Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara: Odgodom ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije hrvatski bi političari pokazali da osluškuju, poštuju i prihvaćaju mišljenje i prijedloge svojih građana.

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

Vukovar, 09.04.2018.godine

Pitanje ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulske konvencije) u Hrvatskom saboru proteklih je tjedana i mjeseci potaknulo žustru, na trenutke i uvredljivu, a u mnogim slučajevima i neargumentiranu javnu raspravu među brojnim dionicima i akterima hrvatskoga društva.

Kao hrvatski i vukovarski branitelji okupljeni u Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara držimo svojom obvezom široj javnosti uputiti svoje očitovanje i upozoriti da je dosadašnja rasprava kako na političkoj tako i na medijskoj sceni iznova neopravdano podijelila hrvatsko društvo, s predvidivim pogubnim posljedicama na njegovu stabilnost i potrebu da nasuprot podjela gradimo zajedništvo i gospodarski napredak oslobođen ideoloških premisa. Hrvatsko društvo, hrvatska država i svi njezini građani, koji su ne tako davno izašli iz razarajućeg rata, s mnogim traumama i ranama na duši i tijelu, ne žele ideološke rasprave i podjele, žele graditi svijet na vrijednostima života, obitelji, mira i napose hrvatskoga nacionalnog identiteta uronjenog u bogatu povijesnu, kulturnu, vjersku i civilizacijsku baštinu i tradiciju hrvatskoga naroda kao i drugih stanovnika i građana Republike Hrvatske.

Premda smo protivnici svake vrste nasilja, naročito nad ženama i djeci, držimo da pojedini elementi tzv. Istanbulske konvencije grubo narušavaju tradicionalne vrijednosti hrvatskoga čovjeka i da su kao takvi ne samo nepotrebni nego i neprihvatljivi. Dosadašnja je javna rasprava, kao i očitovanja nekih aktera u hrvatskom društvu (primjerice Hrvatske biskupske konferencije), nesumnjivo pokazala da spornih sadržaja i odredbi Konvencije ima više i da to zaslužuje dublju analizu i trezveniju raspravu lišenu unutarstranačkih i međustranačkih političkih obračuna.

Stoga, odgovornima u hrvatskom društvu i na hrvatskoj političkoj, akademskoj, medijskoj, crkvenoj i najširoj javnoj sceni predlažemo da se rasprava i ratifikacija tzv. Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru odgodi i da se pokrene argumentirana, tolerantna i otvorena rasprava o svim njezinim elementima, naročito onima koji duboko zadiru u pitanje rodne teorije i rodne ideologije. Držimo da je to jedino razumno i mudro rješenje i podržavamo sve one koji na tom tragu nastoje ublažiti ili otkloniti novonastale podjele. Naime, stvorena je jedna zaglušujuća atmosfera u kojoj se teško mogu prepoznati pravi argumenti i dati
objektivna pojašnjenja. To više jer su zagovornici neratificiranja Konvencije nerijetko izloženi uvredama, ucjenama i javnim poniženjima, bez mogućnosti i prostora da na njih odgovore.

Potrebno je u miru i slobodno razmotriti sadržaj Konvencije i obveze koje iz nje proizlaze te ocijeniti sve pozitivne i negativne strane primjene Konvencije naročito u onim dijelovima u kojima se u prvi plan ističe pitanje roda, rodnih uloga, rodnih stereotipa i slično. Nikako ne pozivamo na nepoštivanje obveza Republike Hrvatske prema Vijeću Europe, kao i drugim
međunarodnim tijelima i organizacijama, ali ne na način da se pritom ugrozi hrvatski nacionalni integritet i identitet, hrvatske vrijednosti i jedinstvo hrvatskoga naroda, osobito njegov kršćanski i katolički identitet.

Odgodom ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije hrvatski bi političari pokazali da osluškuju,
poštuju i prihvaćaju mišljenje i prijedloge svojih građana.

KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA GRADA VUKOVARA
Predsjednik Franjo Šoljić

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)