SASLUŠANJE U KONGRESU SAD: Postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

Saslušanje na temu “Naslijeđe Daytona i budućnost Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana” održano je u Kongresu Sjedinjenih Država u Potkomitetu za Europu, Euroaziju Zastupničkog doma.

Saslušanje su vodili predsjedavajući ovog tijela, kongresmen iz republikanske stranke, Dana Rohrabacher, i dopredsjedavajući, demokrata Gregory Meeks. Svjedočili su Matthew Palmer, vršitelj dužnosti zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a, dr. Saša Toperić, direktor programa Mediterana, Bliskog istoka te zemalja Zaljeva pri Centru za transatlantske odnose SAIS, Philippe Leroux-Martin, direktor Sektora za vladavinu prava, pravdu, i sigurnost pri Institutu za mir SAD-a, te Kurt Bassuener, suosnivač i viši stručni suradnik Vijeća za politiku demokratizacije.

Jedan od sudionika u saslušanju, Saša Toperić, izjavio je za Fenu da je u svom izlaganju naglasio  napore SAD-a i Europske unije u Bosni i Hercegovini oko nužnosti postizanja dogovora po pitanju izmjena Izbornog zakona zbog presude u slučaju Ljubić, te dogovora oko glasanja u Mostaru gdje građani ovog grada već dva izborna ciklusa nisu bili u mogućnosti ostvariti svoje demokratsko pravo glasanja.

Naglašavajući da politički lideri u BiH već osam godina nisu postigli dogovor o implementiranju presude Europskog suda za ljudska prava, koja zahtijeva ustavne reforme, Toperić kaže da je predložio dodatni angažman međunarodne zajednice odmah nakon izbora ovog listopada kako bi BiH po dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU krenula u proces usklađivanja svog zakonodavstva sa europskim standardima.

Ističući neophodnost ovih procesa, Toperić je ukazao na jako loše stanje u pravosuđu BiH koje je pod žestokim utjecajem političara i koje svojim neradom zapravo podstiče korupciju, stvara ekonomsku nesigurnost i onemogućava dolazak stranih investicija.

Kaže i da je osudio neodgovornost političara u BiH koji, po pravilu, rješavaju goruća pitanja od izravnog značaja za bolji život svih građana BiH u zadnji čas i to uglavnom uz pritisak međunarodne zajednice. No naglasio je potrebu da preuzmu odgovornost za BiH ali i apelirao na međunarodnu zajednicu da pomogne tamo gdje može. Stoga je, izražavajući zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Rusije na Balkanu, Toperić pozvao Kongres SAD-a da potakne svoje europske partnere da prate SAD u uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, koji svojim izjavama sve više predstavlja prijetnju miru ne samo u BiH već u regiji. Kao izravni odgovor ruskom angažmanu na Balkanu, Toperić je apelirao na SAD i njezine europske partnere da zajednički rade na aktiviranju MAP-a za BiH već na nadolazećem srpanjskom summitu NATO-a u Bruxellesu.

– Značajno jači angažman SAD-a je nužan i sigurno je da bi ovakvim potezom i SAD i EU pomogle da se zaustavi alarmantan odlazak građana iz BiH u inozemstvo u potrazi za normalnijim i boljim životom, u čemu prednjače mladi i obrazovani Bosanci i Hercegovci – zaključio je Toperić.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.