UDRUGE NESTALIH OČEKUJU DA VUČIĆ ISPUNI OBEĆANJA IZ ZAGREBA: ‘Postoji uvijek način, ali stvar je volje institucija’

0
Beograd, 20.2.2018. - Predsjednik Srbije Aleksandar Vuèiæ primio je predstavnike Saveza udruga obitelji zatoèenih i nestalih hrvatskih branitelja. Na slici predsjednica Saveza Ljiljana Alvir nakon sastanka. foto HINA/ TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ ua

 

 

Ured predsjednika Srbije pratit će potragu za nestalim osobama na tjednoj razini, obećao je u utorak srbijanski šef države Aleksandar Vučić izaslanstvu Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Beogradu.

 

Na prvom sastanku predsjednika Srbije s obiteljima nestalih nisu postavljeni nikakvi uvjeti i rokovi, a izaslanstvo obitelji nestalih od Vučića je zatražilo da, na temelju svojih izjava iz Zagreba kako može pomoći u potrazi za nestalima, to i provede u djelo.

“Predsjednik Srbije rekao nam je da on nema razloga, niti jednog razloga, da se osobno ne uključi u ta pitanja i ispuni što je obećano, te da ga apsolutno ne zanima zaštita osoba koje su od 1991. pa nadalje bile u lancu odgovornosti ili možda i danas imaju neki utjecaj”, rekla je novinarima nakon sastanka s Vučićem predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Obitelji nestalih ukazale su Vučiću da “srbijanske institucije već više od 20 godina nisu odradile svoj posao” i da je “u ovom času on, kao predsjednik Srbije, osoba koja bi to pitanje mogla pokrenuti ako to zaista i želi”. “Što je osobno mislim i što misle obitelji? Da li vjerujem ili ne vjerujem da će on to napraviti? Ja čekam. Čekaju i obitelji”, rekla je Alvir novinarima poslije sastanka.

Tijekom razgovora nije bilo riječi ni o kakvim rokovima i uvjetima, ali je naglašeno kako će se “na tjednoj razini razgovarati o pitanju nestalih”, uz razmjenu informacija “o pomacima, rezultatima i onome što je napravljeno”.

Kroz par dana, kako je najavljeno, u Zagrebu slijedi susret predsjednika dvaju državnih povjerenstva za nestale – Srbije Veljka Odalovića i Hrvatske Stjepana Sučića, uz napomenu da će se razgovarati “o konkretnim stvarima”.

Od srbijanskog predsjednika traženo je da “na temelju nedavnih izjava u Zagrebu, utječe na institucije republike Srbije koje su relevantne za informacije o nestalima”.

Vučić je, prema riječima Ljiljane Alvir, najavio i da će “kao zapovjednik oružanih snaga izvršiti potpuni utjecaj na Vojsku (Srbije) da preda sve što može može predati” iz arhiva koji mogu pridonijeti potrazi na nestalima.

“Mi znamo da bi se nešto moglo riješiti. Ali – mi čekamo. Niti ćemo reći da vjerujemo, niti da ne vjerujemo. Mi čekamo. Uvjereni smo da je – na temelju današnjeg nastupa i svega onoga što znamo o Vučiću kao lideru srpskom – da je moguće i da se može. I bit ćemo strpljivi, ali ne dvije ili tri godine, kao što je to dosad bivalo. Čekat ćemo da svoje riječi pretvori u djela”, rekla je Alvir.

“Očekujemo da ćemo od povjerenstava dobiti korisnu informaciju kao obitelji nestalih da je taj razgovor bio operativan i koristan, a ne samo da bi se ispunila obveza koja proizilazi iz određenih (međudržavnih) ugovora i sporazuma koji dosad nisu poštovani”, istaknula je Ljiljana Alvir.

“To je jasno svima da su u vojnim arhivima JNA i Generalštaba pohranjeni svi oni podaci, bar većina podataka koje mi tražimo”, rekla je Alvir. Bilo je riječi i o arhivima i dnevnicima vukovarske bolnice, ali je naglašeno da su ”arhivi JNA najbitniji, najtočniji i najsigurniji”.

Način buduće komunikacije dviju strana nije dogovoren, ali je obiteljima i udrugama nestalih rečeno da ”s institucijama Srbije mogu uvijek provjeriti informacije o grobnicama s NN oznakom”. “Poručili smo da želimo biti izvještavani, ali se ne želimo pretvarati u instituciju niti biti istražitelji i oduzimati legalnost institucijama koje su dužne pronaći nestale”, istaknula je Alvir.

Blanka Petrovečki iz Pakraca rekla je novinarima da traži sina Marjana, nekadašnjeg policajca PS Daruvar, kojeg su odveli među petoricom policajaca i o njemu s otad više ništa ne zna. “Njegove kolege s kojima je radio – oni su ga oteli. Najprije ih je počastio jer je dan prije dobio sina. A nije ga uspio ni vidjeti”, rekla je Petrovečki, koja više niti nema nade da će doznati nešto, te da se na daruvarsko-pakračkom području traži 21 osoba. “Kad mama kaže da bi bila sretna da nađe makar kosti sina – onda možete znati kako je”, rekla je Petrovečki i zaplakala.

“Da se pitalo obitelji – možda bi proces potrage za nestalima bio brži. Ali, politika je tu odigrala svoje. Možda i dalje bude politike, ali u ovom trenutku svi očekujemo i nadamo se da ćemo vidjeti rezultate. Vidjet ćemo, vrijeme je pred nama”, kaže za Hinu Slavica Marinović iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

“Postoji uvijek način, ali stvar je volje institucija. Došli smo s konkretnim zahtjevima. Uvjerena sam i znam da je on (Vučić) najmoćniji čovjek u Srbiji i da mi imamo obvezu razgovarati kako bi došli do mjesta na kojima počivaju kosti naših najmilijih”, rekla je za Hinu Rapčak, svjesna kako se “ne može očekivati da sad taj problem bude riješen preko noći”.

Vučiću su današnji sugovornici iz Hrvatske darovali značku Međunarodnog komiteta Crvenog križa sa siluetom koja simbolizira nestale osobe, a na reveru je nose dužnosnici koji na taj način žele upozoriti na pitanje nestalih.

Predsjednik Vučić poručio da je uvijek spreman za razgovor s predsjednicom Hrvatske, svoje ponašanje ne vidi kao provokaciju

Vučić se ranije danas sastao i s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje je predvodio predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, i najavio da “za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena”.

“Hrvati se ne smiju osjećati ugroženima u Srbiji”, rekao je Vučić na sastanku.

Današnji sastanci organizirani su tjedan dana nakon što je srbijanski predsjednik boravio u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara