VIDEO/ (NE)PRAVDA U BiH Za ubojstvo Hrvata godinu dana zatvora, a Bošnjaka 10 godina

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

Za mučenja, silovanja, fizičke i pshičke torture, te 17 ubijenih u logoru tzv. Armije RBiH u zgradi 4. Osnovne škole u BiH Županijski sud u Mostaru osudio je sedmoricu zatvorska čuvara, pripadnika bošnjačke vojske, na ukupno 20 godina zatvora, piše Hrvatski Medijski Servis.

O tome kakvim su mučenjima hrvatski logoraši u logoru ARBiH u 4. Osnovnoj školi bili izloženi govori i podatak da ih je 30 preminulo ubrzo nakon izlaska iz logora.

S druge, pak, strane, za fizičke i pshičke torture, silovanja i ubojstvo 8 Bošnjaka u logoru Vojno koje su “izvršili ili nisu spriječili podređene osobe da to urade”, kao i za odvođenje zatvorenica i zatvorenika na prinudne radove, Sud BiH je osudio bivše pripadnike HVO-a na ukupno 80 godina zatvora.

Marko Radić, bivši zapovjednik Prve bjelopoljske bojne HVO-a, osuđen je na 25, Dragan Šunjić, bivši dozapovjednik zatvora u Vojnom, na 21, Damir Brekalo, bivši vojnik, na 20, i Mirko Vračević, bivši stražar, na 14 godina zatvora. Drugim riječima za ubojstvo jednog Hrvata kazna je nešto više od godina dana, a za ubojstvo Bošnjaka 10 godina.

 

Jure Kosir i Ronald Jarak u emisiji Argumenti Naše tv- hrvatske logoraše boli nepravda.  

 

Ovo je samo jedan u nizu primjera primjene različitih standarda u procesuiranju ratnih zločina. Dok se pripadnicima HVO-a sudi po strožijem Kaznenom zakonu BiH, dotle se pripadnicima Armije RBiH sudi po blažen Kaznenom zakonu bivše države SFRJ, podsjeća HMS.

O ovim i drugim nepravdama koje doživljavaju u Bosni i Hercegovini u emisiji Argumenti Naše tv sinoć su govorili i predstavnici Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH Jure Kosir i Ronald Jarak.

Jedna od nepravdi koja ih najviše boli je i što su Vrhovni sudovi FBiH i RS poništavali nepravomoćne presude općinskih sudova o naknadi štete logorašima. Tako će logoraši sada umjesto da ih entiteti bar donekle obeštete za sve psihičke i psihičke torture koje su prošli u logorima, morati nadokanaditi sudske troškove koji u prosjeku izose oko 5000 KM.

Žali li su se i Sudu za ljudska prava u Strazbourgu no njihove njihove žabe su obijene uz obrazloženje da su se zločini dogodili prije nego je BiH potpisala Konvenciju o ljudskim pravima.

– Ove nepravde bole, ljudi su utučeni i očajni, kazao je Kosir u sinoćnjoj emisiji Argumenti prisjećajući se tortura koje je doživio u logoru tzv. Armije RBiH u 4. Osnovnoj školi u Mostaru.

Inače, kroz logore ARBiH kojih je bilo 331 i Vojske RS kroz njih 185 prošlo je više od 20. 000 Hrvata, od toga 14.450 kroz logore bošnjačke vojske, od čega je 10.346 civila i 4.098 bojovnika HVO od čega je njih 632 ubijeno.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)