Uskrsna čestitka kardinala Josipa Bozanića

Vrijeme:1 min, 37 sec

Kardinal Josip Bozanić: Potreban je put čišćenja

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je vjernicima Uskrs istaknuvši u svojoj uskrsnoj poruci kako svetkovina Uskrsa pokazuje put preporoda u obraćenju, smisao rađanja i umiranja te smisao trpljenja i žrtve.

Sve počinje od prihvaćanja Isusova poziva i dopuštanja da nas on svojom ljubavlju oblikuje u duhu služenja Bogu i bližnjima, napominje Bozanić i dodaje kako je Krist prošao putom muke da se mi ničega ne bojimo. Naglašava Josip Bozanickako je upravo Krist pročistio tamu svijeta, da bismo jasnije vidjeli te nam darovao Duha koji progovara u našoj savjesti.

Naglasio je kako je čovjekovo čišćenje, čistoća pred Bogom i ljudima jedan od čestih ciljeva religijskih putova. Pokušaji da se dođe do čistoće, oslobađanja od svega što opterećuje čovjeka, danas su sve prisutniji i u drugim područjima življenja koja nisu izravno povezana s religijom, napomenuo je kardinal.

Istaknuo je kako Kristovo vazmeno otajstvo očituje ključnu povezanost svakoga čovjeka s Bogom. Razmatrajući Sveto trodnevlje muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova, jasno se uočava da je u svakom od slavlja tih vazmenih dana prisutan navještaj i ostvarenje pročišćenja pojedinih vjernika i Crkve kao zajednice, napomenuo je dodavši kako je taj put moguće pratiti od pranja nogu preko čišćenja pogleda do čistoće srca i savjesti.

Čovjek koji ima čisto srce potaknut je poći prema Uskrslomu, krstiti se u Krista, u njegovu smrt, da bi s njime uskrsnuo na novi život, kako bi Krista upoznao, naviještao i svjedočio za njega, poručio je kardinal.

Dodao je i kako je na putu obraćenja čežnja i slutnja za istinom i promjenom životnoga puta ispovijed koja povezuje riječi i djela, koja prepoznaje kušnju i ne dopušta ustrajati u zlu, koja ne guši savjest, nego je usklađuje s ljubavlju i obasjava svjetlom vječnosti, prenosi Hina.

Put čišćenja je dragocjen, napomenuo je dodavši kako je to put obnavljanja i preporoda potreban svakomu vjerniku, Crkvi kao zajednici, ali i našemu hrvatskomu društvu.

 

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)