Mostarci će srušiti tužbu logoraša protiv Hrvatske?

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

 

Logoraške tužbe protiv Republike Hrvatske zbog zločina Herceg-Bosne mogle bi doći u pitanje zbog razjedinjenosti logoraške populacije i dugogodišnjeg sukoba između Saveza logoraša BiH i najbrojnije organizacije Udruženja logoraša Mostar.

 

Sukob traje već sedam ili osam godina, kaže Edin Batlak, jer sarajevska središnjica ne komunicira s legitimnim rukovodstvom mostarskih logoraša, već s nekoliko članova koje je Udruženje logoraša Mostar davno isključilo iz članstva. Sukob je eskalirao i nedavno, kada na sastanak s odvjetnikom Antom Nobilom u vezi s tužbom nije pozvan nitko od predstavnika Udruženja logoraša Mostar.

“Udruženje logoraša Mostar je po broju članova najveće u državi i definitivno najaktivnije. Malo je pojava u društvu na koje ne reagiramo, a obavezno reagiramo na sve one koje se tiču logoraške populacije i budućnosti Bosne i Hercegovine. Nije Savez logoraša BiH pokrenuo tužbu protiv Čovića i Ljubića, nego Udruženje logoraša Mostar. Uputili smo pismo rukovodstvu Saveza logoraša BiH da moramo biti uključeni u razgovore s odvjetnikom Nobilom i pripreme tužbi, nismo dobili odgovor. Sve ove godine nismo željeli javno prati prljav veš”, kaže Edin Batlak, iz Udruženja logoraša Mostar.

Batlak kaže kako je rukovodstvo mostarskih logoraša s ciljem rješavanja dugogodišnjih loših odnosa između sarajevske središnjice i njene najveće organizacije iniciralo sastanak u Sarajevu, ali ih predsjednik Mešković nije želio primiti.

“Isključivo zbog Saveza logoraša BiH komunikacija između njih i Udruženja logoraša Mostar ne postoji. Mi imamo tuce akata gdje ih pozivamo na naše zajedničko djelovanje, ali središnjica je svaki put ostala gluha i nijema. Tražimo da i naši predstavnici budu dio razgovora i procesa u vezi s tužbom protiv Republike Hrvatske, jer najbrojnija populacija koja je završila u logorima Herceg-Bosne su upravo Mostarci, članovi našeg udruženja. Drugo i jednako važno, najveći broj logora Herceg-Bosne bio je upravo na području Mostara”, kaže Batlak.

Batlak smatra da Savez i njegov predsjednik Jasmin Mešković nemaju pravo da iz priče izbace najveći broj žrtava logora.

“Na TV snimcima sastanka Saveza logoraša BiH i Ante Nobila vidjeli smo i dva čovjeka iz Mostara koje je Skupština Udruženja logoraša Mostar prije više godina isključila iz članstva zbog njihovog štetnog djelovanja po interese udruženja. Savez logoraša BiH kao da ne shvaća da ne može tužiti Republiku Hrvatsku bez članova Udruženja logoraša Mostar, odnosno da to nema nikakvog smisla, kad smo mi najbrojniji u tom procesu i kad su naše žrtve bile najveće”, zaključio je Batlak, a prenosi./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)