Američki brodovi plove prema Siriji, Rusi pripremaju doček!

Vrijeme:5 min, 17 sec

 

 

Divovski nosač aviona Harry S. Truman isplovio je u srijedu iz luke u Virginiji, s do 90 aviona na palubi i praćen borbenom skupinom od četiri razarača i jednom krstaricom, ali i njemačkom fregatom FGS Hessen koja je specijalizirana za protuzračnu obranu. Ova borbena skupina trebala bi doći do svog cilja u Europi, odnosno na Bliskom istoku, sljedećeg tjedna.

 

Najveća američka borbena skupina od invazije na Irak upravo plovi za Siriju.

Američki predsjednik Donald Trump i dalje razmatra hoće li pokrenuti vojnu akciju protiv sirijskog režima, nakon posljednjeg kemijskog napada prošlog tjedna, ali ova armada potvrđuje da bi se to vrlo lako moglo dogoditi.

O ovoj sve ozbiljnijoj krizi oglasio se i predsjednik UN-a Antonio Guterres, koji je na otvaranje izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti upozorio da se “Hladni rat vratio na velika vrata”, prenosi Index.

Nosač aviona Harry S. Truman isplovio u srijedu

Divovski nosač aviona Harry S. Truman isplovio je u srijedu iz luke u Virginiji, s do 90 aviona na palubi i praćen borbenom skupinom od četiri razarača i jednom krstaricom, ali i njemačkom fregatom FGS Hessen koja je specijalizirana za protuzračnu obranu. Ova borbena skupina trebala bi doći do svog cilja u Europi, odnosno na Bliskom istoku, sljedećeg tjedna.

Još četiri razarača navodno su već na Mediteranu: Donald Cook, Porter, Carney i Laboon, kao i dvije nuklearne podmornice, Georgia i John Warner, javlja The London Times. Uz njih, u blizini libanonske obale nalazi se i francuska fregata Aquitanne, koja je kao i Donald Cook opremljena krstarećim projektilima sposobnima za raketni napad na vojne ciljeve u Siriji.

Rusija također ima brodove i raketne sustave na terenu

Prijetnja američko-ruskog sukoba zbog moguće vojne akcije Zapada u Siriji visi nad Bliskim istokom, no za sada nema jasnih naznaka da će doći do napada pod vodstvom SAD-a.

Potencijalna američka vojna akcija u Siriji potakla je strahove da bi ruske snage, koje su prisutne u toj zemlji i bore se zajedno sa sirijskom vojskom, mogle otvoriti vatru na američke ili savezničke brodove ili avione koji budu sudjelovali u akciji. Ruski veleposlanik već je zaprijetio da će Rusija oboriti američke projektile, ali i gađati platforme s kojih budu ispaljeni.

Ruska mornarica u blizini Sirije trenutno ima dvije fregate klase Admiral Grigorovich, koje su i same opremljene krstarećim projektilima, te ukupno 10-15 ratnih i pomoćnih brodova te podmornica, javlja Reuters. Prema satelitskim snimkama, ali i izjavi neimenovanog ruskog dužnosnika, većina tih plovila udaljila se od pomorske baze u Tartusu “za vlastitu sigurnost”.

Usto, ruska vojska postavila je u Siriji svoj čuveni proturaketni sustav S-400, koji se nalazi u blizini njihove zračne baze Hmeimim, ali budući da je mobilan, može lako biti premješten na druge lokacije. S-400 može istovremeno pratiti više različitih meta i sposoban je oboriti američke krstareće projektile Tomahawk, ali nikad dosad nije testiran u borbi. Rusija ima u Siriji i stariju verziju ovog sustava, S-300. Ipak, u slučaju velikog broja raketa, ruska obrana moći će presresti dio, ali ne sve nadolazeće rakete. Što se protuzračne obrane tiče, ruska vojska ima sustave Pancir S-1 i Buk M2.

Rusija upozorila Ameriku na “katastrofalne posljedice” ako napadne njene baze

Rusija je usto navodno u Siriju poslala avione IL-38, tzv. lovce na podmornice, a u Hmeimimu već ima na desetke vojnih aviona i helikoptera. Usto, može poslati dugoročne strateške bombardere izravno iz Rusije, a njeni brodovi u Kaspijskom moru već su u nekoliko navrata lansirali krstareće projektile na mete u Siriji.

Načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov još je u ožujku upozorio SAD da ne gađa vladino sjedište u Damasku gdje su smješteni ruski vojni savjetnici, vojna policija i mirovni promatrači. Ruski vojni izvori rekli su za ruski list Kommersant da bi bi američki napad na rusku pomorsku ili zračnu bazu u Siriji imao “katastrofalne posljedice”.

I dok je prvi tim međunarodnih stručnjaka za kemijsko oružje bio na putu za Siriju, francuski predsjednik Emmanuel Macron je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije.

Haley: Asad je najmaje 50 puta upotrijebio kemijsko oružje

Prije dva dana američki predsjednik Donald Trump je zaprijetio da će kao odgovor na kemijski napad u Dumi, gradu nedaleko Damaska, SAD uputiti  projektile. Ipak, nedugo nakon toga njegov ministar obrane James Mattis pomalo je doveo u pitanje tu najavu izjavom da Bijela kuća “još uvijek analizira obavještajne podatke” o kemijskom napadu u Dumi, zajedno sa saveznicima.

Trumpova glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders potom je priopćila da su “sve opcije i dalje na stolu”. Sam Trump je pak naknadno na Twitteru napisao da napad koji je najavio može biti “vrlo uskoro ili uopće ne tako skoro”.

Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, tvrdi da nema nikakvih dokaza o kemijskom napadu u Dumi te upozorava SAD i njegove saveznike da će oboriti zrakoplove i projektile iznad Sirije.

No američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley u petak je istaknula da je, prema procjeni Washingtona, Asad najmanje 50 puta upotrijebio kemijsko oružje tijekom sedmogodišnjeg rata.

“Naš predsjednik još nije donio odluku o mogućoj akciji u Siriji, ali ako SAD i naši saveznici odluče djelovati, bit će to u cilju obrane načela oko kojeg se svi slažemo. Sve države i svi narodi će biti ugroženi ako Asadu dozvolimo da normalizira upotrebu kemijskog oružja”, dodala je Haley.

Lavrov: Ne dao Bog da se netko odluči na avanturu u Siriji

I dok se Trump danas nije oglašavao, Macron, koji tvrdi da Francuska ima dokaze da je Asadova strana upotrijebila kemijsko oružje u Dumi, telefonski je razgovarao s Putinom. Prema Elizejskoj palači, Macron je izrazio zabrinutost i žaljenje što je Rusija stavila veto u Vijeću sigurnosti na rezoluciju o tom napadu.

No istovremeno je pomirbeno pozvao na dijalog s Rusijom kako bi u Siriji došlo do mira i stabilnosti.

Za sada se ne oglašava ni Putin, ali je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da je Moskva u kontaktu s Washingtonom i razgovara o sveukupnom ozračju koje je “alarmantno”.

“Ne dao Bog da se netko odluči na avanturu u Siriji, s obzirom na iskustvo s Libijom i Irakom. Čak i najmanji incident bi izazvao novi migrantski val prema Europi, kao i druge posljedice, što ne trebamo ni mi ni naši europski susjedi”, kazao je Lavrov.

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia je kazao da je “prioritet otkloniti prijetnju rata”.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)