SULJAGIĆ: Daytonski sporazum je mrtav, Dragan Čović je najveći neprijatelj države!

0

 

 

SDP BIH je ponudio, a DF i Građanski savez će najvjerojatnije prihvatiti dokument o zajedničkom nastupu na izborima, koji podrazumijeva principe zajedničkog djelovanja. Ovo su sinoć u emisiji “Pošteno” Duške Jurišić na FTV potvrdili Nermin Nikšić, Željko Komšić i Emir Suljagić.

Također, otkrili su da je formiran zajednički Savjet tri stranke, koji će imati savjetodavnu ulogu u budućim procesima, a kojeg čine iskusni i ozbiljni ljudi.

Lider SDP-a otkrio je i kako su u tijeku razgovori sa Bogićem Bogićevićem o mogućnosti da bude nositelj liste za državni Parlament, prenose Vijesti.ba.

Komšić odgovorio kardinalu Puljiću

Komšić je tijekom emisije odgovorio i na izjavu kardinala Vinka Puljića, koji je ustvrdio da Komšić nije Hrvat.

– Kardinal je rekao da ja nisam zakonit Hrvat. Zadnji put kada se to ocjenjivalo bilo je u rasističkoj Njemačkoj, rekao je Komšić i dodao da je on Hrvat te da je kao takav dva puta bio izabran u Predsjedništvo BIH.

Na izravno pitanje je li kršten, Komšić je odgovorio:

– Jesam, 15. februara 1964. godine u crkvi Svetog Ante.

O zajedničkom nastupu

“Građani trebaju znati da je sadašnji ustavni poredak odnosno Daytonski mirovni sporazum mrtav i na izborima se biraju oni koji će zemlju voditi poslije izbora, i ja sam zato ovdje večeras sa svojim starim drugovima prema kojima nisam izgubio poštovanje na osobnoj razini”, rekao je Suljagić.

Suljagić je govoreći o kandidaturi Željka Komšića kazao da je u ovome trenutku najvažnije da Dragan Čović ne bude član Predsjedništva nakon izbora, jer je Dragan Čović najveći neprijatelj ove države nakon Radovana Karadžića, odnosno atomski dinamit u temeljima države, te da Čović i Dodik nakon izbora spremaju napad na institucije države.

Komšić je istaknuo da je važno tko će biti članovi Predsjedništva jer oni odlučuju između ostalog i o tome tko će zapovjedati Oružanim snaga, tko će biti veleposlanici, tko će nas predstavljati u Washingtonu, i sa kakvom ideologijom, i to nisu reda radi funkcije.

– Ono što je problem jeste beznađe, ljudi su bez nade, a to je veći problem od straha koji zna biti motivirajući, jer kad ostavite ljude bez nade oni se predaju, i to je ono što me najviše brine. Ali ja mislim da se možemo boriti i da nikada nećemo izdati i pristati na pritiske sa bilo koje strane da oni dolazili”, kazao je Komšić.

Nikšić je dodao je da važno pobijediti Čovića i HDZ ali i SDA da ni oni nemaju člana Predsjedništva, i još je važnije njih pobijediti u parlamentima.

Naveo je da Denis Bećirović ima najbolje izglede da bude kanidat SDP-a za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, ali i dodao da ne isključuje još uvijek mogućnost da ljevica ide samo sa jednim kandidatom za člana Predsjedništva. Dodao je da u RS-u SDP neće imati kandidata za Predsjedništvo.

Nikšić je kazao je da je potpuno opredijeljen za vid dogovora koji bi podrazumijevao jednu listu.

“To moramo dogovoriti, ali važno je da razgovaramo i da smo spremni za zajednički nastup na bilo kojoj osnovi koja će dovesti da imamo dovoljan broj glasova, ali neka stvari moramo odvagati. Moguće je da ćemo za Dom naroda imati kvalitetniji multinacionalni sastav”, rekao je Nikšić prenose Vijesti.ba.

O listićima SIP-a

Govoreći o izbornim prevarama i špekulacijama u vezi izbornog materijala SIP-a, Komšić je kazao da je to sigurno posao za Tužiteljstvo i SIPA-u, jer priča ima nevjerojatne razmjere, jer je pored svega upitana i gramaža glasačkog listića, pri čemu se svaki osmi glas može ukrasti.

Predsjednik SDP-a dodao je da ako se navodi medija pokažu točnim da je onda vrijeme da se pokrene postupak smijene Središnjeg izbornog povjerenstva i pristupi formiranju novog koji će jamčiti održavanje fer i poštenih izbora. Podsjetio je da su usvojene tehničke izmjene Izbornog zakona koje je predložio SDP, a koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića, te da se zbog toga blokira nastavak sjednice Doma naroda, i vrlo je jasno, naveo je Nikšić, da SNSD i HDZ žele blokirati primjenu tog zakona.

Suljagić je dodao da se mora podnijeti krivična prijava protiv predsjednice SIP-a i članova, jer SIP sve više liči na seosku zadrugu gdje se usmenim putem referira.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara