DOSLJEDNOST Što je Diana Zelenika radila godinama u HDZ-u BiH?

Vrijeme:3 min, 33 sec

 

Zelenika spada u onaj red političara koji se dobro snalaze u svim okolnostima.

Diana Zelenika, zastupnica u Parlametnu FBiH i članica Predsjedništva HDZ-a 1990, nekadašnja kandidatkinja za šeficu ove stranke i neformalna prva dama Devedesetke nerijetko izjavljuje stvari koje nemaju pretjerane veze sa stvarnošću.

Naime, Zelenika spada u onaj red političara koji se dobro snalaze u svim okolnostima.

Nju možemo usporedit sa Stjepanom Mesićem ili Krešimirom Zubakom. Mesić je pjevao ustaške pjesme, Zubak je bio predsjednik Herceg-Bosne. Mesić se danas druži s antifašistima, Zubak je danas slobodan čovjek i druži se s antifašistima koji preziru Herceg-Bosnu i ne propituju ga.

Doduše, Zelenika nije izdajica poput ove dvojice, ali – istini za volju, nije ni bila u prilici. Ako prilika čini lopova, bošnjački mediji su Zelenikina prilika da neke učini lopovima…

Zelenika često kritizira službenu politiku bh Hrvata. I to je primjereno. To treba činiti što je više moguće, međutim, to ne treba činiti na ‘onaj način’.

Što je ‘onaj način’?

‘Onaj način’ kritiziranja HNS-a i politike Hrvata u BiH je način na koji to rade nacionalne stranke u Bošnjaka; SDA, SDP, DF, GS… U nedostatku (protu)argumenata vezano za Izborni zakon ili kanal na hrvatskom jeziku, ove stranke potegnu pitanje Čovićeve kuće.

Jedini ozbiljan problem s tom kućom je taj što izgleda malo previše kičasto. Ima i ljepših kuća od ove, a i puno skupljih. No to nije ni bitno, valjda se kanal na hrvatskom jeziku ili Izborni zakon mogu kritizirati kroz prizmu Čovićeve kuće. Upravo to radi Diana Zelenika. I to godinama već. Ako ne kroz kuću i ‘enormno bogatstvo’ koje Čović širi, Zelenika se osvrne na to što se Čović nekada potpisivao ćirilicom.

Ne mogu svi evoluirati

Čović po Zelenikinoj logici ne može evoluirati od ‘komunista koji se potpisuje ćirilicom’ do pravovjernog Hrvata, no ona može evoluirati od osobe koja podržava čovjeka koji se potpisuje ćirilicom do pravovjerne Hrvatice.

Kad su u pitanju inicijative – Zelenika je tu! Tako se i pohvalila 21. veljače na svom Facebook profilu da je podržala Bećirevićevu inicijativu iako je ista populistička. Podržava Zelenika i “Zaboravljene branitelje” koji kažu da su “Armija BiH i HVO jedno i da ih nitko neće rastavit”.

Di si bila od 95?

Popularno pitanje u kontekstu ratnih zbivanja na našim prostorima je ‘Di si bio 91.’, no kad je Zelenika u pitanju, isto bi trebalo preformulirati: ‘Di si bila od 95’.

Naime, Zelenika je bila članica HDZ-a BiH od početka Domovinskog rata. Tako sama kaže. Osnutkom Devedesete Zelenika ubrzo prelazi u novu stranku i napušta stožerni HDZ. Ono što nije loše spomenuti je i to da je Zelenika kao članica HDZ-a BiH podržala kandidata za premijera koji nije ni bio u njenoj stranci. Toliko o dosljednosti.

Zato usporedba s Mesićem ili Zubakom stoji. Zelenika radi iste stvari. Kritizira ono čega je i sama bila dio i to dugi niz godina.

Pravo pitanje je sljedeće. Sve ono što sada Zelenika priča, bilo je aktualno i dok dok je ona bila članica HDZ-a BiH. Od Hrvata u RS-u preko Čovićevog ‘enormnog bogatstva’. No, valjda joj tada nije smetalo pa je doživjela svojevrsnu iluminaciju.

Ili samo loše glumi i kupi jeftine političke poene. Prosudite sami.

Zelenika spada u onaj red političara s kojima Hrvati kroz povijest imaju problem. Zelenika se ne zna ponašat kao hrvatska oporba HDZ-u. Recimo, pogledajte na koji način to radi Slaven Raguž (otvorite mu Facebook ili Twitter profil) ili Mario Karamatić (akcize, povjerenje Gordani Tadić).

Zelenika je bošnjačka oporba hrvatskoj politici u BiH (njeno glasovanje u Parlamentu uglavnom je jednako onom SDP-a i DF-a). Umjesto da progovori o problemu koji je realan, a to Izborni zakon jest, Zelenika se bavi Hrvatima u Republici Srpskoj i skuplja simpatije kod desnije populacije u bh Hrvata.
Ako ne mislite da isto rade i sve bošnjačke stranke i političari – provjerite slobodno.

Top sedam teza kod Zelenike:

1.) Čović je lopov

2.) HDZ iseljava Hrvate

3.) Hrvati u RS-u su potlačeni, Posavina je prodana

4.) Čović je jugoslaven i kao takav nije valjan Hrvat

5.) Svi ne valjaju, Zelenika valja

6.) Čovićeva kuća kao hipoteka za pokušaj neke nove platforme

7.) Staž u HDZ-u BiH se ne broji

 

Ivan Crnjac/Dnevnik.ba/http://www.dnevnik.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)