WESLEY CLARK: Rusija, Turska i Saudijska Arabija narušavaju stabilnost BiH i Balkana

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

 

Umirovljeni američki general i bivši vrhovni zapovjednik NATO saveza Wesley Clark, koji je bio na čelu snaga koje su zaustavile rat na prostoru bivše Jugoslavije, objavio je kolumnu u Washington Postu baveći se najviše situacijom u BiH.

 

Pozvao je SAD i EU da djeluju kako Balkan ne bi ponovno eksplodirao te posebno upozorio na opasnost od jačanja utjecaja Rusije, Turske i Saudijske Arabije. Clark, koji je danas viši dužnosnik pri Centru za međunarodne odnose Burkle pri Sveučilištu u Los Angelesu, podsjetio je kako je prije više od dva desetljeća s pokojnim Richardom Holbrookom i američkim timom sudjelovao u završetku rata u BiH. Nakon toga NATO je razmjestio svoje postrojbe te djelovao, kako je napisao Clark, da bi “zaustavio srpsko etničko čišćenje na Kosovu”, piše Večernji List.

Potezi Kremlja

Po njemu, pogrešno je misliti da je taj brutalni sukob riješen problem.

– Nažalost, ovo je daleko od istine. Produljivanje političkih sukoba nacionalno-vjerskog karaktera stalno prijeti metastaziranjem u nacionalne i regionalne krize, čineći regiju glavnim ciljem za upletanje stranih sila. Snažna kombinacija lošeg upravljanja, ekonomske stagnacije i slabe demokratske institucije ostavila je malu, ali ipak značajnu manjinu, osjetljivu na novačenje nasilnih džihadista. Sve to ostavlja regiju otvorenu za iskorištavanje od terorističkih organizacija te miješanje izvana, uključujući Rusiju, Kinu i Tursku – napisao je Clark. On dodaje kako je pogreška SAD-a bila isporučiti ovu regiju samo Bruxellesu koji je inertan.

– I dok Sjedinjene Države i Europa spavaju, druge sile preuzimaju dominaciju. Kremlj stalno povećava svoj utjecaj. Rusi rade na poticanju kampanje protiv EU-a i NATO-a – smatra američki general i dodaje kako Rusija podupire ekstremističke skupine te “etničke podjele” vodeći dezinformativne kampanje usmjerene protiv muslimana, “namjerno podupirući napetosti koje su potaknule jugoslavenske ratove devedesetih godina”.

Mijenja lice islama

– U međuvremenu, Turska i države Zaljeva također mnogo ulažu u zapadni Balkan. Turska je treći po veličini investitor u BiH, a čelnik glavne bh. muslimanske političke stranke redovito putuje u Istanbul te se fotografira sa sve autoritarnijim turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom – stoji u osvrtu Wesleyja Clarka.

Dodaje kako Saudijska Arabija mijenja lice islama u BiH potičući vehabiste, što nema veze s lokalnim islamom.

– Procjenjuje se kako se 1000 stranih boraca (prije svega s Kosova i BiH) borilo u redovima Islamske države u Siriji i Iraku. Iako se broj stranih boraca s Balkana smanjuje, okolnosti u kojima su ti pojedinci postali radikalizirani i ranjivost na novačenje među nezadovoljnim segmentima stanovništva i dalje su zabrinjavajući. Problem ponovnog integriranja povratnika stranih boraca predstavlja još veći izazov – smatra američki general. Kako ne bi propali “američka investicija”, mir i stabilnost na Balkanu, nekada prvi čovjek NATO-ova zapovjedništva pozvao je SAD i EU da iskoriste “alate kako bismo spriječili puzeću destabilizaciju zapadnog Balkana”.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori