GRABAR KITAROVIĆ: U osiguranju prava Hrvata u BiH ne smiju se praviti kompromisi ili ustupci

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za portal Direktno.hr. dotaknula se i Bosne i Herceovine i položaja Hrvata u BiH.

 

Na pitanje čemu se Hrvati u BiH mogu nadati nakon listopadskih izbora u BiH, te je li Hrvatska spremna na neke ustupke prema susjednim državama da bi se status Hrvata popravio, Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako “ne vidi apsolutno nikakve ustupke koje bi Hrvatska trebali činiti prema drugim državama, jer su, kako je rekla, položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i njihova konstitutivna jednakopravnost s ostala dva naroda, zajamčena Daytonskim mirovnim ugovorima, jest apsolutna nužnost, činjenica, i neotuđivo pravo koje ne treba osiguravati nikakvim kompromisima.

-U ostvarenju tog prava apsolutno nije potrebno popuštati, raditi kompromise ili dati za uzvrat nešto bilo kojoj drugoj državi. To je njihovo prirodno pravo. Bosna i Hercegovina druga je domovina hrvatskog naroda i to tako mora ostati. Ova godina jest iznimno bitna za budućnost BiH. Rekli ste i sami – u desetom mjesecu održat će se izbori koji moraju biti ne samo transparentni, legitimni i otvoreni, već oni moraju rezultirati uspostavom funkcionalne vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini, kazala je predsjednica Hrvatske.

U ovome trenutku, Grabar Kitarović ne vidi kako se taj proces može razviti bez izmjena izbornoga zakona koje bi, prije svega, uvažile odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ne samo u slučaju Ljubić, već i u nekoliko drugih slučajeva, a naravno i presudu Sejdić Finci, i kako bi se osiguralo da tri člana Predsjedništva budu legitimno izabrana od strane njihovih naroda. -To jest daytonsko načelo, naglasila je.

-Drugo što bih željela istaknuti glede ove posljednje trilaterale, a što je iznimno bitno, jest da je, dakle, prošlo više od šest godina prije nego što su se zajedno sastala sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, hrvatska predsjednica i srbijanski predsjednik. Hrvatska je supotpisnica Washingtonskog sporazuma, a zajedno sa Srbijom i jamac provedbe Daytonskih ugovora, odnosno jamac mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Naravno, tu imamo i poseban interes – zaštitu hrvatskog naroda, sukladno hrvatskom Ustavu, kao i naročito bitan interes stabilnosti susjedne države, s kojom dijelimo 1001 kilometar granice”, rekla je Grabar Kitarović za potal Direktno.hr.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori