Obilježena 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske i 15. obljetnica upućivanja prvog voda Vojne policije u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

 

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u programu obilježavanja 25. obljetnice osnivanja Antiterorističke vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske i 15. obljetnice upućivanja prvog voda Vojne policije u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu te svečanom ispraćaju 8. hrvatskog kontingenta Misije „Resolute Support“u Islamsku Republiku Afganistan.

 

U svom obraćanju Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga istaknula je kako je Antiteroristička postrojba Vojne policije od osnutka 1. ožujka 1993. sudjelovala u borbama na svim bojišnicama, uključujući oslobodilačke akcije Maslenica, Medački džep, Bljesak, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez. Velik broj njezinih pripadnika položio je život za Domovinu, a mnogi su bili ranjeni na čemu im je svima Hrvatska iznimno zahvalna, poručila je Predsjednica.

U izazovima globaliziranog svijeta postalo je jasno kako se interesi Republike Hrvatske ne mogu braniti samo na našim granicama što je dovelo do međunarodnog angažmana Oružanih snaga, a Vojna policija u tome je imala predvodničku ulogu. Prije petnaest godina prvi je vod Vojne policije upućen u NATO-ovu operaciju ISAF u Afganistanu, podupirući savezničke napore u stabilizaciji te države, podsjetila je Predsjednica.

Naglasila je kako je istodobno angažman Vojne policije u Afganistanu, a zatim i brojnih drugih postrojbi Oružanih snaga u rotacijama koje traju već petnaest godina, bio dokaz zrelosti naših Oružanih snaga i najjači adut u našim aspiracijama za članstvom u NATO-u.

Svim pripadnicima Oružanih snaga koji su u posljednjih petnaest godina ponosno nosili hrvatsku zastavu u Afganistanu i na drugim kriznim žarištima pripada priznanje i zahvala za njihovu besprijekornu službu, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako su svi oni na svoj način veleposlanici Republike Hrvatske jer su, uz doprinos sigurnosti, dali nemjerljiv doprinos našem međunarodnom ugledu.

Naše djelovanje u Afganistanu još nije dovršeno. Hrvatska je zajedno sa svojim saveznicima i partnerima preuzela odgovornost za budućnost Afganistana, za izgradnju njegovih sigurnosnih snaga i stabilizaciju cjelokupne države. U toj našoj obvezi prema Afganistanu ostajemo ustrajni te ćemo nastaviti naš angažman koliko bude potrebno, rame uz rame s našim saveznicima, partnerima i afganistanskim prijateljima, poručila je Predsjednica. Izrazila je uvjerenost kako će svi pripadnici Oružanih snaga, pa tako i Vojne policije, u izvršenju te zadaće i nadalje pokazivati izvrsnost.

“Do sada Hrvatsku nijednom niste iznevjerili i, uvjerena sam, nećete ni u budućnosti, bilo u Afganistanu ili na nekom drugom kriznom žarištu, gdje god je potrebno štititi živote, čuvati mir, braniti univerzalne ljudske vrijednosti te braniti interese Republike Hrvatske”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

“Bili ste pobjednici u Domovinskom ratu i predvodnici u međunarodnim aktivnostima Oružanih snaga, a danas, kao elitni pripadnici Hrvatske vojske, čuvari ste sigurnosti i mira naše domovine te ujedno njezini promotori diljem svijeta i vjerujem da ćete motivirani svojim tradicijama i vrijednostima koje vas vode nastaviti tako djelovati, hrvatskoj domovini uvijek vjerni”, istaknula je.

Predsjednica Republike obišla je Taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Pukovnije vojne policije te razgledala izložbu fotografija Vojne policije, a u znak sjećanja uručena joj je beretka i majica postrojbe.

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske nazočila je svečanom ispraćaju 8. hrvatskog kontingenta Misije „Resolute Support“ u Islamsku Republiku Afganistan.

 

predsjednica.hr/http://predsjednica.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)