Što piše u deklaraciji koju su zajednički pripremili Republika Srpska i Srbija?

Vrijeme:2 min, 34 sec

 

 

Republika Srpska i Srbija osnovat će nacionalno vijeće za očuvanje identiteta srpskog naroda i zajednički i organizirano će djelovati i provoditi niz mjera kako bi spriječili asimilaciju srpskog naroda.

 

Predviđeno je to sporazumom o sprečavanju asimilacije srpskog naroda čije su donošenje prošle godine najavili predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić “zbog potrebe definiranja načina borbe za opstanak srpskog naroda”.

Predloženi tekst

Sporazum bi u identičnom sadržaju uskoro trebali usvojiti parlamenti Republike Srpske i Srbije, a Vlada RS je već dala suglasnost na predloženi tekst.

Sporazum su pisali timovi stručnjaka koje su izabrali službeni Banja Luka i Beograd i on će biti aneks Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Srbije i RS.

Nacionalno vijeće za očuvanje identiteta srpskog naroda činit će predsjednici i premijeri RS i Srbije, patrijarh srpski i ministar vanjskih poslova Srbije.

“Glas Srpske” je imao uvid u sporazum u kojem je navedeno “da Srbija i RS njime nastoje čvrsto obavezati svoje državne organe, ustanove i organizacije da bi omogućili materijalne, društvene i političke uvjete za razvoj, očuvanje i njegovanje kulture i nacionalnog identiteta srpskog naroda”.

– Svrha donošenja sporazuma je zajedničko i organizirano djelovanje Srbije i RS čiji je glavni cilj sprečavanje asimilacija srpskog naroda – istaknuto je u dokumentu.

Kao mjere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, je navedeno njegovanje bliskih odnosa s matičnom državom, jačanje svijesti o zajedničkom porijeklu, čuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja.

– Očuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na uporabu srpskog jezika i ćirilice kao njegovog matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne historije, njegovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obilježavanje nacionalnih praznika – stoji u sporazumu u kojem je, u cilj sprečavanja asimilacije srpskog naroda, navedeno i uspostavljanje i provođenje jedinstvenih programa učenja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, historije, književnosti i kulture.

Sveobuhvatni akt

Dodik je ranije za “Glas Srpske” rekao da je riječ o dokumentu usmjerenom isključivo ka zaštiti i opstanku srpskog naroda.

– Riječ je o sveobuhvatnom aktu o čijem tekstu postoji velika suglasnost stručnjaka iz različitih oblasti. Neki su kritizirali donošenje ovog akta, a nisu ni pročitali što u njemu piše i što su njegove namjere – rekao je Dodik.

On je otkrio da je predviđeno i formiranje zajedničkog fonda u koji će biti prikupljan novac iz različitih izvora.

– Fond će dati mogućnost da kroz programe tamo gdje postoji srpska zajednica, naprimjer u Albaniji, financiramo srpsku školu ili profesore srpskog jezika koji će tamo otići  raditi. Sjedište fonda bi trebalo biti simbolično u Sremskim Karlovcima – rekao je Dodik.

Iako je u trenutku kada je objelodanjen ovaj nacionalni projekt bilo najavljeno da će sporazum, odnosno deklaracija kako je tada nazvana, biti predstavljena na Sretenje kada Srbi obilježavaju Dan prvog srpskog ustanka i Dan državnosti Srbije, to se jučer nije dogodilo. Vučić je rekao da je tražio da ne bude objavljena deklaracija, čiji je tekst sačinjen, jer je želio da za taj dokument osigura što širu podršku u Srbiji i međunarodnoj zajednici.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori