Prve partizanske žrtve iz Tuškanca ugledale svjetlo dana

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Na Tuškancu konačno započela iskapanja

 

Kada je naš tjednik prije trinaest godina, točnije u svibnju 2005., pisao reportažu o masovnoj Tuskanac zrtvegrobnici poratnog stratišta u zagrebačkome Tuškancu, na tzv. rasadniku „Pepeljarka“, na kojemu su, prema sjećanjima tada još živih svjedoka, partizani zakopali više od 500 zarobljenih i zatim tamo strijeljanih hrvatskih vojnika, malo tko je vjerovao da će te žrtve ugledati svijetlo dana.

Međutim nedavno su u tom najelitnijem dijelu Zagreba, Tuškancu, na temelju nove predstavke građana započela probna iskapanja. U koordinaciji s ministarstvima obrane i unutarnjih poslova, Sigurnosno obavještajnom agencijom i Županijskim državnim odvjetništvom Zagreb, konačno prije desetak dana pronađeni su i ekshumirani prvi posmrtni ostaci najmanje 24 osobe. Prvi postupak probnoga iskapanja na Tuškancu, a temeljem spoznaja da bi se na toj lokaciji mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava poslijeratnog razdoblja, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja započela je 29. siječnja ove godine.

Prema tome, potvrđena je lokacija o kojoj smo tada pisali, a taj zločin u Tuškancu u intervjuu u beogradskom NIN-u Jugoslavijapočetkom 2000. godine priznao je i zloglasni partizanski general Đoko Jovanić. U vrijeme kad je Hrvatski tjednik, tada Hrvatski list, tražio da se to mjesto strašnog partizanskog zločina dostojno obilježi, slučaj su Odjel terorizma i ratnih zločina i Županijsko državno odvjetništvo informacije odbili te se tek danas podiže veo tajni s tog grobišta u centru Zagreba.

Ekshumirani posmrtni ostaci pronađenih prvih 24 žrtava zasad su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zagrebačkog Medicinskog fakulteta na daljnju obradu do njihovoga dostojnoga trajnog pokopa. Nastavak istraživanja i nova iskapanja, prikupljanja podataka iz arhivske građe te terensko pretraživanje tzv. cadaver psima, nastavit će se, tvrde iz Upravu za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, čim se vremenski uvjeti poprave.

 

Tomislav Držić/Hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)