JAJCE: Središnje misno slavlje Tjedna solidarnosti u znaku zajedništva Hrvata

Vrijeme:3 min, 54 sec

 

 

U samostanskoj i župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Jajcu održano je 4. ožujka središnje misno slavlje tradicionalne korizmene akcije Hrvatskog Caritasa “Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH”.

 

Ovo je euharistijsko slavlje kruna Tjedan solidarnosti, korizmeno-humanitarne akcije koju Hrvatski Caritas na treću korizmenu nedjelju već 12. godinu zaredom organizira u suradnji s Caritasom Biskupske konferencije BiH, a kojoj je cilj na osobit način duhovno povezati Hrvate i pomoći najugroženijima, te se od 26. veljače do 4. ožujka u svim župama diljem Republike Hrvatske pod ovogodišnjim geslom Da ne ohladi ljubav mnogih (Mt 24,12) zajedno molilo i prikupljali su se milodari za pomoć najpotrebitijima u BiH.

Važnost zajedništva

Misu je predvodio biskup banjalučki i predsjednik Caritasa Banjalučke biskupije mons. Franjo Komarica, a prigodnu propovijed uputio je mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski i predsjednik Hrvatskog Caritasa. U koncelebraciji su bili: mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine; mons. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa Banjalučke biskupije; mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa; vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije; fra Ilija Alandžak, župnik župe Sv. Ante u Beogradu; fra Anto Šimunović, gvardijan franjevačkog samostana i župnik u Jajcu; te drugi svećenici, a u asistenciji su bili bogoslovi Franjevačke teologije iz Sarajeva.

Misno slavlje u Jajcu okupilo je i djelatnike svih Caritasa u Bosni i Hercegovini, a u ime Caritasa hercegovačkih biskupija sudjelovali su suradnici na čelu sa s. Krunoslavom Adžamić, te djelatnike Caritasa iz Hrvatske, članove župne zajednice i vjernike iz susjednih župa te Hrvatske, a prijenos mise mogao se pratiti u izravnom prijenosu Hrvatske televizije.

Na početku svete mise riječi pozdrava i dobrodošlice svima njima uputio je domaćin fra Anto Šimunović izrazivši zadovoljstvo zbog ovog zajedništva Hrvata iz dviju domovina.

„Ovo misno slavlje koje je središte Tjedna solidarnosti Crkve u Hrvatskoj s Crkvom i ljudima u BiH smješteno je u prostor koji odražava pravu sliku naše domovine Bosne i Hercegovine i njezinih ljudi, a to je slavna i teška prošlost, turbulentna sadašnjost ali u vjeri i nadi sigurna budućnost. Uz vjeru u Boga i zagovor naših nebeskih zaštitnika, najveće jamstvo sigurne budućnosti su prijateljstvo i solidarnost drugih ljudi. Zato uz konkretnu pomoć koje će od ove akcije solidarnosti osjetiti najpotrebitiji, još više nas veseli blizina i zajedništvo cijele crkve u hrvatskom narodu“, kazao je fra Anto.

Slijediti Riječ

Biskup Mrzljak je u propovjedi istaknuo značaj Božje Riječi čija pravila čovjek treba slijediti i u njima naći sve potrebno za život s Bogom i ljudima.

„Dvanaesti je Tjedan solidarnosti. Nismo posustali, a nadam se da nećemo u organizaciji ovoga tjedna zajedništva, molitve jednih za druge, a po mogućnosti i materijalnog darivanja i pomaganja. Na to nas potiče živa Božja Riječ koju posebno slušamo svake nedjelje i promišljamo kako ju ostvariti u našem svakdanjem životu. Korizma je pak posebno vrijeme koje nas poziva na odricanje i dobra djela. U korizmenom vremenu posebno osluškujemo Božju Riječ koja je uvijek živa. Ona je stara ali je uvijek nova. Vrijedi za svakoga čovjeka i sva vremena. Vrijedi i za ovo naše 21. stoljeće koje je u mnogočemu napredovalo. No, pitamo se uvijek: ‘Je li napredovalo u dobroti, ljubavi, poštenju, istini i istinoljubivosti ili možda živi u jednom strahu potpunoga uništenja?’ Zato s posebnom pozornošću slušamo riječ Božju u korizmenom vremenu“, istaknuo je u propovjedi biskup koji se osobito osvrnuo na poruke čitanja ove nedjelje.

„Danas smo čuli prvo čitanje iz Knjige Izlaska kako Bog vodi izraelski narod iz egipatskog ropstva u slobodu. A u slobodi treba znati živjeti. Zato Bog daje svoju Riječ čovjeku, daje mu savjete kako treba živjeti. Te riječi nazivaju se i zapovijedi“, naveo je mons. Mrzljak progovorivši nadahnuto o svakoj od 10 zapovjedi te pritom, između ostalih, istaknuvši i značaj čovjekova odnosa prema Bogu, važnost obiteljskog zajedništva u Crkvi i društvu i nužnost traganja za istinom.

Na kraju svete mise prigodnu riječ uputio je i biskup Komarica, a poslije bogoslužja uslijedio je susret sudionika ovoga događaja.

Kako pomoći?

Napomenimo da je milostinja prikupljena tijekom treće korizmene nedjelje u svim župama u Hrvatskoj namijenjena podržavanju projekata socijalne i karitativne pomoći pojedincima i ustanovama, poticanju aktivnosti socijalnog poduzetništva, stipendijama i edukacijskim programima. Odlukom nad/biskupa Biskupske konferencije BiH iz 2015. akciji su se pridružili i bosanskohercegovački vjernici te se i tako očituje zajedništvo u obje naše domovine, ali i zajedništvo svih raseljenih sunarodnjaka diljem svijeta.

U akciju se možete uključiti i pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen); uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 101, SWIFT/BIC: PBZGHR2X; uplatom novčanog dara u župi ili on-line donacijom na www.caritas.hr

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)