(VIDEO) MERDŽO: Bošnjačke stranke odbile i prijedlog međunarodne zajednice

Vrijeme:6 min, 24 sec

 

 

GLAVNI TAJNIK HNS-A

 

On je kazao kako je na bošnjačkoj sceni zavladala hsterija nakon što je jedan sarajevski medij objavio kako SIP razmatra prijedlog odluke o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

Glavni tajnik Hrvatskog Narodnog sabora BiH Josip Merdžo, komentirao je u Dnevniku Naše tv rekaciju bošnjačkih stranaka na objavu nepotupne informacije o prijedlogu Odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o izboru izaslanika u Federalni dom naroda, te još jednu rundu pregovora o rreformi izbornog zakonodavstva, javlja Hrvatski Medijski Servis.

On je kazao kako je na bošnjačkoj sceni zavladala hsterija nakon što je jedan sarajevski medij objavio kako SIP razmatra prijedlog odluke o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

-Taj materijal koji se pojavio sinoć danas je tako žestoko komentiran, međutim nitko ne zna šta on sadrži u cjelini tkao da se ne bih čudio ako bi političko Sarajevo za koji dan smatralo da taj prijedlog na neki način ide i njima u prilog jer, koliko znam, ima tu još detalja koji su daleko od ovih cifara koje su ovdje nabrojane, koliko koja županija daje izaslanika iz pojedinog naroda, kazao je Merdžo gostujući u Dnevniku Naše tv.

Začudila ga je, kaže, žestina reakcije.- Ovo što smo vidjeli je jednostavno još jedan doprinos ili korak u tome da se jednostavno odluka Ustavnog suda ne želi implementirati u onome duhu i sadržaju u kojem je donesena, kazao je glavni tajnik HNS BiH.

SIP ne može postupati bez izmjena Izbornog zakona

On je potvrdio kako članak 10.12 Izbornog zakona kojeg je na jučerašnjoj press konferenciji spomenula predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić zaista daje SIP-u prostor da nakon svakog popisa razmatra i analizira broj izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda po županijama za Doma naroda Parlamenta FBiH.

-Međutim, bilo što da uradi Središnje izborno povjerenstvo, u izbornom zkaonu mora stajati raspodjela tih mandata. Dakle, SIP radi po Izbornom zakonu dakle on može uraditi tu kalkulaciju ali ta kalkulacija ( o raspodjeli mandata iz svake županije, op.hms) mora biti sastavni dio Izbornog zakona a on se mjenja i dopunjuje u parlamentarnoj skupštini BiH, pojasnio je Merdžo.

Komentirajući još jenu rundu pregovora održanu u četvrtak, uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Wigemarka između predstavnika HNS BiH, te bošnjačkih stranaka SDA, SBB, SDP BiH i DF-a, Merdžo je kazao kako su dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto i on pokušali utim pregovorima podržavali bilo koji model koji će voditi prema tome da se odluka Ustavnog suda implementira, odnosno da konstitutivni narodi budu proporcionalno predstavljeni, tj da se osigura legitiman izbor izaslanika triju naroda i ostalih.

Predložen novi model

Dodao je kako su i predstavnici međunarodne zajednice ponudili riješenje, no da je bošnjačka strana i to odbila.

-Međunarodna zajednica je spominjala odnosno predstavnici njeni su spominjali određene modele koji se odnose na analizu pojedinih pragova zastupanja prilikom izbora u Dom naroda. Zatim, tu je bila varijanta takozanog ad hoc kluba gdje bi svi, u županijske skupštine, izabrani Hrvati Bošnjaci i Srbi se sastali nakon izbora i izabrali tih po 17 izaslanika u Federalni dom naroda, kazao je Merdžo.

-Mi smo rekli da je to sasvim korektno, da je bitan  princip koji će omogućiti da legitimni predstavnici izaberu legitimne predstavnike u Dom naroda. kazali smo da se taj prijedlog korigira tzv. dioničkim modelom da, primjerice, izabrani Bošnjak i Srbin iz ZHŽ ne utječu dominantno na ishod glasovanja bošnjačkih ili srpskih predstavnika po ostalim županijama to bi se odnosilo i na hrvatski narod. Dakle, da se uključi koeficijent koji bi nosio taj postotak zastupljenosti pojedinog naroda po županijama sukladno presudi Ustavnog suda BiH koja kaže da je to dom konstitutivnih naroda a ne županija, pojasnio je Merdžo, dodajući kako su bošnjačke stranke odbile i taj model..

-Na žalost bošnjačke stranke su iznalazile nekakve razloge zašto to možda i ne bi bilo najprikladnije, najbolje bez nekih značajnih argumenata. Oni žele zadržati status quo,  insistirajući na tome da odredba Ustava Fedeacije- da se iz svake županije bira po jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda- koju je u Izbornom zakonu Ustavni sud BiH proglasio neustavnom, diskriminirajućom i poništio. U biti oni bi željeli da se ona i dalje primjenjuje iako je suštinski neprimjenjiva, kazao je Merdžo.

Žele zadržati status quo

Suština je u tome, dodao je, kako oni i dalje žele birati jednu trećinu izaslanika u hrvatski klub Doma naroda( a biraju cjeli bošnjački klub, dvije trećine srpskog i Klub ostalih) jer preko te jedne trećine mogu izabrati kompletnu izvršnu vlast u FBiH

Komentirajući ponašanje međunarodnih diplomata koji posreduju u pregovorima Merdžo je kazao kako je pitanje koliko predstavnici međunarodne zajednice zaista razumiju sve detalje.

– Mi smo zahvalni što su ljudi uložili veliki napor da se dođe do dogovora. Međutim, jasno je da jedan kompleksan sustav i izborni i ustroj BiH je nešto što je zaista otežavajuće i što oni možda malo, ne teže razumiju, nego im ti odnose između sudionika nekada nisu jasni. Oni pokušvaju biti iskreni i korektni, vjerujući da će se i s druge strane tako ponašati. Međutim, u konačnici, bošnjačke stranke i u ovim pregovorima nisu uopće htjele pomaći se korak naprijed da se dođe do modela koji bi možda mogao biti prihvatljiv, kazao je Merdžo.

O Predsjedništvu BiH i Mostaru

Potvrdio je kako se pregovaralo i o izbornimk pravilima za Mostar i Predsjedništvo BiH.

-Kad je u pitanju Mostar, tu je samo konstantirano da je prijedlog HNS-a ponuđen. Čak smo čuli i predstavnika jedne od stranaka da je to sasvim solidan i korektan model. A, što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH mi smo također inzistirali da se to pitanje razmatra jer mislimo da je ono rješivo i u prijedlogu HNS-a koji je bio nedavno u Parlamentarnoj skupštini, a za kojeg je Ustavni sud BiH rekao da je u skladu sa Ustavom BiH. Međutim, tu se onda širi priča na rješavanje problema Sejdić- Finci, kazao je glavni tajnik HNS BiH

Po njegovim riječima hrvatska strana je za to da treba osigurati pripadnicima nacionalnih manjina mogućnost kandidiranja za člana Predsjedništva BiH, ali da se dejtonsku strukturu i temelje BiH kao države tri konstitutivna naroda ne smije ugrožavati.

Merdžo je potvrdio kako će hrvatska strana učiniti sve da se dođe do dogovora do početka svibnja mjeseca, kada bi trebalo parlamentarne i predsjedničke izbore koji bi se u BiH trebali održati u listopadu ove godine.

Što ako se ponovi majorizacija?

– Mi smo jedini vrlo konkretne prijedloge davali, ali su oni, nažalost, odbijani bez ikakve racionalne argumentacije. Šta se može očekivati nakon svega vrlo je teško prognozirati. Vjerujem i nadam se da će se stvoriti taj potreban i dovoljan ambijent u kojem će sazrijeti potreba da se, se mora izvršiti izmjena Izbornog zakona. Ako se to ne dogodi, vjerojatno će SIP raspisati izbore, ti izbori se mogu provesti kad su u pitanju županijeske vlasti, RS, distrikt Brčko, čak i Predsjedništvo, ali ako ne dođe do izmjene Izbornog zakona doći ćemo u problem jer se neće moći formirati federalni i državni dom naroda, a time niti izabrati izvršna vlast u Federaciji BiH i BiH, kazao je Merdžo.

Upitan što ukoliko se bošnjačkim glasovima na sljedećim izborima ponovo izabere željko Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva, a vlast u Federacije formira, po treći put bez predstavnika Hrvata, Merdžo je kazao da će se u tom slučaju sazvati Hrvatski Narodni sabor BiH.

-Ako bi se dogodio takav scenarij, a ja vjerujem da, možda, neće do toga doći Hrvatski Narodni Sabor će razmotrit u tome slučaju šta činiti. Siguran sam da će HNS BiH znati zauzeti pravi stav i odlučiti o budućim političkim potezima koji se tiču sudbine svih Hrvata u BiH, kazao je glavni tajnik HNS BiH Josip Merdžo u Dnevniku Naše tv, prenosi HMS.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori