Od Hrvata su manje nasilni samo Poljaci i Austrijanci

Vrijeme:1 min, 55 sec

Hrvati muškarci, kako god to nekomu izgledalo čudno i neočekivano, treći su najmanje nasilni muškarci u EU

Kako sada stvari stoje Istanbulska konvencija bit će potvrđena u Hrvatskome saboru u vrlo skoroj budućnosti. Zanimljivo da u jeku najveće moralne panike stvorene oko IK nitko nije pokušao postaviti pitanje, a kamoli odgovoriti na njega: Koliko su hrvatski muškarci nasilni u komparativnoj EU perspektivi? Ta je zanimljivost Nasiljejoš zanimljivija zbog toga što postoji mogućnost da se prilično jednostavno i precizno odgovori na spomenuto, za srž rasprave najvažnije pitanje.

Naime, prije četiri godine objavljeni su rezultati velikoga istraživanja o nasilju nad ženama koje je provela (2012.) Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA e). Istraživanje ima veliku znanstvenu i istraživačku vrijednost jer je provedeno na uzorku od čak 42.000 žena iz svih 28 članica Europske unije; u svakoj članici EU, pa i u Hrvatskoj, intervjuirano je 1.500 žena u dobi od 18 do 74 godine. Metodologija istraživanja, odnosno standardizirani istraživački intervjui uključivali su pitanja o fizičkom, seksualnom i psihičkom nasilju, viktimizaciji u djetinjstvu te seksualnom uznemiravanju i uhođenju, uključujući nove medije za zlostavljanje kao što je internet. Ispitane žene bile su zamoljene da pruže informacije o svojem osobnom iskustvu različitih oblika nasilja, o tome koliko su često bile žrtve određenih vrsta nasilja te o tome kakve je Bazaposljedice nasilje ostavilo na njihove živote. Istraživanjem su prikupljene informacije i o prijavljivanju odnosno neprijavljivanju nasilja policiji te o tome koliko se žene koriste uslugama drugih službi koje mogu pružiti pomoć žrtvama.

Sudeći prema prikupljenim podatcima, muškarci su najnasilniji u skandinavskim zemljama, Finskoj i Švedskoj, gdje podatci iznose oko 47, odnosno 46 posto, a za njima ne zaostaju ni Nizozemska (45 posto), Francuska (44 posto) i Velika Britanija (44 posto), Belgija, Njemačka, ali i druge mnogo razvijenije zemlje koje su prihvatile i ratificirale Istanbulsku konvenciju. Zemlje koje su, uz Hrvatsku, na samom dnu po nasilju nad ženama su Slovenija, Makedonija, Poljska i Austrija. Sudeći prema podatcima, muškarci su najnasilniji u zemljama koje su označene kao najrazvijenije i najbolje za život, a unatoč tomu, već su godinama vodeće na tablicama za najdepresivnije narode, a sada i najnasilnije. Čini se kako i u ovom slučaju vrijedi pravilo, što veća demokracija, odnosno što je više toga dopuštenoga, to je i nasilje sve veće.

 

Hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)