bi odgovorio demokratskim normama, rekao je tijekom svjedočenja Palmer i dodao kako će se, ako se dogovor političara ne postigne, pojačati pritisak.

Tada će se pojačati pritisak na političke lidere pred kojima će biti kriza i civilni nemiri. Zemlja se suočava s jednim od najvećih izazova od Daytonskog sporazuma, koji bi mogao imati posljedice za Balkan, Europu i SAD. Postoji ozbiljan rizik da nakon sljedećih izbora BiH neće moći uspostaviti vladu ako politički čelnici ne postignu dogovor o izmjenama Izbornog zakona. Bez novih vlasti moglo bi doći i do produljenja poslijeizborne krize tijekom koje bi prestali napori da se vlasti bave pitanjima korupcije, jačanjem vladavine prava te do jačanja nasilnog ekstremizma i zaustavljanje euroatlantskih integracija, objasnio je Palmer.

Upitan inzistira li SAD na uklanjanju nacionalnog modela, Palmer je objasnio kako to nije slučaj jer je sastavni dio Daytona, no da je potrebno prilagoditi potrebe razvoja društva i uklanjanju diskriminacije kakva danas postoji prema pripadnicima drugih naroda i građana koji ne pripadaju Bošnjacima, Hrvatima i Srbima.

Predsjednik Odbora Dana Rohrabacher rekao je kako je ključni problem nastao jer Bošnjaci, koji čine 70 posto populacije u Federaciji, sada mogu preglasati manje brojne narode, što je potvrdio i Ustavni sud BiH.

Potpora EU i UK

Sada je potrebno zajamčiti stabilnost i omogućiti reforme kako bi se uspostavila vlast s demokratskim standardima. BiH se približava izborima bez zakona, što stvara uvjete za potencijalu krizu, moguće i konflikte, upozorio je Rohrabacher.

Demokratski zastupnik Gregory Meeks istaknuo je kako bi nestabilna BiH bila laka meta vanjskih sila.

Rusija i Turska su povećano zainteresirane i pokušavaju na pogrešan način dovesti u opasnost postignuća SAD-a prema ostvarenju demokracije i mira. U BiH ne možete razdvojiti prošlost, sadašnjost i budućnost. Potreban je naš angažman uz potporu naših partnera Europske unije i Velike Britanije, rekao je Meeks.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori