M.Prpa: Plenković gura Hrvatsku na sami rub građanskog rata!

Vrijeme:3 min, 5 sec

 

 

Ne znam da li se  igdje i kada u svijetu dogodilo, da se jedan narod masovno digne na  prosvjed zbog napada na njegov svjetonazor. Danas, kad pišem ovaj tekst, moram kazati da me je taj prosvjed impresionirao. U Hrvatsku se na velika vrata vraća duh vjekovnog ANTEMURALE CHRISTIANITATISA.

“Latinski naslov Antemurale Christianitatis (“predziđe kršćanstva”), je papa Lav X. dao Hrvatskoj godine 1519. u pismu banu Petru Berislaviću. To nije bio jedini naslov takvog tipa i on se pojavljuje i u drugih kršćanskih država u sukobu sa Osmanlijama, kod Ugarske i Poljske.

Papa međutim nije bio prvi koji je dao Hrvatskoj takav naslov. Plemstvo južnih hrvatskih krajeva uputilo je 10. travnja 1494. sa sabora u Bihaću pismo papi Aleksandru VI. i rimsko-njemačkom caru Maksimilijanu I. tražeći pomoć protiv osmanskih napada u kojem je Hrvatsku nazvalo kulom i predziđem kršćanstva:

   “Ovu silu mi već sedamnaest godina zaustavljamo gubeći naša tijela, živote i sva moguća naša dobra, te poput kule i predziđa kršćanstva branimo svakodnevnim ratovanjem kršćanske zemlje, koliko nam je to uopće ljudski moguće. Neka Vam dakle po nama bude rečeno ovo: ako bi mi popustili Turcima, tada bi oni u svako doba mogli zaskočiti kršćanstvo iz Hrvata.”[1] (Wikipedija).

U prosvjedu je oživio duh “predziđa kršćanstva” za koje smo se borili stoljećima, i to nam je bila najviša moralna zapovijed i dužnost. U to ime i za tu obranu ginuli su stoljećima mnogi  hrvatski branitelji, ali i hrvatski časni banovi koji su ih predvodili. A gdje je čast “hrvatskog” Premijera. Da li mu išta znače hrvatski preci koji su ginuli stoljećima za “za krst časni i slobodu zlatnu”

Prosvjed je bio, hvala Bogu, vrlo miran bez ikakvog incidenta, ali je u srcima prosvjednika kiptio bijes, kojeg su jedva suzdržavali. Dođe li do novog prosvjeda koji će biti dvostruko brojčaniji, ali i mnogo žešći, teško će se razljućene mase suzdržati od nereda i iskazivanja bijesa na Vladu, njenog Premijera i još veću ljutnju na HDZ-ovce, ponajprije one koje podržavaju Premijera, ali i one koje ga nisu ni pokušali spriječiti.

Sama činjenica da je Katolička crkva u Hrvatskoj stala na poziciju kontra Istambulske konvencije, a također i papa Franjo, sa svim biskupima svijeta, zar to hrvatskoj političkoj eliti nije dovoljan razlog da se ne upuštaju u nešto što je na najboljem putu da krivo zvrši, a možda i tragično.

Krajnji je trenutak, s ciljem ponovne uspostave jedinstva naroda, da Predsjednica Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović, jednostavno mora potegnuti za hitnim raspisivanjem referenduma po pitanju prihvaćanja ili neprihvaćanja zlosutne Istambulske konvencije, koja je opasno podijelila cjelokupni hrvatski korpus, kako onaj u domovini, a posebno i onaj u iseljeništvu.

Ničija vlast nije toliko vrijedna da raskoli cijeli nacionalni korpus.

“Najčešće sami političari dovedu svoj vlastiti narod u beznadnu situaciju.  Svi bi htjeli biti političari i u uživati blagodati politike, pri tome ne mareći za narod.”

(Codex moralis croaticum).

Svaka politička izjava je mač s dvije oštrice. Loši političari već sa činjenicom da su loši – velika su prijetnja iznutra svom vlastitom narodu.

(Codex moralis croaticum)

Svaki javni djelatnik koji nastupa u medijima, treba svojim napisom ili riječju, pridonijeti da zavlada razum, da zavlada mir, a ne raskol među ljudima i narodom..

“Jedinstvo cjelokupnog hrvatskog nacionalnog korpusa, svima treba biti alfa i omega, u svakom postupanju, u svakom napisu,u svakoj privatno i javno izgovorenoj ili pisanoj riječi. To je najviši zakon kojeg svaki Hrvat i svaki hrvatski državljanin bezuvjetno mora poštivati.”

(Codex moralis Croaticum)

 

Zbog nejedinstva u narodu propali su mnogi gradovi, carstva i države. Ovaj puta, ni pod koju cijenu ili  bilo čijeg otstupa s vlasti, ne smije se izgubiti jedinstvo hrvatskog naroda.

To niti jedan razuman čovjek ne bi smio dopustiti.

                                                                                                        

Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)