ČOLAK: HDZ 1990 i HS neistinama žele izazvati jaz među Hrvatima i pomoći bošnjačkoj politici

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

 

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak, koji je i visoki dužnosnik HDZ BiH izjavio je za Hrvatski Medijski Servis, kako pojedini dužnosnici HDZ 1990 i Hrvatske stranke, minorne stranke koja nema ni jednog vijećnika, konstantno iznose neistine tvrdeći kako HNS-ov prijedlog diskriminira Hrvate iz Bosne.

 

Podsjetimo predsjednici Županijskih odbora Hrvatske stranke i HDZ 1990 Zeničko-dobojske županije Josip Krajina i Vinko Marić potpisali su u petak navečer u Travniku Izjavu o zajedničkom nastupu na općim izborima u BiH 2018. godine. Krajina i Marić ustvrdili su kako “HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona diskriminira Hrvate Bosne te da bi se “eventualnim usvajanjem izmjena Izbornoga zakona kojeg je predložio HDZ BiH, pravni i politički položaj hrvatskog naroda, koji živi na područjima Bosne, pogoršao do mjere da bi u nekim dijelovima faktički izgubio status konstitutivnog naroda”.

– To su najobičnije neistine kojima se želi stvoriti jaz između Hrvata Bosne i Hrvata iz Hercegovine. Nema ni govora o tome da HNS-ov prijedlog diskriminira ne samo Hrvate, nego i druge narode, kazao je Čolak, naglašavajući kako prema HNS-ov prijedlogu izmjena Izbornog zakona, za kojeg je na Predsjedništvu HNS BiH i u Domu naroda Parlamenta BiH glasao i predstavnik HDZ 1990 glas svakog Hrvata, kao i Bošnjaka i Srbina vrijedi jednako.

Pojasnio je da se HNS BiH vodio odlukom Ustavnog suda BiH, koji je ustvrdio kako Dom naroda nije dom županije, već kao što mu i ime kaže Dom konstitutivnih naroda te da svaki narod treba biti proporcionalno zastupnjen u Domu naroda federalnog parlamenta.

-Precizno smo izračunali, podjelivši ukupan broj pripadnika svakog naroda u FBiH sa brojem 17, koliko broji klub svakog naroda, da na 5,88 posto pripadnika svakog od naroda dolazi jedan izaslanik. Kad je riječ o hrvatskom narodu to znači da na nešto više od 29.000 Hrvata dolazi jedan izaslanik u Hrvatskom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH. Temeljem toga, a s obzirom na broj Hrvata u Srednjebosanskoj županiji prijedlog HNS-a predviđa da se iz Srednjebosanske županije bira pet izaslanika u Hrvatski klub, a ranije ih se biralo 4. Iz Zeničkodobojske, opet sukladno broju Hrvata koji žive u toj županiji bira se jedan izaslanik u Hrvatski klub, kao i iz Posavske gdje živi 35.000 Hrvata. Što više HNS-ov prijedlog predviđa i izbor jednog izaslanika u Klub Hrvata iz Tuzlanske županije, premda tamo po popisu iz 2013, živi oko 23.000 Hrvata, dakle 6 tisuća manje nego što je potrebno za izbor jednog izaslanika, pojasnio je Čolak za HMS.

On je kazao kako HDZ-ovim prijedlogom nije predviđen izbor izaslanika iz Sarajevske županije, gdje živi skoro dvostruko manje Hrvata od broja potrebnog za izbor jednog izaslanika, te da zbog svoje malobrojnonosti Hrvati iz te županije ne mogu izabrati ni vijećnika u Općinsko vijeće ni jedne sarajevske općine, a kamo li zastupnika u Županijsku skupštinu, a ista je situacija i u Unskosanskoj županiji gdje živi oko 6 tisuća Hrvata i u Goraždanskoj gdje žive svega 24 Hrvata.

-Da smo mi predložili da se biraju Hrvati iz te tri županije, to bi prvo bilo u suprostosti s presudom Ustavnog suda, a uz to te bi Hrvate izabrali Bošnjaci, kazao je Čolak.

Dok se Bošnjačke stranke ujedinjuju u namjeri da dekonstiturijau Hrvate, neke Hrvatske stranke, nažalost, im pomažu lažima i obmanama kojima žele izazvati jaz između hrvatskog naroda i tako objektivno pomažu bošnjačkoj politici, ustvrdio je Čolak.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)