VIJEĆE MINISTARA BiH Grubeša: Ministri HDZ-a preglasani

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

 

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je danas nakon sjednice Vijeća ministara BiH da prijedlog izmjena Zakon o kaznenom postupku BiH nije uvršten danas u dnevni red sjednice i da ministri iz SDA nisu prihvatili da on bude razmatran.

 

Podsjetio je da je gotovo prije osam mjeseci Ustavni sud pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) proglasio neustavnima, „odnosno da oni krše određena ljudska prava“.

Dodao je da je Ministarstvo pravde BiH formiralo radnu grupu od predstavnika Ministarstva pravde BiH, entitetskih ministarstava pravde, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH koja je radila na izmjenama ovog zakona sve do kraja 2017. godine.

– Jasno je da smo ušli u vremenske neprilike, odnosno da nam je prijetila opasnost da Ustavni sud stavi van snage odredbe Zakona o kaznenom postupku BiH, što bi izazvalo jednu tešku pravnu situaciju po sve građane BiH – istaknuo je Grubeša.

Iz tog razloga je, kaže, inzistirao da pribave sva potrebna mišljenja i da prijedlog izmjena zakona, „koji je itekako važan za pravni sistem BiH“, bude uvršten na sjednicu Vijeća ministara BiH i ide u daljnju proceduru.

– Nisam imao priliku da čujem jasne argumente zašto taj zakon nije dovoljno dobar, da li je to iz razloga što SDA već ima u parlamentarnoj proceduri zakon svoga kluba, ili su to neki drugi razlozi – kazao je ministar Grubeša.

Dodao je da su na pripremi ovog zakona radili stručnjaci za koje smatra da su kompetentni da naprave taj prijedlog zakona. Izrazio je žaljenje što o zakonskom prijedlogu nije raspravljalo Vijeće ministara BiH i taj akt upućen u daljnju proceduru.

– Sada se nalazimo u situaciji nesigurnosti, ne znamo šta nas sutra čeka, ne znamo hoće li Ustavni sud za dva dana donijeti odluku o brisanju tih spornih članova – rekao je Grubeša.

Napomenuo je da Ministarstvo pravde nije povuklo zakon te da se on i dalje nalazi u Vijeću ministara. Dodao je da ne zna da li će ga predsjedavajući Vijeća ministara BiH na nekoj od sljedećih sjednica Vijeća ministara ponovo vratiti na dnevni red, ni da li će se o njemu ponovo raspravljati.

– Spreman sam u svakom trenutku da bude sjednica, pa makar i telefonska, da izvijestim svoje kolege, da raspravljamo o tom zakonu, jer je on vrlo bitan i moramo ga uputiti u parlamentarnu proceduru – naglasio je Grubeša.

Kada je riječ o izmjeni zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), Grubeša je ustvrdio da je taj zakon „prošao“ preglasavanjem ministara iz hrvatskog naroda.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori