Junckeru uručeni odgovori na Upitnik Europske komisije

Vrijeme:54 sec

 

 

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na svečanosti u Sarajevu danas su uručili predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru odgovore na Upitnik Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

 

Bh. lideri nazvali su čin predaje odgovora na Upitnik važnim korakom u procesu približavanja BiH članstvu u Europskoj uniji, a predsjedatelj Zvizdić napomenuo je da su priprema i usuglašavanje tih odgovora predstavljali najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz europske agende, javlja Fena.

U procesu odgovaranja na Upitnik sudjelovalo je 1.100 različitih institucija sa svim razinama vlasti. Upitnik upućen BiH sadržavao je 3.242 pitanja te 33 poglavlja pravne stečevine EU, a povjerenik Hahn uručio ga je 9. prosinca 2016. godine predsjedatelju Zvizdiću.

Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo analitički je instrument politike proširenja EU koji Europska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju Uniji.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori