Ivan Hrstić: HDZ na operaciji promjene političkog spola

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

Glasanje u Saboru bit će generalna proba Istanbulske koalicije, a Bernardić je u istoj fazi nijekanja u kojoj je bio Vrdoljak kad je glumatao da ruši Plenkovića.

Kao što se i očekivalo, brojna HDZ-ova kolektivna tijela pokorno su otišla na ispovijed don Andreju Plenkoviću, koji im je unaprijed dao odrješenje grijeha za podršku “rodnoj ideologiji” u Istanbulskoj konvenciji, nakon čega su ponovno veselo zapjevali kao Trešnjevački mališani. 
Pri tom im za pokoru nije zadao Očenaša ni Zdravomarije, samo tri puta pred kamerama moraju glasno, kao da to stvarno vjeruju, što hitrije izgovoriti “U Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije, u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije, u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije, pik spas za mene!”.

Ništa drugo nije trebalo ni očekivati, jer Don Andrej im je dao ponudu koja se ne može odbiti: ili ste sa mnom ili vas više neće biti. Ne treba sumnjati da će se to dogoditi svakom koji se nakon preglasavanja na predsjedništvu stranke drzne javno podići glas, a nekmoli otići na prosvjed protiv IK.
 Katoličke biskupe novi hrvatski pučki svetac poziva da im on objasni osnovna kršćanska načela, zagrebačkom nadbiskupu Josipu šeretski javno čestita imendan (u smislu “ko te šiša, ti si ionako na odlasku”), a očekuje se da će u audijenciju u Banske dvore uskoro pozvati i papu Franju kako bi mu na barem tri jezika EU objasnio definiciju rodnog identiteta koji, jelte, nema veze s biološkim spolom.

U sljedećem kadru, don Andrej skida liturgijsko ruho i senzualno navlači kirurške rukavice, spreman za otvorenu operaciju promjene političkog spola članova i članica HDZ-a. Koji se ne mogu odlučiti što bi prije napravili: dok im kirurške rukavice slavodobitno stežu nježne mošti, uz bolan grč na licu pitaju se je li bolje da prvo hadezeovci postanu hadezeovke, a hadezeovke hadezeovci, ili da si uštede muku, pa da svi odmah odaberu neki neutralni spol kako bi bili “future-proof”, sigurni pred izazovima koje donosi mjenjolika budućnost društvenog konstrukta od milja zvanog rodni identitet.

Dakle, pristanu li hadezeovci pokorno na kolektivnu promjenu političkog spola u paketu s rodnim identitetom i s kirurškim potpisom Andreja Plenkovića, u budućnosti nećemo za nekoga govoriti “ovaj Hadezeovac”, nego – “ovo Hadezeovo”. Nek se zna tko su prvaci političke korektnosti. Jer, zašto bi taj prostor prepuštali lijevim opcijama? Ne dam, kaže odlučno glavni kirurg, do pucanja napuhujući kirurške rukavice u golemi balon na kojem je crvenim markerom napisao “prijevremeni izbori”

Glasanje u Saboru bit će tako generalna proba te – Istanbulske koalicije! Bez obzira na to što je Davor Bernardić zauzeo za SDP promašeni stav da neće ratificirati konvenciju s ikakvim dodacima (čime je u očima svojih birača zapravo protiv nje!), jasno je da on zapravo u istoj fazi nijekanja u kojoj je bio Vrdoljak kad je glumatao da ruši Plenkovića. Oni zapravo sad samo čekaju signal da Plenković kreće na izbore, pa da ovaj put svi zajedno podijele plijen.No, je li do loma u vladajućoj koaliciji uopće moralo doći? Prvi odgovor je da možda Plenković i nije baš tako vješt komunikator kako mu se pripisuje, odnosno, da o važnim stvarima sa svojim partnerima uopće ne razgovara, jer bi ih inače prije sveg ovog cirkusa pozvao za stol da dogovore ratifikaciju, ali uz deklaraciju kojom bi se barem pokušali ograditi od neprihvatljivih interpretacija Istanbulske konvencije. Drugi je da je sve to planirao, odnosno da je svjesno u HDZ-u bez najave uključio centrifugu na najjače, kako bi na prvoj okuci iz stranke izletjeli svi ti “nazadni desničari” koji nisu spremni podvrgnuti se novom velikom europejskom vođi.

Nakon SDP-a, eto, i HDZ se pretvara u HNS. Tako je posve očito da u Plenkovićevim očima Štromar, Vrdoljak ili Bernardić bolje nego Stier, Maletić ili Brkić reprezentiraju ono što bi HDZ trebao biti. Kako je u nedjelju zatvitao Plenkovićev savjetnik Krešimir Macan, logika se svodi na 11 riječi: “Ako se Plenković ne riješi njih, riješit će se oni njega”.

 

Ivan Hrstić/VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)