Hrvati New Yorka pokrenuli peticiju protiv imenovanja HNS-ovog “manekena” na mjesto generalnog konzula

Vrijeme:3 min, 35 sec

 

 

Desetak tisuća Hrvata koji žive u New Yorku i okolici šokirano je  navodnim dogovorom Andreja Plenkovića i Ivana Vrdoljaka o bivšem manekenu i aktualnom ravnatelju HNS-ove političke akademije, Borisu Blažekoviću, kao budućem konzulu Republike Hrvatske u ovoj metropoli.

 

To nezadovoljstvo organizirano se pokušava pretočiti u peticiju koja se može potpisati na change.org. Potpisnici peticije ujedno potpisuju i popratno pismo Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

 

“Poštovani Premijeru Plenkoviću

Mi, hrvatski Amerikanci, pišemo ovu molbu jer smo zabrinuti načinom kako se rad Ministarstva vanjskih poslova odražava na naše živote, karijere i poslovne prilike u Sjedinjenim Državama i na naše odnose s domovinom, Hrvatskom. Već dugi niz godina svjedočimo naporima da se stvore bliskiji, bogatiji i angažiraniji odnosi između hrvatske dijaspore u SAD-u, Republike Hrvatske te hrvatskih tvrtki i institucija. Mnogo puta je prepoznato da su Amerikanci hrvatskog podrijetla ogromna i utjecajna skupina, ali nedovoljno iskorištena u odnosima SAD i RH… Svjedoci smo i situacije u kojoj su zemlje usporedive ili čak i manje veličine i geopolitičke važnosti od Hrvatske, nadmašile Hrvatsku u mnogim bilateralnim odnosima; od svakodnevnih, ali važnih ugovora poput poreznih ugovora (Slovenija) pa sve do jedan na jedan poslovnih sporazuma poput memoranduma o razumijevanju između srbijanske vlade i američkog tehnološkog diva Cisca.

Počnimo raditi na ovim principima:

1) Međusobno poštovanje; smatramo da bi organizacije dijaspore trebale imati glas u procesu unapređivanja diplomatskih predstavnika. Ključno osoblje trebalo bi biti profesionalno i sa dokazanim rezultatima u interakciji s dijasporom i zemljom domaćinom. Bez podrške dijaspore, bit će teško postići ciljeve koji čine bitnu razliku i napredak.

2) Usklađena stajališta o otvorenim pitanjima trebala bi usredotočiti ograničene resurse i energiju na najzanimljivije projekte.

U svjetlu,

– prošlih nastupa,
– propuštenih, ali i budućih mogućnosti,
– nedostatka inicijative i nedavnih zastoja UN-a,
– i aktualne nominacije diplomata za ključno mjesto u New Yorku,

S poštovanjem Vas molimo da ozbiljno ponovno razmislite o vašem nominiranom kandidatu. Osim toga, također Vas molimo da uzmete ovu jednostavnu platformu kao temelj za izgradnju budućnosti koja će konačno ispraviti praznine zbog godina zanemarivanja. Imamo nove generacije Hrvata spremne za kormilo. Dajmo im prilike i dajte im odgovornosti i resurse da bi postigli uspjeh.

Radujemo se novom putu u odnosima, a koji već odavno kasni. I nadamo se da će Ministarstvo vanjskih poslova prestati s političkim aktivnostima i usredotočiti se na misiju, koja će biti: rad za budućnosti Hrvatske”, stoji u pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Fra Nikola Pašalić: Takav čovjek sigruno nije dobro došao u našu zajednicu…!

Ovih dana u javnost je procurilo i pismo fra Nikole Pašalića, župnika HKM u New Yorku.

-Strašno je čuti i vidjeti da se interesi iseljenih Hrvata i cijele Hrvatske stavljaju u drugi plan samo da bi se ostalo na vlasti… Zar nam nije bilo dosta “Vesne Pusić” i takvih koji su rušili sve ono što su moja braća, boreći se za Domovinu njih 5, stvarali…Teško mi je gledati sve ovo…

Još jednom ponavljam…. takav čovjek s takvim ponašanjem sigruno nije dobro došao u našu zajednicu… niti ću ga ja kao župnik ove zajednici primiti dok se god ne ispriča za sve svoje izjave … – istiće fra Nikola Pašalić u svome pismu.

Blažeković jedan od uzroka pojačane napetosti Pantovčaka i Banskih dvora

Gostujući u emisiji “Otvoreno”, Boris Blažeković je potvrdio da ostaje pri ranije iznesenim stavovima o Donaldu Trumpu i najvišim predstavnicima vlasti u Hrvatskoj. Potvrdio je i kako nema završen fakultet, niti mu je to uvjet za mjesto koje će popuniti u New Yorku, no ravnatelj je HNS-ove političke akademije.

-Hrvatska treba stručnu kvalitetnu i profesionalnu diplomaciju. Cijelog života ulagao sam u svoje obrazovanje. Već 12 godina nalazim se na čelu Političke akademije HNS-a – istaknuo je Blažeković gostujući u “Otvorenom”.

Nakon ovakvog Blažekovićevog istupa iz oporbenog SDP-a se odmah “oštrica kritike” usmjerila prema predsjednici Republike.

-Ja bih rekao da ovaj potez predsjednice Republike, HNS-a i Vlade HDZ-a daje za pravo onima koji kažu da je najbolji diplomat na ovim prostorima bio po struci bravar. Tako da ovim možda potvrđuju da im nije stalo do stručne spreme – rekao je SDP-ob Arsen Bauk.

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, predsjednica Republike ne želi potpisati Blažekovićevo imenovanje i upravo je to jedan od razloga rasta napetosti između Pantovčaka i Banskih dvora.

 

M.J./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)