KRIŠTO: I danas se bavimo nametnutim rješenjima OHR-a, pa neka izvuku pouku

0

 

 

Dva prijedloga koje je visoki predstavnik Valentin Inzko predstavio u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH nisu modeli za rješavanje ovog pitanja. Riječ je o idejama modela, koje nama nisu nepoznate, kazala je za Vijesti.ba predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto, prenosi Večernji list BiH.

 

“Mi smo, tražeći rješenja, u razgovorima s predstavnicima političkih stranaka i međunarodne zajednice govorili i o takvim idejama. Dakle, to su modeli o kojima se razgovaralo, ali u konačnici dogovor nije postignut ni oko čega. Jedno je spomenuti neki model, a drugo je doći do rješenja kada je u pitanju presuda u slučaju Ljubić i principi koje traži. Ovdje ne vidimo ništa od toga”, navela je Krišto.

Ona je istaknula da, kada je u pitanju OHR, “upravo se i danas bavimo prijedlozima koji su nametnuti, pa neka svatko izvuče pouku, između ostalog i oni”. Krišto je podsjetila da su HDZ i HNS jasno iznijeli svoj stav kada je u pitanju izborno zakonodavstvo u BiH.

“Odluka Ustavnog suda u predmetu Ljubić govori o zastupanju, odnosno legitimnom predstavljanju u kolektivnim tijelima odlučivanja i spominje se i Predsjedništvo BiH i Dom naroda FBiH. Prema našim prijedlozima, izmjene Izbornog zakona BiH odnose se i na Dom naroda FBiH i na Predsjedništvo BiH. Naravno, ostat ćemo na tom tragu. Tko je rekao da su to stvari koje se ne mogu ili ne trebaju riješiti? Drugi čine sve da bi na različite načine okrivili HDZ BiH, što nama opet nije nepoznanica”, poručila je Krišto. Ona je naglasila da HDZ BiH ostaje na svojim stajalištima da se do izmjena Izbornog zakona BiH može doći na spomenutim principima. “Istina, u ovom trenutku nemam puno vremena, ali ćemo mi i dalje činiti sve da na tragu ovih odluka dođe do izmjena Izbornog zakona kroz Parlament BiH”, zaključila je Krišto.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Valentni Inzko potvrdio je da je na sastanku neformalne grupe “Prijatelji BiH” u Europskom parlamentu, OHR predložio strankama u BiH dva rješenja za reformu izbornog zakonodavstva, koja se moraju pod hitno dogoditi u skladu s presudom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara