HBK: Hrvatski biskupi ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju

Vrijeme:2 min, 56 sec

 

56. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije

 

U Zagrebu je 10. travnja započelo 56. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, Puljicjavlja IKA. Govoreći o čemu će biti riječ na zasjedanju, predsjednik HBK-a i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić zadržao se na pismu Kongregacije za nauk vjere biskupima Katoličke Crkve o nekim vidicima kršćanskoga spasenja „Placuit Deo“ (Svidje se Bogu). Rekavši da je pismo napisano u duhu trajnoga crkvenoga učiteljstva i naučavanja pape Franje koji je već spominjao neke tendencije među ljudima slične poznatim drevnim krivovjerjima, pelagijanizmu i gnosticizmu, te da su razna krivovjerja razdirala Crkvu od njezinih samih početaka, dodao je: „Sjetimo se apostola Ivana, koji kao starac iz Efeza piše ‘dječice, posljednji je čas! Pojavili su se mnogi antikristi, pa po tome znamo da je posljednji čas’ (1 Iv 2, 18). U starini su takve antikriste – krivovjerce nazivali ‘hereticima’ (izbiračima) jer nisu uzimali cjelovit nauk, nego birali ono što im se sviđa. Davali su im naziv i ‘šizmatici’, a to znači otpadnici koji su se odijelili od crkvenoga zajedništva, pa kao lažni proroci i otpadnici razdirali samu zajednicu.

U ovogodišnjoj svojoj korizmenoj poruci papa Franjo upozorio je kako su vjernici često u ‘velikoj nevolji jer ih lažni proroci žele zavesti na krivi put’. A takve zavodnike slikovito je opisao da su nalik ‘šaptačima zmija’ koji se služe emocijama da porobe ljude i vode ih kamo im se prohtije. Uz te ‘šaptače’ Papa govori i o lažnim prorocima koje naziva ‘šarlatanima’ jer ‘nude brza i jednostavna rješenja’, a u svojoj obmani ‘igraju na kartu ljudske ispraznosti i taštine’, pa prodaju rog za svijeću. Poput ‘oca laži’ (Iv 8, 44), koji oduvijek prikazuje zlo kao dobro i lažno kao IKistinito, da bi zbunio čovjekovo srce. Zbog toga Papa poziva kršćane neka budu budni i oprezni, kadri razabirati i preispitati sve kako ne bi podlegli obmanama takvih lažnih proroka.

Ništa, dakle, nova pod kapom nebeskom. Sve novotarije, zastranjenja i hereze već su postojale. Samo se sada na njih stavio novi natpis. Jučer je to bio npr. pozitivizam, liberalizam, individualizam, kapitalizam, marksizam, a danas genderizam. O ovom posljednjem antropološkom zastranjenju govorili su i pisali i sveti Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo. Zašto? Jer taj svjetonazor nameće novo tumačenje čovjeka koje nije spojivo ni s općeljudskim, a pogotovo s kršćanskim poimanjem čovjeka. Njezini predstavnici [rodne ideologije] tvrde da su prirodne i urođene razlike muško-žensko društveni konstrukt. ‘Ženskost i muškost međusobno su komplementarni, ne samo s fizičke i psihičke točke gledišta, nego i s ontološke. Jedino zahvaljujući dualitetu ‘muškog’ i ‘ženskog’ potpuno se ostvaruje ljudskost’, piše sveti Ivan Pavao II. (Pismo ženama svijeta, 1995., br. 7). Njegov nasljednik papa u miru Benedikt XVI. napisao je da ‘gender ideologija vrši atentat na oblike obitelji koju čine otac, majka i djeca’. Jer ‘ako nema te dvojnosti po kojoj je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, onda nema ni obitelji’ (2012.). Zbog toga hrvatski biskupi, vjerni Učiteljstvu Crkve, ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju i njezinu interpretaciju.

Kako se oduprijeti suvremenim antropološkim zastranjenjima? Gdje tražiti snagu, nadahnuće i pomoć? Budući da smo u uskrsnom vremenu, kao orijentir i pomoć može nam poslužiti slikoviti obred paljenja uskrsne svijeće uz riječi ‘svjetlo slavno uskrsnulog Krista raspršilo tmine pameti i srca’. Samo uz svjetlo Krista Uskrsloga i pomoć odozgora bit ćemo kadri razabirati i preispitivati. A u druženju s njime osjetiti ono iskustvo učenika iz Emausa kako nam srce bolje kuca dok smo u društvu s njime i slušamo njegovo tumačenje Pisama (vidi Lk 24, 32).“

 

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)