VIDEO/ MARTINOVIĆ: Kreatori sarajevske politike žele destabilizirati SIP BiH i stvoriti izvanredno stanje

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

 

Kreatori sarajevske politike destabilizacijom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, najvažnije institucije nakon Ustavnog suda BiH žele stvoriti izvanredno stanje, izjavio je predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović gostujući u Dnevniku Naše tv, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Na upit kako komentira to što bošnjačke stranke umjesto provedbe presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić traže reduciranje ovlasti Doma naroda na razinu koju ima Vijeće naroda Rs, Martinović je kazao:

– Rekao BiH da su maske napokon pale i jasno je da njima nije cilj BiH kao država ravnopravnih naroda i građana. Ustavni sud je jasno rekao što treba promjenti u Izbornom zakonu, a ovo traženje smanjenje ovlasti Doma naroda komplicira cijelu situaciju, kazao je Martinović.

On je naglasio kako bošnjačke stranke ne mogu ostvariti svoj naum da od Federacije BiH naprave repliku RS, odnosno pretvoriti je u bošnjački entitet, jer je za to potrebno osigurati ne samo dvotrećinsku većinu u Zastupničkom domu već i dvotrećinsku većinu u Domu naroda, koja uključuje i nadpolovičnu većinu u svakom nacionalnom klubu.

-I ne samo to, osim promjene Ustava FBiH, potrebno je mjenjati i Ustav BiH. To samo po sebi dovoljno govori da nema ni teorijske ni praktične mogućnosti da bošnjačke stranke ostvare svoju ideju. S druge strane njihov prijedlog o reduciranju ovlasti Dom naroda Parlamenta FBiH znači derogiranje ne samo Ustava, već i Washingtonskog i Daytonskog sporazuma i koncepta Federacije BiH, koja je federacija naroda., kazao je Martinović

On je pozdravio napredak u pregovorima o izbornim pravilima za Mostara, no dodao je da je za HDZ prihvatljiv samo cijeli paket izmjena izbornog zakona koji će uključivati ne samo Mostar, već i Federalni dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Bez cjelovitih izmjena Izbornog zakona HDZ BiH nije spreman u parlamentu podržati samo one izmjene koje bi se ticale Mostara, kazao je Martinović.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori