VIDEO: Mostar – stolni grad!

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

 

Nedavno završeni trilateralni sastanak šefova država BiH, Hrvatske i Srbije pozicinorala je Mostar u ravan glavnih gradova država.Činjenica je da važnost Mostar posljednjih godina raste. Kako i zašto?, komentirao je u sinoćnjem Dnevniku Naše tv Tvrtko Milović.

 

Kada je nakon objave rezultata općih izbora 2010. Dragan Čović slavodobitno pozdravio Hrvate iz „stolnog hrvatskog grada“ Mostara, sarajevski mediji pokrenuli su još jednu dobro orkestriranu kampanju sotonizacije hrvatskih političkih predstavnika i institucija.

Upravo ta izjava je bila najčešće spominjani argument Zlatka Lagumdžije u već dobro poznatoj igri izbacivanja Hrvata iz izvršne vlasti koja je tada završila formiranjem Platforme. Tada su u Sarajevu očekivali kraj priče o stolnom hrvatskom gradu.

Zašto je ovo danas važno!?

Zato što je Mostar od tada do danas zaista postao stolni hrvatski grad. I to ne zato što je to netko formalno odobrio. Ne, nego zato što je Sarajevo propustilo priliku biti glavni grad svih građana Bosne i Hercegovine. A kako su i Hrvati građani Bosne i Hercegovine, prirodno je da od neke urbane sredine prave kulturno, obrazovno, društveno i političko središte. Zbog ponašanja Sarajeva prema Hrvatima, prirodno je da to bude Mostar, a da to ne bude Sarajevo.

Kakvo je to ponašanje Sarajeva prema Hrvatima?

Već godinama pojedini strani i domaći zlonamjernici sugeriraju Hrvatima da svoje probleme rješavaju u Sarajevu, a ne negdje drugo. To bi bilo lijepo kada bi bilo moguće. Koji to problem Hrvati mogu riješiti u Sarajevu? I kako da to čine kada je u Sarajevu uzrok problema. Političko Sarajevo, jer o tome govorimo, nije neutralni poligon na kojem se normalno razgovara i dolazi do kompromisa i rješenja. Ne. Sarajevo je neprijatelj ostatku Bosne i Hercegovine.

I od Banja Luke i Mostara se prave neprijatelji. A Tuzla, Bihać i Zenica su dobri samo dok uredno plaćaju poreze. Hrvati u institucijama Bosne i Hercegovine do danas nisu riješili ni jedan svoj problem! Da jesu, naravno da bi drugačije gledali na glavni grad.

Ovako, Hrvati spontano prave sami sebi glavni grad. Stolni grad.

Mostarci imaju stotinu primjedbi na Mostar, ali pogledajmo godinu dana unatrag: Mostar je u nekoliko navrata posjetila regionalna politička elita! Mostar ima gospodarski sajam koji po svojoj političkoj važnosti daleko nadilazi sve slične sajmove u široj regiji. Predsjednici, premijeri… svi su oni češće u Mostaru nego u Sarajevu. A Sarajevo je glavni grad.

Kada uporedimo veličinu dva grada, vidjet ćemo kakav je uspjeh što je Mostar u najmanju ruku ravnopravan igrač i sa Banja Lukom i sa Sarajevom.

Danas se nešto rjeđe čuje da je Mostar stolni hrvatski grad. Za razliku od 2010. godine, Mostar je danas to zaista, a tada je to bila tek najava. Zato je to tada bio šok, a danas je samorazumljiva činjenica.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori