Bošnjački SDP počeo otvoreno lagati svom narodu o presudi Ustavnog suda

Vrijeme:4 min, 31 sec

 

 

U zadnje vrijeme čini se da treća po veličini bošnjačka partija (SDP) odustaje od spinova kao jedinog modusa pisanja priopćenja, i okreće se toliko očitim lažima da ih svaki građanin može za nekoliko sekundi provjeriti. U jučerašnjem priopćenju ove neparlamentarne sarajevske stranke (barem kad se gleda državni Dom naroda u kojem imaju nula zastupnika), a koja donedavno nije ni izlazila na izbore u drugom najvećem gradu u BiH, izrečene su s lakoćom dvije svjesne laži.

 

Prva laž SDP-a“Kao prvo, kompletan vrh HDZ BiH, sa Čovićem na čelu, konstantno obmanjuje i namjerno pogrešno nastoji interpretirati presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, tvrdeći da je njen smisao da narodi moraju biti ‘legitimno predstavljeni’. To jednostavno nije tačno.”

Pa, ako nije „tačno“ poslušajmo što kaže sami Ustavni sud, piše Nikola Koper za Dnevnik.ba

Kao prvo, sami Ustavni sud je u službeni Sažetak presude, a koji se sastoji od jedne rečenice, naveo upravo nedostatak legitimnosti delegata u Domu naroda, unutar naroda kojeg predstavljaju, kao razlog zašto je proglasio neustavnim i ukinuo sporne odredbe izbornog zakona. Te odredbe nisu ukinute ni zbog kojeg drugog razloga nego upravo zbog neosiguravanja da će delegati u Domu naroda imati demokratsku podršku “onog naroda kojeg predstavljaju”.

Evo nekoliko citata iz presude Suda, kao i iz dodatnog obrazloženja presude od strane suda povodom odbijanja veta kojeg su zajedno potegnule bošnjačke lijeve i desne partije.

Dokument 1: Izvatci iz presude Ustavnog suda.

46. Ustavni sud podsjeća da se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije intere se zastupa. U tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za stvarno sudjelovanje i odlučivanje.

47. Ustavni sud ponovo podsjeća na opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika, a pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru te zajednice državljana koju predstavlja i čije interese zastupa.

51. Iz prethodne analize slijedi da pravo na demokratsko odlučivanje koje se ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem mora biti utemeljeno na demokratskom izboru delegata u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa. Dovodeći na prijedloge navedeni značaj Doma naroda u ustavnom sustavu Federacije Bosne i Hercegovine u svezu s načelom konstitutivnosti naroda neosporno proizlazi da načelo konstitutivnosti naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine, u kontekstu Doma naroda, može biti ostvareno samo ako se popunjavanje Doma naroda temelji na jasno preciziranim kriterijima koji trebaju dovesti do što potpunijeg predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dokument 2: Izvatci iz Odluke suda kojom se odbija pozivanje Bošnjaka na vitalni interes kod prijedloga HNS-a za Izborni zakon:

Ustavni sud: “Ustavni sud podsjeća na to da je u Odluci broj U 23/14 istakao da Dom naroda Parlamenta FBiH predstavlja dom konstitutivnih naroda, a ne dom kantona kao federalnih jedinica od kojih se sastoji Federacija BiH. Osnovna funkcija Doma naroda je zaštita konstitutivnosti naroda. Stoga, pravo na demokratsko odlučivanje koje se ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem mora biti utemeljeno na demokratskom izboru izaslanika u Dom naroda FBiH onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa”.

Ustavni sud: “Prema jurisprudenciji Ustavnog suda, efektivno sudjelovanje konstitutivnih naroda u procesu donošenja političkih odluka, u smislu sprečavanja apsolutne dominacije jedne skupine nad drugom, predstavlja vitalni interes svakog konstitutivnog naroda.”

Ustavni sud: “Predloženo rješenje, slijedeći načela iz Ustava BiH i Izbornog zakona, te opće načelo demokracije da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike, na drugačiji način regulira samo proceduru izbora članova Predsjedništva BiH iz FBiH.”

O potrebi da se osigura legitimitet predstavnika (demokracija unutar svakog od tri naroda) govorio je i u svom pisanom Izvješću pred UN-om Visoki Predstavnik Inzko:

„Sud je otprije proglasio ove odredbe Izbornog zakona neustavnim, i utvrdio da se izborna pravila moraju promijeniti da se osigura legitimno predstavljanje Hrvata, Bošnjaka i Srba u Dom naroda Federacije.“

I konačno, druga neprikrivena laž sarajevskog SDP-a:

“Također, nije tačno da u BiH postoji bošnjački, srpski i hrvatski član Predsjedništva, kako to voli reći Dragan Čović, ali i njegov zaboravni partner u podjeli zemlje Bakir Izetbegović. Prema Ustavu BiH, postoje članovi Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.”

Otvorimo Ustav BiH

“Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao HRVATSKI ČLAN. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka.”

Kao što vidimo, hrvatski član Predsjedništva kod potezanja veta odgovoran je isključivo hrvatskom klubu u Domu naroda Federacije, ne cijelom Domu naroda Federacije, niti cijelom Parlamentu Federacije.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori