Neasimilirani Hrvat u raljama asimiliranih sarajevskih Hrvata

Vrijeme:7 min, 13 sec

 

 

Tvrtko Milović nije podoban za urednika dokumentarnog programa BHT-a.Zašto? Zato što nije asimilirani sarajevski Hrvat. Novinar jeste. S mnogo više novinarskog iskustva nego najveći broj urednika informativne emisije Dnevnik na FTV. Direktor FTV-a je postavljen na tu poziciju s 31 godinom, a Milović na uredničku s 32 imajući iskustvo obnašanja rukovodnih pozicija, dok direktor FTV to nije imao kada je postavljen na direktorsku funkciju.

 

1.Tvrtko Milović nije podoban za urednika dokumentarnog programa BHT-a
2.Tvrtko Milović vrijeđa djecu žrtve rata
3.Tvrtko Milović koristi govor mržnje
4.Tvrtko Milović poziva na etničku segregaciju i izolaciju osoba ne temelju njihove etničke pripadnosti
5.Dok je Tvrtko Milović na čelu dokumentarnog programa BHRT-a FTV suspendira suradnju s Redakcijom dokumentarnog programa
6.Imenovanjem Tvrtka Milovića je (moguće)započela operacija etničke podjele Javnog radio-televizijskoga servisa u BiH
7.HDZ i SBB žele nametnuti prinudnu upravu nad FTV koja bi provela zahtjeve HDZ-a za njenu etničku podjelu”

Sve ovo je navedeno u tekstu u kojem BHRT obavještava o suspenziji suradnje FTV-a sa Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a, a zbog imenovanja Tvrtka Milovića na poziciju urednika Dokumentarnog programa BHRT-a.

Čini se da je javno i medijsko negodovanje u vezi s Tvrtkom Milovićem počelo još od njegove kandidature za direktora BHRT-a. Zašto? Zato što je Milović javno zagovarao politiku jednakopravnosti Hrvata u političkom, javnom i medijskom životu BiH. To je procijenjeno kao djelovanje koje ima za cilj podjelu BiH. Kakvu? Na etničkoj razini.

Krenimo redom analizirati ponuđene argumente FTV-a.

1.Tvrtko Milović nije podoban za urednika dokumentarnog programa BHT-a.

Zašto? Zato što nije asimilirani sarajevski Hrvat. Novinar jeste. S mnogo više novinarskog iskustva nego najveći broj urednika informativne emisije Dnevnik na FTV. Direktor FTV-a je postavljen na tu poziciju s 31 godinom, a Milović na uredničku s 32 imajući iskustvo obnašanja rukovodnih pozicija, dok direktor FTV to nije imao kada je postavljen na direktorsku funkciju.

Tvrtko Milović dolazi iz Kiseljaka. Jedan je od urednika portala Dnevnik.ba. Glasno zagovara jednakopravan položaj Hrvata u BiH. Ne znam je li, ali evo prihvatimo da jeste, blizak HDZ-u BiH. To nikako ne može umanjiti njegovu profesionalnu vrijednost. Milović, jednostavno, pristaje uz politiku koju formalno podržava najveći broj Hrvata u BiH. Dovoljan je uvid u broj glasova koji dolaze iz većinski hrvatskih županija u usporedbi s ukupnim brojem Hrvata u BiH i rezultat je jasan. HDZ ima najveće povjerenje hrvatskog naroda u BiH. Zašto bi Tvrtko Milović bio obezvrijeđen zbog svoje političke orijentacije? I to s onih adresa koje imaju jasnu političku orijentaciju. Ne tako davno na uredničkoj poziciji FTV-a je bio urednik i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Zašto bi Milovićeva politička orijentacija imala manju vrijednost od onih koji ga javno obezvređuju, a da se to ne objašnjava politikanstvom?

2.Tvrtko Milović vrijeđa djecu žrtve rata.

Ovo je, reklo bi se, ključni argument protiv Tvrtka Milovića. Bilo bi svirepo i monstruozno da bilo tko problematizira tragediju koja se dogodila djeci u Sarajevu tijekom rata. Bilo kojoj djeci. Bilo gdje. Međutim je li Milović vrijeđao djecu žrtve rata? Milović je naveo različite brojeve koji govore o ubijenoj djeci koji se mijenjao kroz godine, uz konstataciju „jadna djeca“. No zašto je trebalo da Milovićev status s njegovog Twitter profila postane ubojito i, reklo bi se, nepobjedivo oružje za dokazivanje njegove nepodobnosti za funkciju urednika Dokumentarnog programa BHRT-a? Milović nije relativizirao broj ubijene djece nego pukim navođenjem ukazao na očevidno relativiziranje. Da je jednom jedinom riječju Milović upotrijebio govor mržnje, trebalo bi ga oštro i javno osuditi. Na sreću nije, ali su zato nesretna, ubijena djeca i njihove obitelji poslužili u prljavoj kampanji protiv njega.

3.Tvrtko Milović koristi govor mržnje.

Kao novinar, Milović bi morao dobro znati da je govor mržnje kažnjiv i da ga ne smije koristiti u javnom niti bilo kojem drugom prostoru. Međutim, osim fraze da koristi govor mržnje nigdje nije naveden takav primjer Milovićevog govora u medijskom, javnom ili prostoru društvenih mreža. Nijeli onda govor mržnje, zapravo, podmetati drugome javno govor mržnje? Zaboraviti ne smijemo da je eklatantan govor mržnje dolazio upravo od voditelja FTV-ovog političkog magazina koji je prije nekoliko godina na odstrel stavljao sve one koje je SDP vidio kao svoje protivnike.

4. Tvrtko Milović poziva na etničku segregaciju i izolaciju osoba ne temelju njihove etničke pripadnosti.

Ova tvrdnja se izvlači iz njegove izjave za Hrvatski Medijski Servis u kojem govori da „korisnicima bh. putovnica“ treba uvesti vize. Analitičari ove Milovićeve rečenice i nehtijući iznose na vidjelo jedan drugi društveni fenomen kada žele istaći građanski karakter BiH. Navode oni: „S obzirom na to da većina bh. Hrvata ima hrvatske, a Srba srpske pasoše, jasno je da Milović ovakvim zahtjevom zapravo zagovara fizičku izolaciju bošnjačkog naroda od ostatka Evrope.“ Da li nam to interpretatori sintagme „korisnici bh. putovnica“ glasno poručuju da misliti BiH znači zapravo mislite Bošnjake. Ako se pod korisnicima bh. putovnica misli isključivo na Bošnjake, onda je jasna i poruka da za Hrvata koji dolazi s teritorija s većinskim hrvatskim stanovništvom nema mjesta na BHRT jer je BHRT, slijedom interpretacije o korisnicima bh. putovnica, zapravo bošnjačka.

I još se jedna Milovićeva misao u vezi s ovim navodi kao argument protiv njega: „Suverena država sebi ne može dozvoliti da ubojice njenih sugrađana neometano ljetuju i prolaze kroz Hrvatsku svake godine“. Ne bi li svaki pošten građanin trebao zagovarati da ubojice i zločinci, odakle god da su i kojem god narodu pripadaju, trebaju biti dovedeni pred lice pravde. Uistinu, ubojice hrvatskih građana odakle god da su, kojem god narodu da pripadaju, trebaju biti osuđeni, baš kao i ubojice drugih naroda.Ako bi slijedili ovakvu logiku analize Milovićevih rečenica došli bi do tvrdnje da su „Bošnjaci ubojice Hrvata“, što je potpuna besmislica.

5. Dok je Tvrtko Milović na čelu dokumentarnog programa BHRT-a FTV suspendira suradnju s Redakcijom dokumentarnog programa.

Dakle, dok je Hrvat koji ne slijedi logiku promišljanja ”građanskog Sarajeva” na čelu jedne redakcije, FTV odbija suradnju s BHRT-om. To znači da na BHRT nisu dobrodošli svi oni koji se zalažu za jednakopravnost Srba i Hrvata, ali ne deklarativnu nego zbiljsku. Dakle, jednakopravnost koja uključuje njegovanje jezika i kulture hrvatskog i srpskog naroda podjednako kao i opću informiranost koja korespondira s pogledima na društvenu zbilju kako je tumače građani koji nisu asimilirani u takozvanu građansku kulturu glavnog grada BiH.

6.Imenovanjem Tvrtka Milovića je (moguće) započela operacija etničke podjele Javnog radio-televizijskoga servisa u BiH.

Javni servis nužno mora biti ustrojen poštujući etničku podijeljenost BiH kao njenu datost. „Podjela“ javnog servisa BiH nije napad na nacionalno biće BiH nego je upravo alatka koja drži javni servis, pa tako i BiH, na okupu kao cjelinu sastavljenu od najmanje tri različite i odvojene komponente. Negirati podijeljenost BiH na tri konstitutivna naroda znači negirati ustav BiH, a to je protudržavno djelovanje. Javni servis po definiciji mora biti etnički „podijeljen“ jer je tako ustrojena BiH. I samo onda kada se ta podijeljenost prihvati kao datost može se govoriti o opstanku kako javnog servisa BiH tako i BiH, a to nikako ne znači urušavanje BiH nego čuvanje BiH kao cjelovite države u kojoj svi građani poštuju njen ustav a ne samo neki.

7. HDZ i SBB žele nametnuti prinudnu upravu nad FTV, koja bi provela zahtjeve HDZ-a za njenu etničku podjelu.

Evo direktnog politiziranja s FTV-a. Dakle, potpisnici suspenzije suradnje s BHRT-om prstom upiru na dvije političke partije koje očigledno imaju platforme koje su u suprotnosti s političkim djelovanjem aktualnog menadžmenta FTV-a. To implicira da FTV ima neke druge političke partije čije platforme djelovanja podupire. Istina je i tome smo svjedočili kroz uređivanje informativnih emisija u kojim smo slušali direktive Zlatka Lagumdžije. Dakle, takvo političko uređivanje informativnih emisija na FTV su građani, koji plaćaju RTV pretplatu a ne slijede politiku SDP-a, bili prisiljeni trpjeti. No, o tome ni riječi u javnom i medijskom prostoru.

I konačno, skandalozno odbijanje suradnje FTV-a s BHRT-om podsjeća na ujdurmu nekih sarajevskih intelektualaca i javnih djelatnika protiv imenovanja Ivana Šušnjara u diplomatsku službu. Nažalost, i Šušnjar i Milović su intelektualci koji žive u BiH, koji BiH tretiraju kao zajednicu sastavljenu od samosvjesnih i ravnopravnih naroda. Svaki narod ima i mora imati zajamčenu slobodu političkog izražavanja koju pokazuje glasovanjem kroz opće i lokalne izboru čime svoju volju prenosi na legitimno izabrane političke predstavnike. Građanska i politička prava mora imati i Tvrtko Milović kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda, a njegova sloboda izražavanja i pravo na kritičku misao moraju biti neupitni baš kao što neupitnom i zajamčenom mora biti delikatno posredujuća uloga javnih rtv-servisa u višenacionalnoj političkoj zajednici.

Piše: Sanja Vlaisavljević

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)