Oni su Hrvatska u Rijeci

Vrijeme:1 min, 21 sec

“ISTINSKI OTAC DOMOVINE JE HRVATSKI BRANITELJ!”

Dupkom puna dvorana Državnog arhiva u Rijeci pokazala je svo poštovanje i ganuće na predstavljanju filma što ga je Udruga Žene u Domovinskom ratu snimila zajedno sa Udrugom VRSI FILM, pod nazivom “Oni su Hrvatska”, koji je snimljen iako ostao bez financijske potpore nadležnih institucija.

Uvodne riječi prije projekcije izrekao je ravnatelj Državnog arhiva Rijeka, prof. Goran Crnković koji je Domovinskom ratu dao značaj ključnog zbivanja ne samo 20. stoljeća, nego i tisućljeća. Mladići i žene bili su spremni dati svoj život za domovinu i za svoj narod, za svoje bližnje.  Dopredsjednica Udruge pozdravila je prisutne i Rijeku, osvrćući se na riječku povijest i sudjelovanje postrojbi iz Hrvatskog primorja u akcijama oslobađanja zadarskog područja, ali i Hrvatske uopće te pomoć Rijeke tijekom Domovinskog rata.

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Film je snimljen prema priči “Zaboravljene bitke” brigadira HV Ivice Matešića Jeremije, režiser je Ivica Božić. U filmu glume djeca i unuci hrvatskih branitelja, njih preko 40, hrvatski branitelji i članice Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar.

Udruga “Žene u Domovinskom ratu-Zadar“ osnovana je 2006. s ciljem dokumentiranja doprinosa žena u Domovinskom ratu, promicanja, razvitka i unapređenja odnosa prema domoljubnim vrijednostima, vrijednosti mirotvorstva.

Predstavljanju filma nazočile su članice Udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar, pisac i hrvatski branitelj, a kasnije i hrvatski vojni izaslanik u ItalijiIvica Đovani Matešić Jeremija  te umirovljeni brigadir hrvatske vojske Ilija Vincetić.

Predstavljanje filma organizirali su Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeka i DAR.

 

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

 

Odgovori