Mile Prpa: Vukovarska majka Kata Šoljić

0

 

Vukovarska majka Kata Šoljić

 

– Kad neki mali grad poput Vukovara ima svoju – Vukovarsku Majku, a svoju majku nemaju niti znamenite europske i svjetske metropole, tada će se neupućeni namjernik upitati, o kakvoj se to majci radi? Mi bismo mu kazali da i mi ne znamo o kakvoj se to majci radi, ali znamo da naš grad heroj ima svoju majku koju svi volimo, dok je živa, i kad umre neće umrijeti, i dok god bude grada Vukovara mi ćemo je uvijek zvati – Vukovarskom Majkom!

I kad tamo davno, negdje početkom sedmog stoljeća, prvi Hrvati dođoše na Jadran, među njima bjehu i dvije sestre Tuga i Buga. Buga je ubrzo umrla, i sjećamo se je tek po njenom imenu. A njena sestra Tuga, ne može umrijeti, ako i umre ubrzo se inkorporira u neku majku poput Vukovarske majke – Kate Šoljić. Ali mi smo ponosan i prkosan narod (prkosimo vjetru svakom) zato tu našu majku ne nazivamo Tugom, već – Vukovarskom Majkom!

Za Vučedolsku golubicu nikad sa sigurnošću ne znamo što i koga predstavlja, ali znamo da je na ovim prostorima simbol najstarije kulture – one vučedolske.

I za Vukovarsku Majku isto nikad ne znamo što i koga predstavlja, ali znamo da je simbol – najdublje rane u našem narodu, i to ne samo ovovijeke već one tisućugodišnje, povijesne sve tamo od dolaska na ove prostore njenog reinkarnata – Tuge.

Ta naša Vukovarska Majka, kao obol slobode, za obranu Vukovara dade svoja četiri sina. I zbog njena četiri sina, i sinova brojnih drugih majki Grad Heroj VUKOVAR zove se herojskim. I zato ga uvijek treba pisati velikim slovima.

Grad Vukovar nije veliki grad, ali je veliki Heroj. On je istovremeno i Staljingrad, i groza pustoši Hirošime ili Nagasakija. On je i naš novovijeki Siget. Sve je to mogao biti samo zbog toga jer slobodarska Europa podnosi mrlje na svojoj savjesti, kao na najneosjetljivijem dijelu svoga tkiva. Doista! Tamo gdje caruju licemjerne politike nastaju groze pustoši gdje im nije mjesto.

A Vukovarskoj Majci, oliti svegeneracijskoj hrvatskoj povijesnoj Tugi, u onome ratu kao mlađahnoj djevojci pogubiše i četiri rođena brata. – I četiri rođena brata?! Dakle, Vukovarska Majka nije samo simbol žalosne majke za svojim sinovima, već je i simbol sestre Tuge za izgubljenom braćom.

A koliko ima takvih majki u povijesti našeg naroda, posebice u onoj iz prošlog dvadesetog stoljeća to nitko ne zna?! Ne zna ponajprije za to što se to ne može niti izbrojiti i sve pada u zaborav. I zato moramo čuvati i njegovati simbol Vukovarske Majke, kao hrvatske Tuge koja simbolizira i sve povijesne majke koje su izgubile svoje sinove, koja simbolizira i sve povijesne sestre koje su izgubile svoju braću.

Počesto se pitam, kakav smo mi to narod koji tako olako prelazi preko svojih bezbrojnih žrtava? Gdje god se počne kopati, naiđe se na kosti mučenika, oni koji su bili identični nama, imali svoje obitelji, svoju djecu, svoju vjeru, svoje nade, strepnje i boli, bili puni volje za život, ali ih je usud nesretne politike doveo među mučenike, među umrle i to u broju kojeg ljudski mozak teško može i shvatiti.

A ljudi se igraju politike i političara, a potpuno tome nedorasli, a ne znaju da je politika opasan zanat i da se greške u politici ne praštaju, i da su posljedice političke greške nemilosrdne, okrutne, brutalne i uništavajuće. Ako se i u što ne bi smjeli upuštati amateri željni vlasti to je politika. I kad se vlast dade urni (kutiji) za glasanje, pa makar i na najdemokratskijim izborima, i tada zemlja može izgubiti slobodu.

A naša Vučedolska golubica, naša Vukovarska Majka – ostat će simbol ustrajnosti, majčinske snage, neuništivosti i nepobjedivosti naroda koji ima takve majke i sestre, koji ima tako duboke kršćanske mučeničke korijene. Doista! I slobodan sam ovdje uzeti sebi za pravo da u ime cijelog hrvatskog naroda izgovorim – Vukovarska i hrvatska majko, Kate – velika ti HVALA!

Moral svakog političara trebao bi biti ispitan prije njegovog

bilo kakvog postavljanja na neku javnu funkciju,

i to od one lokalne do najviše državne.

 

 

Molitva za Vukovarsku majku Katu

(Napisano na zamolbu župnika Zavjetne Crkve Sveta Mati slobode don Petra Šimića)

 

Molimo Te, Gospodine, da budeš milostiv prema duši naše Vukovarske majke Kate, koju si se udostojio pozvati s ovoga svijeta

– kao što ona bješe milostiva u ovozemnom životu prema svome narodu i svojoj Domovini.

Molimo Te, Gospodine, da budeš dobrostiv prema duši naše Vukovarske majke Kate i da je obdariš božanskim darovima

– kao što ona bješe dobrostiva u ovozemnom životu i na Oltar domovine – položi živote svoja četiri sina.

Molimo Te, Gospodine, da budeš dobrostiv prema duši naše Vukovarske majke Kate i da je obdariš rajskom svjetlošću

– kao što ona bješe dobrostiva u ovozemnom životu i na Oltar slobode kao sestra položi i svoja četiri rođena brata

Molimo Te, Gospodine, da tugu majke i sestre, koju je naša Vukovarska majka i sestra Kata nosila kroz ovu dolinu suza, nagradiš u Nebu vječnom radošću.

Molimo Te, Gospodine, da snagu naše Vukovarske majke i sestre Kate u ljubavi prema svome narodu i svojoj domovini, u ljubavi prema vjeri – podigneš na oltar svetosti da bi mogla biti simbol i uzor požrtvovanosti svim majkama i sestrama – u ljubavi koju je iskazala prema svome narodu, prema svojoj domovini, prema životu, prema vjeri u Krista i prema slobodi svakog čovjeka.

Molimo Te, Gospodine, da jednako tako budeš milostiv i prema dušama svih hrvatskih majki i sestara koje su na Oltar domovine i Oltar slobode položile živote svojih sinova i svoje braće. Molimo Te, Gospodine, da udijeliš milost dušama njenih sinova i njene braće, kao i dušama svih palih branitelja u Domovinskom ratu i dušama svih mučenički palih za našu Domovinu kroz cijelu njenu povijest.

Molimo Te, Gospodine, i za sreću naše Domovine Hrvatske za koju je Vukovarska majka Kata nesebično dala svoja četiri sina, a kao sestra još otprije i četiri rođena brata – da njena žrtva i žrtve svih drugih majki i sestara koje dadoše svoje sinove, braću ili muževe ne budu uzaludne. Zahvaljujemo Ti, Gospodine, na milosti koju nam iskazuješ.

Državna politika koja se ne temelji na visokom moralu

ne obećava ništa dobro svom narodu.

 

 

Mile Prpa /Codex moralis croaticum/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara