DIPLOMACIJA Unaprijeđen Joško Paro, Hrvatski diplomat koji se hvalio „rušenjem“ Herceg Bosne

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Washingtonu Joško Paro bi se mogao naći u središtu skandala nakon što je javnost upoznata s detaljima Državne revizije za 2016. godinu, objavljene krajem 2017. godine, saznaje Dnevnik.ba.

Između ostalog, Revizija optužuje bivšeg veleposlanika Paru da je nesavjesno rukovodio veleposlanstvom. Konkrentno, Veleposlanstvo je angažiralo lokalnu osobu na mjesto gospodarskog savjetnika kojemu je bez ugovora isplaćivana naknada u iznosu 3200 dolara mjesečno.

No, problem s lokalno angažiranom osobom je u tome što je ova osoba imala neometan pristup informacijskim sustavima Ministarstva i klasificiranim podacima!

S obzirom da je Hrvatska članica EU, ovi su podaci posebno osjetljivi i važni, a kako je propisima strogo ograničen pristup navedenim podacima, jasno je da se radi o značajnom prekršaju bivšeg Veleposlanika Pare.

I umjesto da veleposlanik dobije neku vrstu ukora ili barem interne sankcije, on u aktualnom mandatu HDZ-a biva unaprijeđen na mjesto šefa diplomatske akademije ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske!

Čitava priča je posebno značajna Hrvatima u Bosni i Hercegovini koji su navodno u fokusu interesa hrvatske vanjske politike, piše Dnevnik.ba. Naime, Paro se javno hvalio u intervjuu za Globus 2010. godine kako je „srušio Herceg Bosnu“ pa bilo zanimljivo vidjeti na koji način Vlada HDZ-a i predsjednica Kitarović misle zastupati interese Hrvata u BiH s ovakvom osobom na tako istaknutom mjestu u ministarstvu vanjskih poslova.

 

HMS/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)