Obilježena 26. obljetnica formiranja 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Vrijeme:2 min, 45 sec

 

 

Povodom obilježavanja 26. obljetnicu formiranja 101. Bosanskobrodske brigade HVO, (BBB) prve postrojbe u BiH koja je pružila aktivan otpor tadašnjem neprijatelju, slavljena je u subotu, 3. ožujka 2018. u župnoj crkvi Rođenja BDM u Brusnici u Bosanskoj Posavini Misa za sve poginule i nestale iz te brigade, javlja KTA.

 

Uz domaćeg župnika Juru Babića i derventskog dekana fra Ivana Marića Misu je predvodio fra Ivica Pavlović, sin toga kraja. Na Misi je posluživao trajni đakon Sisačke biskupje vlč. Vjekoslava Uvalića, duhovni savjetnik pri Ministarstvu hrvatskih branitelja. Župnik Babić na početku je Mise pozvao branitelje da se drže skupa, a u svim poteškoćama da im oslonjenost na Božju pravdu koja je puna milosrđe bude geslo i toga i svih njihovih susreta.

Osvrćući se na evanđelje o Milosrdnom Ocu i izgubljenom sinu fra Ivica je u svojoj homiliji progovorio o snazi Božje ljubavi i milosrđa pred kojima nitko, a napose mi kršćani ne bi smjeli ostati ravnodušni.  „Polagali smo vijence i odali počast žrtvama koji su svoje živote dali za našu slobodu. Ostaje nam pitati se što smo mi učinili od naših života, od naše slobode, od njihove žrtve, jesmo li odvažno kao oni?“, naglasio je u homiliji fra Ivica i nastavio pojašnjavati sliku Boga koji je milosrdan, Boga koji jednostavan, koji prašta sve naše opačine, grijehe…  „Isus je na sebe uzeo sve naše grijehe. Pitanje je što smo mi učinili od tolike njegove žrtve. Stvoreni smo na sliku Božju, budimo zato i mi poput Milosrdnog Oca koji se ne vraća na svoju tugu, nego se prepušta radosti i veselju, koji na reagira na svaki komentar, nego daje ono najbolje što u sebi ima. Budimo ljudi koji poput Oca opraštaju“, zaključio je propovjednik.

Gestom poljupca tla u crkvi đakon Uvalić je nazočnim braniteljima pokazao i poručio da ih hrvatski branitelji nisu ostavili niti zaboravili. Druženje su nastavili u prostorijama župe uz zajednički ručak. U organizaciji članova udruge dragovoljaca i veterana 101. Bosansko brodske brigade program je u jutarnjim satima započeo paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca po mjesnim grobljima, a na Mezarju u Kolibama Gornjim proučila se fatiha pred duše poginulih branitelja muslimanske vjeroispovijesti.

Na  gradskom groblju u Bosanskom Brodu kod spomen obilježja poginulim braniteljima vijence i lampione položili su roditelji i rodbina poginulih i nestalih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rate te predstavnici vojnih i civilnih vlasti Bosne i Hercegovine.  Uz đakona Uvalića, molitvu je predvodio fra Ivan Marić, derventski dekan. U prigodnim riječima predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. BB brigade branitelj Ivo Đogaš je naglasio kako se svake godine na taj dan prigodnim programom prisjećaju svojih najhrabrijih vitezova koji su u obrani svoje rodne grude bili spremni na najveću žrtvu – svoje živote kako bi ih oteli zaboravu.

Dodao je da je kroz brigadu prošlo 4995 pripadnika, poginulo 426 pripadnika, 1417 stradalo u borbenim djelovanjima i nekoliko nestalih. Drugi dio programa nastavljen je u popodnevnim satima u Slavonskom Brodu polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod spomen obilježja poginulih i nestalih branitelja na Gradskom groblju, a potom druženjem u prostorije udruge u Podvinju.

U programu su sudjelovali brojni branitelji, članovi obitelji i rodbina poginulih, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici vojnih i političkih vlasti BiH na čelu s Josipom Jerkovićem, dopredsjednikom RS i Davorom Čordašem, ministrom za izbjegla i raseljena lice.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori