Nera Tuđman: Ne želim biti članica ovakvoga HDZ-a

Vrijeme:3 min, 35 sec

 

Razgovor s Nerom Tuđman, unukom prvoga hrvatskog predsjednika

Nera Kristina Tuđman, studentica Pravnoga fakulteta u Zagrebu, unuka prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kći Stjepana i Snježane, prošloga tjedna istupila je iz HDZ-a nezadovoljna potezima aktualnoga predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Njezino vraćanje stranačke iskaznice snažno je odjeknulo u javnosti, ne samo zbog činjenica da jedna mlada osoba zvučnoga prezimena napušta stranku, nego i Nera Tudjmanzbog percepcije u javnosti da njezin čin reflektira i odnos njezine čitave obitelji prema Plenkovićevome HDZ-u. Nera Tuđman rado je pristala na intervju za Hrvatski tjednik.

Nera, jeste li dugo razmišljali o napuštanju HDZ-a, jeste li s kime konzultirali, komu ste vratili iskaznicu i što su vam u stranci rekli?

To sam spontano odlučila kada sam čula da je premijer i predsjednik naše stranke odlučio ratificirati Istanbulsku konvenciju. O tome se ni sa kime nisam konzultirala.

Kad ste se upisali u HDZ?

Onda kada su Tomislav Karamarko i Milijan Brkić došli mojoj baki (mislim da je to bilu u listopadu 2012.) i donijeli nam članske iskaznice, uz jednu vrlo značajnu napomenu: „Nismo došli k vama da bi vas vratili u HDZ, već smo došli da HDZ vratimo Tuđmanima“! Naravno da sam onda i ja prihvatila da uđem u HDZ.

Inače, ako niste znali, prethodno je Sanader elegantno eliminirao iz stranke moju baku i mog oca prilikom izrade novih članskih iskaznica. Usput, za vrijeme Sanadera niti slika moga dide nije se smjela vidjeti u središnjici HDZ-a.

Kako bi ste opširnije opisali vašu razočaranost s HDZ-ovom aktualnom politikom, što vas je najviše ogorčilo?

Razočaranost aktualnom politikom HDZ-a uočila sam kod mnogih članova s kojima se inače družim. Sada čujem HDZda se Mladež HDZ-a izjasnila za IK, u što ja sumnjam, jer su me mnogi podržali nakon što su saznali da sam se iščlanila iz stranke.

Imate li dojam, ili spoznaje, da je cijela obitelj prvoga hrvatskog predsjednika razočarana sadašnjim HDZ-om?

U ime cijele obitelji moga dide ne bih se usudila govoriti, ali za svoje roditelje i moju sestru svakako mogu reći da su vrlo razočarani sadašnjim HDZ-om.

Kakva su vaša sjećanja na pokojnog djeda, prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana? Koliko sam čuo, on vas je obožavao. Je li to točno?

S obzirom da sam imala ni nepune četiri godine kad je moj dida umro, nemam baš puno sjećanja, ali su mi moji roditelji puno pričali o njemu. Dida je volio sve svoje unuke, ali moja sestra Ana Marija, koja je rođena 1993., s njim je znala voditi i političke razgovore, pa mu je iz tog razloga bila mezimica.

Kako doživljavate Istanbulsku konvenciju?

Kao što sam se već izjasnila, naravno da sam za prava žena i da se ne protivim sprječavanju nasilja nad ženama, IKali ta rodna ideologija, koja se „neprimjetno“ pokušava uvesti u naše živote, je protuprirodna i protukršćanska te se njome želi uništiti obitelj, a time i cijelo društvo, i kao takvu ja je ne prihvaćam.

Studentica ste Pravnoga fakulteta, treća godina, Kako se u vašemu školovanju, ali i općenito u životu, odražava činjenica da ste unuka prvoga hrvatskog predsjednika. To je svakako ponos, ali nekad, kada su u pitanju velike osobnosti, zna biti i teret. Kakva su vaša iskustva? Jeste li doživljavali možda i prijekore ili uvrede od strane onih koji ne vole prvog hrvatskog predsjednika?

Točno ste naznačili u svome pitanju, da je to i ponos i teret. Netko me doživljava iskreno i srdačno, a netko s rezervom. S tim da je onih prvih, hvala Bogu, puno više.

Kakav je vaš stav prema aktualnoj predsjednici države gospođi Kolindi Grabar Kitarović?

Do sada mi je bila izrazito draga, a sada sam malo razočarana s obzirom da je i ona dala podršku Istanbulskoj konvenciji.

Mlada ste osoba, ali vidite prijepore oko uporabe simbola, s jedne strane, komunističkog, zvijezde petokrake, s druge strane pozdrava Za dom spremni. Kojemu ste pozdravu vi skloni i biste li zapjevali Thompsonova Bojnu Čavoglave?

Želim napomenuti da ne podržavam ni ustaše ni partizane koji su činili zločine, kao ni općenito ljude koji su činili zlo. Marka Perkovića upoznala sam još kao klinka na jednom njegovom nastupu u Novoj Gradiški. Bila sam već na nekoliko Thompsonovih koncerata. Uopće ne vidim što je sporno u tom lijepom hrvatskom pozdravu ZA DOM SPREMNI!

 

Ivica Marijačić/Hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)