MUSA U DNEVNIKU NAŠE TV: Visokopozicionirana osoba mi je davno rekla: Mi u OHR-u se bojimo SDA

Vrijeme:4 min, 13 sec

 

 

Kriza u funkcioniranju parlamentarne većine traje već više mjeseci. Je li to zbog sukoba unutar bošnjačke politika ili spram Hrvata teško je sad odrediti, no međutim činjenica je da oni razmišljaju o izborima i tu treba tražiti uzrok,izavio je predsjednik HKDU i zastupnik u Federalnom parlamentu Ivan Musa, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Komentirajući tvrdnju lidera SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kako sada sedam mjeseci pred izbore nije ni važno što vlast na državnoj razini neće funkcionirati jer su sve bitne stvari zahvaljujući, kako je rekao, njemu, SDA i međunarodnoj zajednici, već usvojene od proračuna, akciza, zakona o radu i zakona o MIO-u, Musa se složio kako je to Izetbegovićeva samohvala bez pokrića.

– Kad se gleda realno, da nije bilo hrvatskog dijela zastupnika i hrvatskih hrvatskih ministara u Vladi FBiH do toga ne bi došlo a sad je to druga priča što gospodin tako govori jer on ima sasvim nekih drugih problema unutar svoje opcije koju predvodi. Relno hrvatski zastupnici i ministri spašavali su Federaciju, kazao je Musa.

Komentirao je i Izetbegovićevu izjavu kako je ispod demokratskih standarda da Hrvati biraju izaslanike u hrvatski klub Federalnog doma naroda, kazavši kako je to na tragu izjave njegova oca poslije livanjskog pitanja koji je ( Hrvati, op hms) kada je nakon referenduma o neovisnosti prevario Hrvate.

-Na tom tragu i taj gospodin ( Izetbegović mlađi) i danas funkcionira, ne mogu reći s dva lica nego s nekoliko lica. Prije nekoliko godina on je govorio kako treba Hrvatima omogućiti (da biraju svoje predstavnike, op hms). Međutim, sve se okrenulo u zadnjih godinu i pol dana i praktično taj gospodin i sve te nacionalsocijalističke bošnjačke stranke čitavu kampanju za ove izbore grade na Hrvatima. Jer suštinski niti on niti netko drugi ne želi niti smije nešto kazati a danas je to najjaktualnije to vidim oko svih dužnosnika koji dolaze u BiH ili u Bruxelles, gdje se potencira promjena Izbornog zakona. Tu ne vidite nimalo pomaka niti želi netko izaći u susret nečemu što je abeceda izbora i demokracije u ovakvoj BiH, kazao je Musa.

Govoreći o “fenomenu Komšić” Musa je kazao kako je sasvim jasno kroz izjave Izetbegovića da je to projekat SDA

Upitan treba li se bojati Komšića, koji okreće mitraljez ne prema Čoviću HNS-u nego i prema Mostaru, Musa je kazao kako je Komšić ubačen u politiku, koji ne razumije stvari i ne želi ih razumjeti.

– On svoju političku egzinstenciju gradi na sarajevskoj političkoj matrici spram Hrvata i tako se pozicionira. Tu nije problem gospodin Komšić, problem je njihove politike prema Hrvatima, odnosno prema cijeloj BiH. Komšić je proizvod takve politike a ti njegovi mitraljezi, on je poznat po tim halabuka pričama o ratu i glupostima, tako da ja ne uzimam čovjeka zaozbiljno, problem je koncept i SDA.

Upitan što misli o najnovijem prijedlogu OHR-a o izboru izaslanika u Federalni Dom naroda, Musa je kazao kako je jako skeptičan prema OHR-u i prema njihovim prijedlozima.

– Suštinski OHR je nametnuo i ovaj izborni zakon o kojem se priča i statut Grada Mostara, zbog čega je država u krizi. Vidimo sam tu Inzkovu izjavu u medijima,međutim treba to videjti napismeno, kazao je Musa.

Kada je visoki predstavnik Ashdown nametnuo Statut Mostara i izborna pravila prema kojima je glas Bošnjaka u Mostaru vrijedio 5-6 puta više nego Hrvata, Musa je otkrio kako je tada jednu visoko pozicioniranu osobu u OHR-u pitao, je li to ta demokracija, a ona mu je odgovorila: -Bojimo se SDA.

Prije nametanja Statuta Mostara, podsjetio je Musa trajala je kriminalizacija Hrvata, a OHR je isticao kako traže demokratsko rješenje za Mostar.

-Tako da sam i u ovom momentu kad čujem taj njihov prijedlog i te kako oprezan. Jer, do sad je nametnuto 100 i nešto amandmana, od kojih ni jedan nije bio u Hrvata, odnosno svi su bili na štetu Hrvata, kazao je Musa.

Musa je kazao kako se u međunarodnoj zajednici realno boje SDA, pa se mogu ćuti prijedlozi kako bi kompromisno rješenje trebalo biti da se sada riješi pitanje izborna izaslanika za Federalni dom naroda, a pitanje izbora za članove Predsjedništva BiH iz Mostara i pitanje Gradskog vijeća Mostara ostavi za kasnije, što je kaže za Hrvate neprihvatljivo.

-To dolazi od određenih krugova, oni se boje realno SDA i njihovih poteza. Ovo je velika prilika pred BiH da napravi jedan iskorak, da riješi sva ta pitanja u paketu i ja ne vidim ni jednog razloga zbog čega ne bi, ali je vrlo opasno ulazit u priču sa SDA, gdje oni ne žele da uopće razgovaraju o nekim stvarima. Oni samo odlažu riješenje, ne žele ni u jednom momentu reći: mi želimo prihvatiti ono što je Ustavni sud u svom obrazložejnu kazao. I tu je problem najveći. Tamo je napisano da izbor delegata u Dom naroda nije izbor kantona, nego predstavnika naroda. I tu je taj problem. Nisam optimista da može doć do kompletnog rješenja što se tiče izbornog zakona. Mislim da će morat neko napravit nekakav iskorak, kazao je, međuostalim Musa, gostujući u Dnevniku Naše tv.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)