Hrvatsko kulturno vijeće: Protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Vrijeme:1 min, 33 sec

Priopćenje Hrvatskoga kulturnog vijeća o Istanbulskoj konvenciji

Hrvatsko kulturno vijeće protiv je ratifikacije Istanbulske konvencije u Saboru RH. Nasuprot dučestalim nepoštivanjima i zaobilaženjima,cijenimo pamet i samostojnost hrvatskih građana, stajališta Hrvatske biskupske konferencije, Biskupske konferencije BiH, hrvatskoga iseljeništva i brojna javno izražena stajališta te podržavamo legitimne, opće prosvjede. Upravo je referendum o prihvaćanju ili neprihvaćanju IK jedini preostali demokratski način na koji se mogu spriječiti daljnje podjele hrvatskoga društva na ovom izvana nametnutome nam pitanju. Ovo pitanje ne tiče se samo jedne stranke i njezine stranačke discipline. Zato pozivamo odgovorne da poslušaju bilo hrvatskoga naroda i vrjednote Ustava Republike Hrvatske te se, na čelu hrvatskoga naroda i njegova sustava vrijednosti, identiteta i prosperiteta, zauzmu za referendumski put rješavanja nametnutoga nam razdora.

Svjedočimo sukobima različitih mišljenja oko preporuke Vijeća Europe i navodno nužne hrvatske ratifikacije GenderIstanbulske konvencije. Očito je kako to odobrenje s međunarodnom snagom nije tek preporuka VE-a, a nije ni preporuka hrvatskih vlasti, nego je riječ o obostranom nametanju novih propisa sa snagom iznad Ustava RH, koji ozbiljno ugrožavaju suverenost RH. Također, i Interpretativna izjava tek je djelomično zahvaćanje u srž, a u slučaju ratifikacije Konvencije – po mnogim pravnim tumačenjima – nema nikakvo pravno značenje. Konvencijom se želi zadirati u većinski svjetonazor, u hrvatsko školstvo, sudstvo i legislativu, a sve bez demokratskog propitivanja oko prevladavajućeg stajališta. Hrvatsko društvo i bez ove Konvencije prepoznaje sve oblike obiteljskog nasilja, a manjkavosti u trenutačnom sustavu zaštite žena može i mora u konačnici sâmo otkloniti. Sredstva i snage treba usmjeriti izravno na zaštitu žena, umjesto da se ona – kako je to predviđeno Istanbulskom konvencijom – usmjeravaju na cijeli niz posredničkih struktura, bez jasno razrađenog lanca odgovornosti i kontrole unutar matične zemlje.

Upravni odbor HKV-a

Napomena:Izborna skupština HKV-a (24. ožujka 2018. u 11 sati) zakazana je mnogo prije poziva na prosvjed, a odnosi se na članstvo u RH i  izvan RH.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)