NIKŠIĆ: Ne pada nam na pamet ugasiti SDP, neka Komšić povuče kandidaturu

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

 

Nakon što je Demokratska fronta Željko Komšić na adrese SDP-a, Naše stranke i Građanskog saveza uputila prijedlog za kongres ujedinjenja ljevice, danas je stigao odgovor iz SDP-a BiH.

 

Na konferenciji za novinare lider SDP-a Nermin Nikšić je rekao da su iz medija saznali za prijedlog DF-a. SDP je dobio izjašnjavanje 84 svoje organizacije iz cijele BiH, te su se konsultirali sa intelektualcima i partnerima u PES-u. Jednoglasno su usvojili dva seta zaključaka.

– Kada je u pitanju prijedlog DF-a, SDP je donio šest zaključaka. Prvi i osnovni je da o ukidanju SDP-a BiH ne može biti razgovora. Samim ti ovi uvjeti o pravljenju jedne stranke su neprihvatljivi i ne mogu dovesti do ujedninjenja ljevice. Sam prjedlog je sračunat kojim se ostvaruje neka medijska pozicija a ne ozbiljan prijedlog. Ne pada mi na pamet da nakon 108 godina SDP-a budem predsjednik koji će ga ugasiti, rekao je Nikšić prenose Vijesti.ba.

Nikšić je pozvao predsjednika DF-a Željka Komšića da povuča jednostrano proglašenu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, kako bi se otvorio prostor za razgovor o jednom kandidatu ljevice na predstojećim izborima.

Neka Komšić raskine koaliciju sa SDA

Naveo je da SDP ne želi sudjelovati u medijskim prepucavanjima i spinovima.

Također, Predsjedništvo SDP-a pozvalo je DF da svoju ozbiljnost u predizbornoj i postizbornoj koaliciji demonstirira izlaskom iz vlasti npr. u Unskosanskoj županiji, gdje je zajedno sa SDA, strankom koju SDP smatra najodgovornijom za stanje u državi.

Dodao je i da će SDP o eventualnom ujedinjenju razgovarati nakon izbora u listopadu.

Drugi set odnosi se na zaključke SDP-a BiH i nastavku aktivnosti suradnje i zajedničkog djelovanja građanskih stranaka.

Kako je Nišić istakao, SDP podržava suradnju ovih stranaka s ciljem pobjede na izborima.

“Uvažavmo identitet DF, Naše stranke i Građanskog saveza i ne želimo ih ugroziti. Stoga smatramo da bi o eventualnom ujedinjenju trebalo razgovarati nakon listopadskih izbora”, poručio je Nikšić.

Komšić: Molio sam Nikšića da ne ubije ideju, prijedlozi SDP-a odgovaraju Čoviću

-Ovo što je SDP odbio našu inicijativu na to ima pravo i mi ćemo nastaviti i dalje razgovarati o zajedničkom nastupu i nećemo odustati, ali ne traže valjda od mene da kažem, uredu ja ću se povući, neka opet Čović ide u Predsjedništvo.

– Ja sam sa gospodinom Nikišićem bio u petak nakon što smo im poslali taj prijedlog i tada sam ga molio samo da ne ubije ideju o stvaranju jedne partije, kazao je Komšić u razgovoru za Vijesti.ba

“Molio sam ga, nemoj ubiti ideju, neka ideja ostane. Razumijem tvoju poziciju. Znam da su se vampiri u SDP-u probudili a ti nećeš da upotrijebiš glogov kolac, ali nemoj molim te ubijati ideju, jer moramo ići prema toj točki. To na kraju krajeva može završiti samo tako, ravnopravnim odnosom svih onih koji sudjeluju u tome, uklojučujući GS i Našu stranku”, rekao je Komšić.

Komšić kaže da nije insistirao na nikakvom ukidanju SDP-a.

Žaljko Komšić u dva je navrata kao kandidat SDP BiH glasovima Bošnjaka biran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a najavio je kako će se za tu poziciju ponovo kandidirati na listopadskim izborima, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. No šanse da ponovo uzurpira hrvatsku poziciju u Predsjedništvu BiH sada su mu znatno umanjene jer je SDP najavio ako će imati kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva, čime Komšić ne može računati na glasove tih birača.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)