Napredno-liberalna HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko ima problema s demokracijom

Vrijeme:4 min, 19 sec

 

HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko prijeti tužbom zbog korištenja demokratskih prava građana

 

CitizenGO.org je zajednica aktivnih građana koji žele štititi život, obitelj i temeljna ljudska Zeljana Zovkoprava diljem svijeta.

Povodom izjava HDZ-ove europarlamentarke Željane Zovko u emisiji „Novi dan“ na N1 televiziji o tzv. Istanbulskoj konvenciji CitizenGO.org je organizirao potpisivanje peticije „Zastupnice Zovko, informirajte se o Istanbulskoj konvenciji“.

Naime, u spomenutoj emisiji Zovko je izjavila sljedeće:

„Pa, malo sam zapanjena bila sa razinom debate oko same Istanbulske konvencije. Ja sam apsolutno protiv nasilja nad ženama i prema tome, u tom svjetlu sam smatrala Istanbulsku konvenciju. Sada gledam da ustvari postoji jedan dio društva koji je izuzetno osjetljiv na neka pitanja koja se spominju u Istanbulskoj konvenciji. Pa evo gledam da se otvori jedna duboka rasprava, da vidimo i da se razjasni jer mislim da kao i svi ovi slučajevi što sam ih prije spominjala ne trebaju se dizati tenzije nego javnosti treba jedno duboko informiranje o svim detaljima i razjašnjavanje nekih dijelova koji im nisu jasni kako bi se zajednički složili oko toga da li nam je potrebna ili ne ratifikacija Istanbulske konvencije u samoj zemlji.

Konvencija nije ratificirana u Hrvatskoj, na Hrvatskoj ostaje da je ili ratificira ili ne, ali to ostaje do građana, znači u jednoj javnoj debati, ali kroz jedno korektno informiranje o tome što ona predstavlja i kakve opasnosti donosi koje se pokazuju u nekim debatama.“

Na pitanje novinarke koje su to opasnosti koje donosi Istanbulska konvencija Zovko odgovara:

„Pa evo, prvenstveno rodna ideologija koja je ovdje nametnuta kao jedna od zastrašujućih stvari koja bi se Istanbulskamogla desiti u Hrvatskoj ukoliko bi se ratificirala ova konvencija.

Ja koliko znam Bosna i Hercegovina je bila prva zemlja, jedna od prvih zemalja koja je ratificirala i nisam primijetila da se desilo nešto u tom procesu u zadnjih 6 godina. Rodna ideologija, svakako jesam protiv toga, ali nisam smatrala da je to, da je ovo konvencija da se radi o rodnoj ideologiji. Ali, dajem za pravo svima onima koji smatraju da je to neka opasnost, da u jednom dijalogu sa svim drugima iznesu svoje zebnje i da se zaštite na neki način ukoliko smatraju da nije potrebno da je ratificiramo.”

Poveznicu za istu emisiju s istim citatom je sama Zovko podijelila na svojem službenom Facebook profilu.

“S obzirom na to kako je Željana Zovko glasovala ZA ratifikaciju Istanbulske konvencije u Europskom parlamentu, povodom njezine nove izjave kako ne smatra de se u konvenciji radi o rodnoj ideologiji, odlučili smo peticijom”, ističu u CitizenGO.org, “pridonijeti boljoj informiranosti Željane Zovko i šire javnosti o opasnostima koje Istanbulska konvencija donosi”.

CitizenGO.org je u tekstu peticije donio sažetu izjavu europarlamentarke Zovko kako ju je prenio N1:

“Malo sam bila zapanjena razinom debate oko Konvencije, ja sam apsolutno protiv nasilja nad ženama i na nju tako gledam. Neki su osjetljivi na pitanja kojima se bavi Konvencija, ne trebaju se dizati tenzije nego ljude treba informirati kako bi se zajednički složili oko ratifikacije. Na nama ostaje hoćemo li je ratificirati ili ne, ali kroz korektno informiranje. Opasnosti koje ona donosi – poput pitanja rodne ideologije koje je nametnuto kao nešto strašno što bi se dogodilo ako je ratificiramo – u Bosni se nije dogodilo ništa loše u ovih 6 godina od kad je Konvencija ratificirana.”

Nakon što je CitizenGO.org organizirao potpisivanje peticije uslijedila je reakcija europarlamentarke Zovko. Zovko tvrdi kako je peticija utemeljena na netočnom i neosnovanom citiranju njenih izjava o Istanbulskoj konvenciji danih u emisiji “Novi dan” na N1 televiziji, 14. veljače, te kako će, ukoliko peticija ne bude povučena, biti primorana iskoristiti sve pravne instrumente koji joj stoje na raspolaganju kako podigla tužbu radi nanošenja štete njezinom ugledu i časti kao i zbog dezinformiranja javnosti.

U CitizenGO.org kažu kako im je drago što nije izostala reakcija Željane Zovko, jer to pokazuje kako ono što rade ima odjek kod osoba koje donose odluke, no bilo bi im drago da je Zovko razmotrila informacije koje su joj poslali.

„Ukoliko se usporedi tekst kojeg smo u peticiji naveli te transkript emisije na kojeg se poziva Zovko, vidljivo je kako su oni sadržajno podudarni te iz transkripta proizlazi kako Zovko nije rekla ništa sadržajno različito da bi se navodi u peticiji mogli tumačiti kao netočno i neosnovano citirani. Stoga, u predmetnoj peticiji nema prisutnosti dezinformacija, niti postoje elementi narušavanja časti i ugleda zastupnice u EU parlamentu Željane Zovko, s obzirom na to kako se ne prenosi ništa što ona sama nije izjavila, niti ju se sramoti, kleveće ili vrijeđa. Upravo je članak na koji se sama poziva objavila na svojoj službenoj Facebook stranici, nigdje ne navodeći kako u članku postoji nešto što je krivo preneseno ili izvučeno iz konteksta“ – objašnjavaju u CitizenGO.org.

U CitizenGO.org dodaju kako pokušaj zastrašivanja i prijetnja tužbom, koju je Zovko uputila zbog organiziranja građana i pisanja peticije koja je demokratsko pravo svakog građanina, pokazuje razinu prihvaćanja demokratskih prava građana koje Zovko predstavlja u Europskom parlamentu.

„Traženje povlačenja peticije i prijetnja tužbom onima koji legitimno koriste svoja demokratska prava predstavlja vršenja pritiska, što pripada vremenima komunističkog i fašističkog totalitarizma, te ne dolikuje zastupniku u Europskom parlamentu“ – zaključuju u CitizenGO.org.

hkv

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)