Kosovo obilježava 10. godišnjicu neovisnosti

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

 

Deset godina kosovske neovisnosti

 

Kosovo obilježava 10 godina svoje neovisnosti, dan ponosa za etničku albansku većinu, iako Srbija i dalje odbija priznati njihovu suverenost, prenosi agencija AFP.

Već nekoliko dana glavni grad Priština ukrašen je plavo-žutim zastavama, uoči dvodnevnih svečanosti kojima će Kosovokulminirati koncert britanske pop-zvijezde, rođene Kosovarke, Rite Ore.

Sukob između srbijanskih snaga i Oslobodilačke vojske Kosova izbio je 1998. godine. U njemu je poginulo 13.000 ljudi, većinom Albanaca, a završio je 1999., nakon 11 tjedana zračnih udara NATO-a pod vodstvom SAD-a kako bi se primoralo Beograd da s Kosova povuče vojsku i policiju. Nakon povlačenja srbijanskih snaga, na Kosovu je uspostavljena misija UN-a i raspoređene snage NATO-a.

Kosovski parlament proglasio je neovisnost Kosova 17. veljače 2008.
Bio je to najsretniji trenutak za nas kao narod, izjavio je jučer, uoči svečanosti obilježavanja obljetnice, kosovski predsjednik Hashim Thaci.

Kosovo je dosad priznalo 115 država, a među 80 koje ga nisu su i Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Brazil te pet država EU-a, uključujući Španjolsku i Grčku.

Europska unija je normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine postavila kao preduvjet za približavanje tih dviju Kosovo Srbijadržava europskim integracijama . No, podsjeća AFP, taj je dijalog, inače počet 2011., gotovo mrtav već dvije godine.
Srbija neće priznati Kosovo i posebno neće priznati neovisnost Kosova kako bi postala članica EU-a, poručio je ovaj tjedan ministar obrane Aleksandar Vulin. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je neodređeniji u tom pitanju, dok se Thaci nada sporazumu dviju strana već ove godine.

Navodeći kraj 2019. godine kao vremenski okvir za postizanje pravno obvezujućeg sporazuma, šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini tvrdi da je realistično optimistična. Dvije su strane postigle dogovor o nekim pitanjima, poput slobode kretanja, ali dijalog koji je pokrenuo EU je zamro.

Američki predsjednik Donald Trump uputio je ohrabrujuću poruku Kosovu i čestitku na velikim koracima u snaženju suverenosti i multietničke demokracije. Ima još posla koji treba odraditi, ali pozdravljamo vaš napredak, poručio je Trump.

hkv

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)