Laslo Torma: Kakav je zapravo Plenković ?

Vrijeme:3 min, 47 sec

 

 

Mislim da bi gotovo svatko tko zna razmišljati vlastitom glavom, mogao Plenkovića okarakterizirati s nekom od sljedećih pojmova, po vlastitom izboru koji je od njih najkarakterističniji za Plenkovića kao osobom kao političara i kao premijera. A ti su pojmovi sljedeći: nedomoljub, poslušnik, oportunist, strašljivac, arogantan, bezobrazan, neinteligentan, prijetvoran, elitista, bezidejan, demagog, bez jasnog stava o bilo čemu, narcisoidan, sklon precjenjivanju vlastite i podcjenjivanju tuđe pameti, i
konačno sklon “zamračivanju” istine u korist izricanje neistina i dezinformacija.

Ako netko misli da je ovo preveliki broj osobnih karakteristika, to jest da su to karakteristike koje odgovaraju bilo kome, onda valja uočiti da nisam naveo karakteristike kao što su domoljublje, istinoljubivost, demokratičnost, hrabrost, ustrajnost u obrani nacionalnih interesa, nepotkupljivost,…i još puno drugih mogućih pozitivnih karakternih osobina, jer mislim da se one ne “uklapaju u profil” Plenkovića.

Razlog ovakvom uvodu, je najnovija izjava Plenkovića da “…protivnici EU-a i investicija, neće uspjeti da ga zaustave na putu da Hrvatsku sve više integrira u zajednicu zemalja europske unije…”.

On koji je inače sklon izvrtanju istine i značenja riječi odn. pojmova, a sklon vjerovanju da posjeduje “sva znanja svijeta”, ne primjećuje, a i ne shvaća, da na veoma populističko demagoški način izriče neistiniti sud o tome da oni koji u Hrvatskoj imaju određenih zamjerki na funkcioniranje EU, istovremeno su i protiv investicijskih ulaganja, čini ordinarnu logičku grešku i svjesno laže. Jer biti ljubitelj EU-a ili protivnik EU-a, i biti za ili protiv investicija, nemaju nikakove međusobne logičke i uzročne veze.

No kada netko kao Plenković, misli da sve što kaže “drži vodu” kao neka vrsta Svetog pisma, lako upada u zamku govorenja bedastoća, misleći da nitko ne razumije kakvu je bedastoću izrekao.

A stvarnost je sasma drugačija. Nema takve osobe u Hrvatskoj koja je protiv EU samo iz “puste zabave” ili zločestoće, ali ih ima puno koji su nezadovoljni onim što se očekivalo od ulaska u EU i što se dobilo ulaskom u EU ! Radi tradicionalne i poznate ‘hrvatske šutnje’ ta nezadovoljstva još nisu artikulirana kao engleska koja su dovela do brexita, ili kao u Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Slovačkoj, itd…, gdje se to izražava neprihvaćanjem svake EU direktive, ili EU poteza koji ugrožava nacionalnu
sigurnost, kulturu, tradiciju i suverenost, ali se u nas tu i tamo izražavaju u javnosti kroz one medije koji nisu potpuno korumpirane i “cenzurirane” od strane aktualne vlasti i politike.

Znači nije istina da postoji neki “otpor” prema EU, već samo postoje razmišljanja da se država ne vodi tako da ima najviše koristi od članstva u EU ! I to je neistina, a ne Plenkovićeva tvrdnja da ima generalnih protivnika EU, što je nonšalantno
izrečena laž. A povezivanje “ljubljenost ili neljubljenost” investicija sa stavom prema EU je još jedna demagoška laž bez ikakove realne osnove.

Točno je međutim nešto drugo, a to su dvije stvari.

Jedna je stvar stara istina da koga je ‘ugrizla zmija’ plaši se i guštera, a nas je u proteklih 27 godina “ugrizlo” toliko “zmija” da se narod plaši svakog novog mogućeg “ugriza”.

A druga je stvar da je tijekom svih dosadašnjih investicija bilo toliko korupcije, pljačke imovina, i namjernog upropaštavanja proizvodnji, da narod sumnja u dobre namjere investitora u situaciji kada država ne kontrolira i sankcionira nepoštene investitore.

I tih dviju stvari se narod i javnost, a ponekad i neki nekorumpirani mediji plaše, a ne EU i investicija kao takve.

Neznalački, pretvorno i lažno se nadajući da će ON prevaspitati hrvatski narod tako da ZAVOLI EU i INVESTITORE bez zazora i zadrške, Plenković možda čak i namjerno, radi logički “spin”, smatrajući da treba mijenjati narod, a ne do srži korumpiranu i nezakonitostima sklonu političku “elitu”, državnu vlast na svim nivoima, i državne institucije s kontrolnim, istražnim i
sudbenim funkcijama ?!

On bi zapravo mijenjao čistu vodu u bazenu, ali da se ne dira prljavština i zagađenost koja pliva na površini vode! No tako to
neće moći da se izvede. Neće se moći “disciplinirati” narod da više i bolje radi, i da “ljubi” svoje poslodavce/eksploatatore, da bi oni imali što više razvlačiti, upropaštavati i “zamračivati”.

Ova hrvatska “riba” morat će se početi čistiti od GLAVE, jer inače od toga neće biti nikakvo “jestivo jelo” ! Plenković za to nema ni znanja, ni hrabrosti, ni volje, ni dovoljno domoljublja, već stalno vidi samo “rep”, ne shvaćajući da što bi on mogao iskoristiti od njega gotovo više nije ostalo ništa što bi moglo “hraniti” nazasitu “glavu”. No Plenky sebi priprema meki stolac negdje u EU-u, gdje će uvaliti svoju plašljivu i podaničku guzicu !

 

Laslo Torma, dipl.el.ing./Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)