Glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić: Hrvatice i Hrvati, sretan Vam Blagdan Sv. Josipa zaštitnika hrvatskog naroda!!

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Zagreb, 19.03.2018.

Medijima (svima)

Predmet: Hrvatice i Hrvati, sretan Vam Blagdan Sv. Josipa zaštitnika hrvatskog naroda!!

Svetkovina Sv. Josipa tradicionalno se prema katoličkom kalendaru slavi 19.03. HSP dr. Ante Starčević ovim putem želi ukazati na činjenicu, kako za hrvatski narod ovo nije obilježavanje samo svetkovine još jednog sveca, već je ovo i obilježavanje svetkovine sveca koji je i službeni vjerski zaštitnik hrvatskoga naroda. To se odnosi na hrvatski narod u Hrvatskoj, ali i van nje.

Sv. Josip, Marijin zaručnik i Isusov hranitelj, odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Kršćani slave Josipa, kao sveca i kao Božjeg odabranika, kome je Bog povjerio da bude glava nazaretske obitelji u kojoj se ostvarilo Isusovo utjelovljenje. Bio je ponizan, skroman i šutljiv, nikada se nije uzdizao pred ljudima. Zajedno s Marijom i Isusom čini Svetu obitelj. Svetkovina sv. Josipa slavi se 19. ožujka, a 1. svibnja je spomendan sv. Josipa radnika.

Hrvati su ga od davnina štovali s posebnim pijetetom, upravo zbog atributa poniznosti, rada i neupitna bogoštovlja i vjere.  Stoga je primjerice, vlada Dubrovačke Republike još u 16. stoljeću odredila svetkovinu svetog Josipa kao zapovjedni blagdan. Hrvatski sabor je pak, na svom zasjedanju 1687. godine proglasio Sv. Josipa zaštitnikom hrvatskog kraljevstva. U saborskom protokolu od tih dana, na latinskom jeziku piše: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.”

Totalitarni režimi 20. stoljeća nastojali su umanjiti važnost ove činjenice, negirajući uopće katoličanstvo u Hrvata. Hrvatsko proljeće, kao važan društveno-politički fenomen iznjedrilo je i odluku biskupskog zasjedanja u Splitu 1972. godine, na kojoj je rečeno i “da je odluka Hrvatskog sabora iz 1687. god. i sada na snazi, jer Sabor nije imao u vidu apstraktno hrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljava sve peripetije oko svoga suvereniteta…”. To proglašenje obznanilo se na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića te je kao takvo postalo pravovaljano sa svjetovne i crkvene strane, i kasnije nije nikada osporeno.

Odlukom Hrvatskog narodnog vijeća Republike Srbije blagdan Sv. Josipa je jedan od četiriju blagdana hrvatske zajednice u Srbiji. Nacionalno svetište Sv. Josipa je u Karlovcu na Dubovcu.

Na tome tragu HSP dr. Ante Starčević ovim putem želi podsjetiti hrvatski narod, u Domovini i van nje, na činjenicu kako imaju svoga nebeskog zaštitnika te da Sv. Josipa slave i štuju kao nacionalnog sveca.

Bog i Hrvati,

Glavni tajnik HSP AS

Pero Ćorić

Hrvatsko nebo

Odgovori