IZETBEGOVIĆ: Hrvatima bolje da ne spominju treći entitet, Čovićeva priča o Izbornom zakonu nepotrebna

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

 

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, izjavio je da je “Hrvatima najbolje da ne spominju treći entitet”, jer su oni, kako je dodao, bili najveći gubitnici “poduhvata Herceg-Bosna”.

 

Na pitanje zašto se bošnjačka elita protivi bilo kakvoj varijanti da Hrvati dobiju svoju teritorijalno-političku jedinicu i da BiH postane federacija tri republike, Izetbegović je kazao da je takva mogućnost isprobana nasilnim pokušajem uspostavljanja Herceg-Bosne i da je rezultat bio to da su s tih područja protjerani Bošnjaci i Srbi te uklonjeni tragovi njihovog postojanja.

“Počelo je rušenjem pravoslavne crkve u Mostaru, nastavljeno rušenjem doslovno svih džamija, a završeno rušenjem Starog mosta. Porušene su Hercegovina i Srednja Bosna, dojučerašnji suborci Bošnjaci su satjerani u konc-logore i počinjeni su nevjerovatni zločini o kojima možete pročitati sve u presudi Prliću i ostalima za udruženi zločinački pothvat. Hrvati su bili najveći gubitnici tog poduhvata, i brojčano i moralno. Zato je najbolje i ne spominjati ‘treći entitet’ ili bilo kakve etno-teritorijalne jedinice”, rekao je Izetbegović za “Globus”.

On je rekao da se hrvatska javnost treba suočiti s istinom o ratu u Bosni i Hercegovini (BiH), ali i s dugogodišnjim nerješavanjem niza otvorenih pitanja na štetu zemlje.

Govoreći o izmjeni Izbornog zakona BiH, Izetbegović je kazao da je za izmjene potreban konsenzus svih parlamentarnih stranaka. Kaže da su razgovori uz medijaciju međunarodne zajednice u toku, a smatra da prepreku rješenju predstavljaju maksimalistički zahtjevi HDZ-a BiH.

Odgovarajući na pitanje o strahovima Hrvata da im Bošnjaci ne izaberu predstavnika u Predsjedništvu BiH, Izetbegović je kazao da se prema Ustavu BiH u Predsjedništvo BiH iz Federacije izravno biraju jedan Bošnjak i jedan Hrvat, ali nigdje ne stoji to da Hrvati biraju Hrvata, a Bošnjaci Bošnjaka.

“Takva odredba bi bila u suprotnosti sa svim međunarodnim i europskim izbornim standardima”, ocjenjuje Izetbegović.

Izetbegović: Čovićeva priča o Izbornom zakonu nepotrebna

Komentirajući večerašnji govor predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, održan na prijamu u povodu Dana neovisnosti BiH, Bakir Izetbegović je dio izlaganja Čovića o promjenama Izbornog zakona ocijenio ”nepotrebnim”.

”U velikoj mjeri je iz kuta HDZ-a, dakle, njihovih zahtjeva koji se odnose na izmjene Izbornog zakona, mislim da je ta dimenzija bila nepotrebna i predimenzionirana, ostalo je naravno bilo korektno”, kazao je Izetbegović komentirajući Čovićev govor.

Čović je kazao da je ‘potreban plebiscit o zajedničkoj budućnost”

”Neobična rečenica koju nisam primijetio uopće. Morat ćete pitati gospodina Čovića što je mislio”, dodao je bošnjački član Predsjedništva.

O izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine…

”Moj stav je ograničen sa par faktora, presudom Ustavnog suda, ali i Ustavom Federacije. Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva, to je jedno političko pitanje koje je jako ograničeno presudom europskog suda za ljudska prava. Jako sužen prostor za neki dogovor, da to nije tako dogovor bi davno bio postignut”, zaključio je Izetbegović.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)