Hrast napušta koaliciju i sve pozicije u vlasti, ne će podržati Dalić

Vrijeme:1 min, 20 sec

Zekanović: Hrast napušta koaliciju

Hrast odlazi iz koalicije i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi. Neće podržati potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. Izjavio je to na konferenciji za novinare u Saboru Hrastov zastupnik Hrvoje ZekanvčZekanović. Dodao je da premijer Andrej Plenković to nije tražio od Hrasta jer svaka mu je ruka važna. Vladajuća većina odlaskom Zekanovića sada broji 77 zastupnika, tek jednog više od minimuma.

Zekanović je poručio da u politici i životu postoje “crvene crte koje se ne mogu prijeći”, a za Hrast je to činjenica da je HDZ kao demokršćanska stranka s ratifikacijom Istanbulske konvencije napravio odmak u liberalizam i lijevi centar. HDZ i SDP o Istanbulskoj konvenciji imaju jednak stav, koji je suprotan Crkvi, kazao je, a njemu kao demokršćanu stav Crkve je važan. To je pokazao i “vox populi” na nedavnom prosvjedu u Zagrebu, a očekuje isto na prosvjedu u četvrtak u Splitu.

Govoreći o dužnosnicima Hrasta koji su još u vlasti, Zekanović je istaknuo kako “fotelje nisu bitne i da će pokazati hrvatskom narodu da postoje političari za koje se može jamčiti što će napraviti”. Na pitanje hoće li kao vjerodostojan političar vratiti mandat HDZ-u, na čijoj je listi ušao u Sabor, Zekanović je odgovorio da je pravo pitanje hoće li HDZ-ovci vratiti svoje mandate. Poručio je da Hrastovci pokazuju da se odriču beneficija, no nije odgovorio na pitanje čega se on odriče ako i dalje ostaje saborskim zastupnikom.

Podsjetimo, predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić savjetnik je ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, a Hrastov Hrvoje Šlezak državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

 

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)