VIDEO/PETIR: Dayton se ne provodi, potrebno ga nadograditi na načelima federalizma

Vrijeme:2 min, 32 sec

 

Bosna i Hercegovina ima mnoštvo problema, a trenutno uređenje BiH ne doprinosi rješavanju tih problema, izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Hrvatskom narodu kao konistuituvnom narodu onemogućeno je da uživa svoja prava koja su mu Daytonskom sporazumom zajamčena, kazala je Petir za politički magazin Argumenti Naše tv.

S obzirom da se sporazum kao takav ne provodi i nije ispunio svoj cilj na to što zastupnici u Europskom parlamentu već dulje vrijeme upozoravaju Petir smatra kako je ga je potrebno nadograditi.

– Još jednom pozivam na jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda a kao model za ostvarenje te jednakopravnosti treba razmotriri federalizaciju BiH koja posredstvom amandmana kojega sam podnijela zajedno s kolegama izrekom navedena u rezoluciji Europskog parlamenta o BiH, kazala je Petir.

Napominje kako EU ne može propisivati unutarnje uređenje neke države ali, dodaje, postoje razmišljanja kako bi federativno uređenje moglo riješiti problem nejednakosti s kojom se suočavaju Hrvati.

-Europska unija ne smije i neće pristati na diskriminaciju bilo kojeg naroda a kamoli konstitutivnog. Načelo federalizma moglo bi biti onaj prijeko potreban jamac integracije za razliku od pojedinih separatističkih težnji koje idu u suprotnom smjeru, kazala je Petir, naglašavajući kako je Bosni i Hercegovini potrebna stabilnost.

-Smatram kako su ustavne reforme u tom smislu nužan preduvjet i mogu biti jamac fuinnickonalnsti i stabilnosti zemlje. Upozoravlai smo više puta kako su pojedini dijelovi Ustava BiH u suprotnosti s europskom konvencijom o ljudskim pravima. Tu je naravno i promjena izbornog zakona, reforma javne eprave, depolitizacija pravosuđa, uključujući i procesuiranje ratnih zločina borba protiv korupcije kao i niz drugih otvorenih pitanja kako bi BiH bila na putu da postane fukniocnalna pravna i pravična država.

Upitana što ako se ne izmjeni Izborni zakon i vlast nakon izbora ne mogne formirati formirati u Federaciji BiH i BiH Petir je kazala kako institucija EU očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presuud Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe za popunjavanje federalnog Doma naroda

-Smatramo da se izbornoj reformi kao važnom pitanju treba pristupiti u duhu koncenzusa i dijaloga te također pozivamo BiH da provede preporuke ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a kako bi se približila standardima poboljšavanjem demokratskog procesa idućih izbora. To znači da BiH prije izbora 2018. godine mora promjeniti izborni zakon, kazala je Petir.

Ona očekuje da BiH to učini želi li biti dio europske obitelji.

– To je moguće samo ako će sva tri naroda imati jednaka prava, kazala je te dodala kako se danas prava hrvatskog naroda u BiH ne poštuju.

– Hrvatski narod sve je manje prisutan u javnom i političkom prostoru, a Hrvati se osjećaju kao građani drugog reda. Stoga ako se nešto ne pormjeni ja ozbiljno strahujem za opstanak i budućnost hrvatskog naroda u BiH. Nakon više od 20 godina vrijeme je da se pronađe način da se ti problemi rješe i da BiH postane održiva i funkcoinalna država a ne da jednima bude majka a drugima maćeha, kazala je Petir za politički magazin Argumenti Naše tv.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)