Laslo Torma: Dok je Naša ružna, Njihova je Lijepa !

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

 

Lijepa naša…pjevalo se tajno dok se u komunizmu za to išlo u zatvor, pjevalo se dok su se na bojišnicama naši dečki borili za to da je oslobode da bi bila odista Naša ! A pjevalo se i jedno vrijeme nakon što je, tako smo mislili, stvorena neovisna suverena hrvatska država. No postupno se to počelo pjevati sa sve manje entuzijazma, koje je postajalo sve manje u obrnutoj srazmjeri s tim kako je ona postajala sve više Njihova a ne Naša !

Da to objasnimo malo podrobnije.

Dečki su išli u domovinski rat iz svojih poduzeća , sa svojih radnih mjesta, smatrajući da brane svoje obitelji, svoj narod, svoju državu i gospodarstvo koje neće služiti tuđincima, već njima i njihovom vlastitom narodu.

A što se desilo ?

Vraćajući se s bojišnica pjevajući “Lijepa naša…”, ostali su osupnuti kada su shvatili da nema poduzeća u kojima su radili, da nema radnih mjesta na kojima su radili i zarađivali svoj kruh svagdanji ?! No još više od osupnuća, počeo je u njima “kuhati” bijes kada su počeli shvaćati da dok su oni bili na bojišnicama, neki su mutni tipovi s mutnim namjerama uspjeli zauzeti ključne pozicije u politici i državi za koju su se oni borili na bojišnicama, te sve što je bilo Naše, sve za što se borili, pretvorili u Njihovo !

Isti ti mešetari, nedomoljubi, prevaranti, lopovi i kriminalci su počeli stajati u prvim redovima na misama po crkvama, i počeli punim plućima pjevati/urlati “Lijepa naša…”. I to očito s punim pravom, jer zaista je su uzeli sve što je trebalo biti Naše, i to pretvorili u Svoje ! Prodavači cvijeća, šoferi, stadionska potrčkala sa podguznim podmetačima na sjedalima, minhenski “bojovnici” i sav slični hrvatsko-bjelosvjetski ološ, su postali hrvatska političko-gospodarska-novčarska “elita” !

No ti lukavi i pokvareni “pretvarači” Našega u Njihovo, su se ipak bojali bijesa naših bojovnika, pa su ih “smirili” s preranim umirovljenjima, i sa “kostima” koje su im dobacivali sa svoje prebogate “trpeze” opljačkane od Njih i Nas. Nažalost naši herojski bojovnici iz domovinskog rata nisu prepoznali tu prijetvornost i što se radi, pa su šutke trpjeli, a i danas trpe da se medijskim spinom, očito podržanim “domoljubnim” političarima, i političarima kojima je današnja Hrvatska trajno “kost u grlu”, postupno u javnosti stvara dojam o učesnicima domovinskog rata, kao nekom teretu za društvo, kao nekim privilegiranim osobama koji žive na teret naroda.

No čini se da kao što nakon svake mračne noći ipak sviće novi dan, tako i u hrvatskoj javnosti, polako ali sigurno raste saznanje da ovo više nije Lijepa naša…., već je to neka Lijepa Njihova…, a za nas je to Naša ružna…stvarnost, koja traje već predugo, i radi čega iz Hrvatske odlaze tempom koji nije bio zabilježen čak ni u najcrnjem dobu komunističke vladavine u Hrvatskoj.

Sukladno takvoj otimačini za Sebe , ono što je bilo Naše, sustavno se i namjerno urušava politički sustav, pa stranka koja je bila nositelj ideje o odvajanju Hrvatske od Jugoslavije, i bila organizator domovinske obrane od agresora, postupno se pretvara u stranku bez domoljublja, bez samopoštovanja i bez osjećaja i težnji za tim da Hrvatska bude suverena država, a ne sluga loših tuđih gospodara. U političkom miljeu današnje Hrvatske, svaka stranka ili strančica, svaki pojedinac i svaka inicijativa s domoljubnim predznakom i u obrani državne suverenosti, se počinje nazivati populizmom, demagogijom, antieuropeizmom, nazadnjaštvom, zatucanoću, klerikalizmom, pa čak i jugonostalgijom ( što je eklatantna budalaština).

Završimo s tim da iz puno razloga možemo konstatirati da trenutačno ne postoji “Lijepa Naša…” već samo “Naša ružna…”, ali da je sasvim bjelodano da je ono što smo mislili da je lijepa naša, postalo “Lijepa Njihova…”, i ako se ništa bitno ne promjeni, naše će biti samo PRAVO da glavom bez obzira bježimo iz Njihove Hrvatske ! A to tko su oni “Njihovi…” držim da nije potrebno objašnjavati, jer to zna svatko tko je izgubio radno mjesto i tko je prisiljen “kopati” po kontejnerima.

 

Laslo Torma, dipl.inž-el-teh./Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)